Manji broj stranaca u Italiji

Italijani žele oporavak po svaku cijenu

Manji broj stranaca u Italiji

Nakon debakla na SP u Južnoj Africi u Italiji su odlučili popraviti neke stvari. Prvo je umjesto Marcella Lippija na poziciju selektora došao Cesare Prandeli, a danas su donijeli još jednu odluku.

Naime, italijanski nogometni savez (FIGC) donio je odluku po kojoj  će od sljedeće sezone u klubovima Serie A i B moći igrati samo po jedan igrač van Evropske Unije. Odluka je izazvala dosta reakcija u italijanskim klubovima, a mnogi smatraju da ona neće donijeti ništa novo.

„Ovakva odluka ostavlja gorak okus u ustima. Ovo neće riješiti probleme nagomilane u italijanskom nogometu“, rekao je nakon sastanka u savezu Adriano Galliani, dopredsjednik Milana.

Ovo je treći put u historiji da FIGC donosi slične odluke. Nakon debakla na Euru 1980. donijeli su odluku da u italijanskim klubovima mogu igrati samo trojica stranaca, a dvije godine kasnije su osvojili SP u Španiji. Nakon toga je Bosmanovo pravilo o neograničenom broju stranaca pogodilo italijanski nogomet, koji je težak udarac doživio 2004. godine na Euru kada su ispali u prvom krugu.

Onda su donijeli odluku o smanjenju broja stranaca i ponovo dvije godine kasnije uzeli naslov najboljeg na svijetu. Sada se nadaju kako ova odluka ponovo može donijeti isti efekat, ali, mnogi su sumničavi. Jednostavno, mladih italijanskih igrača nema na vidiku i ne mogu se izmilsiti nikakvim pravilima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.