Maskota u panciru: Šta očekuje Salaha, Manea i ostale zvijezde Premier lige narednog mjeseca?

Zvijezde moraju biti oprezne

Maskota u panciru: Šta očekuje Salaha, Manea i ostale zvijezde Premier lige narednog mjeseca?

Edmir Škorić

Eskalacija nasilja u Kamerunu mogla bi da ugrozi sigurnost brojnih zvijezda Premier lige, ali i ostalih nogometaša iz evropskih liga tokom Afričkog kupa nacija koji se igra u prvom mjesecu 2022. godine.

Ovo je upozorenje aktivista za ljudska prava, svjesni da bi slavni nogometaši koji dođu na Afrički kup nacija mogli da budu "na meti" i postoje opravdana strahovanja za to.

AKN počinje 9. januara, nastupit će 24 tima i neke velike nogometne zvijezde, a oni najbolji uglavnom dolaze iz engleske Premier lige. Nastupat će Riyad Mahrez, Mohamed Salah, Naby Keita, Sadio Mane, Mohamed Elneny, Nicolas Pepe, Edouard Mendy...

Iako postoji strah od sukoba i nasilja, za sada nema nikakvih naznaka da bi se turnir mogao otkazati ili možda pomjeriti. Uglavnom se najveća rasprava vodi oko toga hoće li klubovi dopustiti svojim zvijezdama odlazak na turnir jer je poznato da je koronavirus opet uzela maha i da će mnogi igrači možda biti zaraženi, a i u svakom slučaju prijete mi višesedmične karantine nakon povratka iz Kameruna.

Ove sedmice se predsjednik Afričke nogometne konfederacije (CAF) Patrice Motsepe sastao se s predsjednikom Kameruna Paulom Biyom i inzistirao da će se sve odvijati po predviđenom planu i programu.

Međutim, organizacije za ljudska prava vjeruju da postoji stvarni rizik za igrače i osoblje i da bi turnir trebalo odgoditi ili u najmanju ruku premjestiti utakmice iz jugozapadne regije, koja se smatra najopasnijom u Kamerunu.

Oglasi

Nasilje je prvi put buknulo prije četiri godine između separatističkih skupina na engleskom govornom području zapadno od centralnoafričke zemlje, poznate kao 'anglofonska zona', i vlade frankofonog Kameruna, koji uglavnom govori francuski jezik.

Sukob se ove godine dramatično intenzivirao, a aktivisti za ljudska prava kažu da je u anglofonskoj regiji od januara detonirano 80 bombi, te da je bilo mnogo mrtvih, uključujući policajce, vojnike, civile i petogodišnju djevojčicu.

Veliko područje jugozapadnog Kameruna sada je pod noćnim policijskim satom. Čak je i maskota turnira Afričkog kupa nacija, lav Mola, nosio neprobojni prsluk kako bi se spriječilo ubistvo ili eventualni pokušaj ubistva. Molu su također štitili vojnici s puškama koji su bili poredani okolo.

Jedan od šest stadiona, Limbe, jedini je smješten u spornoj 'anglofonskoj zoni', iako su još dva u Bafoussamu i Douali teško na njegovim granicama i strahuje se da bi također mogli biti na meti.

'Postoji stvarna opasnost od napada, naročito se to odnosi na stadion Limbe, upozoravaju aktivisti u Kamerunu.

Oglasi

S kapacitetom od 20.000 gledatelja, stadion Limbe trebao bi ugostiti šest utakmica u grupnoj fazi.

Na internetu su se naširoko pojavile prijetnje koje upozoravaju vlasti Kameruna da ne igraju utakmice na zapadu zemlje, području koje separatisti nazivaju Ambazonija. A separatisti upozoravaju igrače da ne dolaze.

Aktivisti za ljudska prava inzistiraju da prijetnje nisu samo zveckanje sabljama, one su stvarne i da će separatisti učiniti sve što mogu da probiju sigurnost na stadionima, hotelima i restoranima kako bi oteli igrača.

"Oni su nevjerojatno ozbiljni", rekao je za Sportsmail jedan aktivist za ljudska prava, koji nije želio biti imenovan. "Oni to vide kao svoju jedinu priliku kada će svjetski mediji biti u njihovom susjedstvu".

Smatra se da bi separisti mogli iskoristiti priliku kada će ih posmatrati cijeli svijet, te da će na sve načine tražiti mogućnost privlačenja pozornosti. U Kamueru je zabilježen zaista veliki broj oružanih napada.

Od bačene bombe na jednom univerzitetu stradalo je 11 studenata, ubijen je jedan taksista, dok je jedan policajc linčovan tokom žestokih nereda. U gradu Ekondo Tiki izvršen je napad na školu gdje su ubijena tri učenika i učiteljica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi