Matthias Fanimo: “Prelazni rok u BiH nije završen? Stvarno?!”
Sasvim je jasno da ovaj dvadesetpetogodišnji igrač pred sobom ima cilj, da gleda prema naprijed i ne osvrće se za onim što je moglo biti uz malo više sportske sreće. Potpuno posložen, odlično raspoložen, Englez čvrsto sa obje noge stoji na zemlji

Vruća roba zimskog prelaznog roka govori za SportSport.ba

Matthias Fanimo: “Prelazni rok u BiH nije završen? Stvarno?!” · Intervju

E. Haračić

Za nekog je izreka “bolje biti prvi u selu, nego zadnji u gradu”, samo izreka, ali za prvu zvijezdu Mladosti iz Doboja kod Kaknja to je postalo životni moto. Kada pređete iz Londona na terene Bosne i Hercegovine i iz jednog West Hama padnete u drugu ligu Slovenije i karijeru ispočetka počnete graditi u premijerligašu koji se bori za opstanak, onda shvatite da je daleko bolje igrati, pa makar i u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, nego sjediti na tribinama engleskog Premiershipa. Korak po korak, karijeru je vratio na uzlaznu putanju, a idealna sredina za jednog od najboljih igrača lige, Matthiasa Fanima u ovom trenutku je FK Mladost Doboj Kakanj.

“London je mnogo glasniji, mnogo brži. Kakanj, sporiji, mirniji… Ali meni to ne smeta, sviđa mi se.”, počinje Fanimo razgovor za SportSport.ba u Antaliji.

Igrali ste za West Ham, a sada igrate za Mladost. Kako vam se to sviđa?

“Hahahaha. Pa velika je razlika. Očigledno, karijera mi je bila u silaznoj putanji nakon što sam doživio nekoliko jako neugodnih povreda. Ali sada sam se vratio u formu, zadnje dvije godine igram sve utakmice. Nemam više nikakvih problema. Jedan od problema bio je i što nisam imao agenta.”

Da li biste mladim igračima preporučili da imaju agenta?

“Mislim da ako želite imati agenta, to bi trebao biti neko kome vjerujete i to izvan fudbala. Vrlo često, bude mnogo politike koja se ubaci između igrača i agenta i naruši taj odnos. Ipak, to je posao i ne možete ni njih kriviti što gledaju svoju stranu. Ako možete naći nekoga kome vrjeruje i s kim možete razgovarati nevezano za fudbal, kao sa čovjekom, to je veoma korisno. Ja sada imam takvog agenta.”

Vaše ime je mnogo puta spomenuto u ovom prelaznom roku. Trenutno, vi ste ‘vruća roba’.

“Ako vi tako kažete (smijeh). Šta vas interesuje?”

Da li vas je neko kontaktirao, domaći, strani? Da li biste željeli promijeniti sredinu? Da li biste željeli preći u neki klub iz Premijer lige? Da li tražite angažman van Premijer lige? Mnogo je pitanja, trebaju nam odgovori.

“Paaa, bilo je ponuda. Klubovi su me kontaktirali, ali razlog što nisam prešao je taj što ostavljam predsjedniku da o tome odlučuje. Ali za sada, mislim da je prelazni rok završen, tako da se ne može mnogo toga uraditi.”

Mislite da su razgovori gotovi?

“Ne mislim da su razgovori gotovi, ali rok je zatvoren i ja se sada trebam koncentrisati na naredna četiri mjeseca koja su pred nama. Zaista ne želim da ispadnemo u federalnu ligu, tako da sve što možemo uraditi da izborimo opstanak, to trebamo uraditi. A onda na ljeto, vidjećemo. Mislim da će i u klubu biti pametni, obzirom da imam još godinu i po ugovora vrijeme ističe i oni će razmišljati da uzmu što više novca. Na kraju, to je klubska odluka i posao uprave, a moj posao je da što bolje igram na terenu.”

Samo da se razumijemo, prelazni rok u Bosni i Hercegovini još uvijek nije završen.

“Stvarno? Ja sam bio siguran da jeste. Baš sam neki dan razgovarao sa bratom i kažem mu kako je u petak prozor zatvoren.”

Na kraju, da li je prelazak u neki klub Premijer lige BiH dobra opcija za vas?

“To je dobra opcija. To je pametna opcija. Bio sam na oba kraja i na vrhu i na dnu. Sada ako bih negdje išao, ne bih želio napraviti veliki skok i onda ne igrati. Ne bih išao u veliki klub, samo da kažem da sam otišao. Radije bih napravio manji korak, ali da igram sve utakmice. Jer veliki skokovi obično se završavaju velikim padovima.”

Fanimo kroz razgovor odaje sigurnost i sasvim je jasno da ovoj dvadesetpetogodišnji igrač pred sobom ima cilj, da gleda prema naprijed i ne osvrće se za onim što je moglo biti uz malo više sportske sreće. Potpuno posložen, odlično raspoložen, Englez čvrsto sa obje noge stoji na zemlji.

Smatrate li da je bila velika greška ostanak u West Hamu kada niste imali minutažu? Da li bi bilo bolje da ste ranije prešli u neki malo manji klub?

“Ne mogu reći da je to bila greška. Moj boravak tamo, napravio je od mene igrača koji sam danas. Da nije bilo povreda, to bi sve bilo drugačije.”

Igrali ste sa velikim igračima, sa Sterlingom?

“Da. Igrao sam sa Sterlingom i sa mnogo velikih igrača u mladoj reprezentaciji Engleske i mnogi od njih su napravili velike karijere i sada igraju u Premiershipu. Drago mi je zbog njih. Ja ne razmišljam mnogo ‘šta bi bilo kad bi bilo’, svako od nas ima svoj put.”

Bili ste najbrži igrač u Engleskoj? Brži od Sterlinga? Jeste li sada najbrži u BiH?

Da. Najbrži sam ovdje. Ali u fudbalu nije sve u brzini, nije to sprint na sto metara gdje samo trčite pravolinijiski. Što se tiče Sterlinga, na 100 metara, da brži sam. Na 15-20, on je brži od mene, dosta je eksplozivniji.”

Kako vam se dopada igrati u Mladosti?

“To je dobar klub. Nije veliki, ali i ciljevi su im tome primjereni. Rade korak po korak, idu stepenik po stepenik. Sustižu svoje ciljeve, jedan po jedan.”

Imate novog trenera u Mladosti, hoće li to donijeti pozitivan šok za ekipu?

“Kada kod ekipa dobije novog trenera, desi se taj pozitivni period ‘medenog mjeseca’. Ali, sviđa mi se kako ovaj trener radi, mislim da igrači dobro reaguju. Mislim da kada ste u poziciju u kojoj smo mi, ako promijenite trenera, svi počni bolje obraćati pažnju na ono što govori. Trener ima svoju viziju, ima ideju kako bismo trebali igrati i igrači to prate.”

Tu ste već godinu dana, jeste li naučili bosanski jezik?

“Mnogo ružnih riječi (smijeh), ne baš previše korisnih. Kada sam tek stigao, svi su me naučili ružnim riječima, to im je bilo smiješno. Ali sada polako dolazim do nivoa kada razumijem o čemu pričate, ali ne baš tačno. Ne baš da bih se mogao uključiti u razgovor.”

Kako vam se dopadaju ljudi u Bosni? Imate li prijatelja, niste oženjeni, imate li neku posebnu prijateljicu ovdje?

“Imam dosta prijatelja, a imam i dosta prijateljica. Sada sam u životnom momentu gdje mislim da je bolje imati više prijatelja koji te mogu naučiti jeziku i lokalnim običajima, ne bih baš želio biti u odnosu gdje sam previše prisan s nekim i onda se to loše završi. Opušteno.”

Na kojem stadionu u Bosni i Hercegovini najviše volite igrati?

“Grbavica.”

Povezivali su vas sa prelaskom na Grbavicu, možda se desi da tu igrate domaće utakmice?

“Možda.”

Kako vam se dopada hrana u Bosni i Hercegovini?

“Sviđa mi se. Iznenađen sam koliko mi se vaše hrane sviđa. Najviše mi se sviđa krompiruša. Na žalost, ne mogu je jesti često, jeo sam je prije dolaska u Antaliju, a prije toga zadnji put na ljeto. Tokom sezone zaista pazim šta jedem. U Sarajevu ima dobar veganski restoran, a ja sam vegan. Ne da nikad u životu nisam jeo meso, volim meso. Ali tokom sezone ne jedem meso.”

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ako biste birali jednu stvar koja bi mogla donijeti napredak bosanskom fudbalu, šta bi to bilo?

“Ne mislim da su to stadioni ili pare. Imate neke stadione koji nisu loši. Mislim da je to razmak u kvaliteti između top timova i timova sa dna. Mislim da je on prevelik i ako bi se ta razlika smanjila, fudbal bi napredovao.”

Top Komentari

Klackalica
Veliki skokovi obično završe velikim padovima! Svaka čast momak na razmisljanju i sretno dalje u karijeri !!
13 3
Plavi_Strumf
Vidi se da je intaligentan i pametan
9 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi