Martin Palermo junak Argentine
Veliko slavlje Gaučosa

Peru savladan u zadnjoj minuti

Martin Palermo junak Argentine

Edmir Škorić

Na svom Monumental stadionu Argentina je u subotu teško ali zasluženo slavila protiv Perua sa 2:1. Martin Palermo golom u 93. minuti pobrinuo se da selektoru Maradoni srce ostane na mjestu i ostavio nadu svojoj zemlji da na kraju izbori SP.

U predposljednjoj kvalifikacionoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo Argentina je savladala na Monumentalu Peru sa 2:1 i tako došla na toliko očekivano četvrto mjesto.

Već u 6. minuti zaprijetili su Argentinci kada je Gabriel Heinze dobro uposlio Pablo Aimara, no iskusni vezista nije bio precizan. Nastavili su Gaučosi sa pritiskom, gol je naprosto visio u zraku i pravo je čudo kako nije postignut kada je Higuain došao na svega šest metara od gola gostiju. Ipak, Realov napadač loptu je lansirao iznad prečke.

Do kraja prvog poluvremena i Lionel Messi je zaprijetio Peruancima kada je odlično šutirao sa nekih 18 metara, ali je lopta otišla uz samu desnu stativu golmana Perua. Na odmor se ipak otišlo sa netaknutim mrežama. U nastavku Maradona je ubacio napadača Boca Juniorsa Martina Palerma, ispostavit će se kasnije junaka Argentine.

Početkom drugog dijela poveli su domaći. Aimar je majstorski vrhom kopačke progurao loptu na desnu stranu za Higuaina, a napadač Kraljeva ovaj put nije propustio dovesti Gaučose u toliko željeno vodstvo. Butron je po prvi put bio savladan.

U 57. minuti gosti iz Perua burno su reagovali na sudijsku odluku kada je Luis Ramirez, jasno se vidjelo, napucao Emiliana Insua u ruku. Bolivijski sudac Rene Ortube pustio je da se igra nastavi. U istoj akciji nešto ranije Vargas je došao sam pred gol Argentine sa lijeve strane, ali je njegov udarac uspio odbraniti Sergio Romero.

I gosti su pet minuta prije kraja susreta tražili jedanaesterac, kada je Messi ubacio sa desne strane, a Martin Palermo pao u šesnaestercu "crveno-bijelih". Velika tuga na Mountmetalu zavladala je minut prije regularnog dijela utakmice. Demichelis je zaboravio na rezervistu Hernana Rengifa koji neometano na par metara od gola Argentine glavom loptu šalje pod prečku.

I dok su se Peruanci valjali na travili, slaveći svoj veliki bod iako im on ništa nije značio, Argentinci dolaze do pobjede. Naime, najprije su igrači u plavo-bijelim dresovima izveli korner, lopta kružila šesnaestercom, došla do Aimaira koji je fantastično prosljeđuje na drugu stranu, kroz šumu nogu lopta dolazi do Palerma koji je bio sam na drugoj stativi i neometano trese Butronovu mrežu. Igrala se 93. minuta, potpuna ludnica na stadionu, zaista puno sreće za Argentinu i selektora Maradonu, no zaslužili su Gaučosi tri boda. U posljednjem kolu (srijeda) igraju u Urugvaju i itekako im je potrebna pobjeda.

Argetina - Peru 2:1 /Higuain 47',Palermo 93'; Rengifo 90'/

ARGENTINA: Sergio Romero, Gutierrez, Schiavi, Heinze, Insua, Nicolas Perez, Javier Mascherano, Angel Fabian Di Maria, Aimar, Messi, Higuain.
PERU: Butron, Jair Prado, Zambrano, Rodriguez, Vilchez, Solano, Rainer Torres, Ballon, Vargas, Ramirez, Johan Fano.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti