Manijaci nisu protiv ćirilice

Nakon vandalskog čina stiže saopštenje

Manijaci nisu protiv ćirilice

M. Skaka

U BiH je, usvajanjem amandmana na Ustav u vezi sa ravnopravnosti konstitutivnih naroda, garantovana jednakopravnost tri jezika i dva pisma. Za one koji ne shvataju šta to znači: ćirilica je bosanskohercegovačko pismo, jednako kao i latinica. Ipak, pojedincima smeta jedno od naša dva pisma, pa su na mnogim saobraćajnim znakovima iskrižani natpisi na ćirilici, a u okolini Sarajeva uz škrabotine upisane su i oznake navijača Željezničara.

Međutim, navijači Željezničara, popularni Manijaci, oštro su osudili ovaj čin i ogradili se od postupaka kojima pojedinci želje zasijati mržnju, a odgovornost prebaciti na fudbalske navijače.

Na našu adresu danas je stiglo saopštenje Udruženja navijača FK Željezničar u BiH - TM 1987 koje prenosimo u cjelosti:

"Udruženje navijača FK Željezničar u BiH - TM 1987 i navijačka grupa The Maniacs 1987, sa ogorčenjem odbacuju primitivni čin šaranja ćirilićnih natpisa sprejevima na saobraćajnim znakovima u BiH, a pogotovo onih u okolini Sarajeva. Na nekim znakovima zlobnici i primitivci su dodali i obilježja naše grupe, pokušavajući na taj način oskrnaviti ono čime se naša grupa već više od 2 decenije ponosi - POŠTIVANJE svih kulturnih obilježja i naroda u BiH, te ZAJEDNIŠTVO unutar grupe bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Tokom dana smo obišli lokacije u okolini Sarajeva i uvjerili se u postojanje znakova naše grupe na pojedinim saobraćajnim znakovima, ali smo također utvrdili da niko od naših pripadnika nije učestvovao u tom primitivnom činu, niti iko ima pravo da u svoje lično ime ostavlja potpis najbrojnije navijačke grupe u BiH.

S obzirom na ozbiljnost situacije, molimo Vas da objavite nasu obavjest objavite u cijelosti, jer ne želimo da se ime naše grupe dovodi u negativan kontekst.

Udruženje navijača FK Željezničar u BiH - TM 1987"

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.