Mayuka odveo Zambiju u finale AKN-a
Mayuka proslavlja treći gol na Afričkom kupu nacija

Zambijci u finalu prvi put nakon 1994. godine

Mayuka odveo Zambiju u finale AKN-a

Zambija se golom Emmanuela Mayuke protiv Gane plasirala u finale Afričkog kupa nacija. Ovo im je prvo finale nakon 1994. godine, kada su u završnici ovog takmičenja poraženi od Nigerije sa 2:1.

Već na startu utakmice, tačnije u 8. minuti, Gana je imala veliku priliku da dođe u vodstvo. Davies Nkausu zakasnio je sa startom, tako da je u šesnaestercu oborio Kwadwoa Asamoaha. Međutim, Kennedy Mweene odbranio je udarac Asamoaha Gyana.

To nije spriječilo izabranike Gorana Stevanovića da nastave napadati. Samo dvije minute kasnije šutem sa 20-ak metara Gyan je zaprijetio Zambiji. Poslije sjajnog prodora Rainforda Kalabe u 32. minuti Christopher Katongo se našao sam ispred golmana Gane, ali njegov udarac otišao je pored gola.

Gana je strpljivo gradila napade i imala je dosta više od igre u prvom poluvremenu, ali nije uspjevala postići gol. Do odlaska na odmor još jednu veću priliku imao je Asamoah, veznjak Udinesea. U drugom dijelu utakmice bilo je dosta manje prilika.

Prva je zaprijetila Gana preko Jordana Ayewa. Šut napadača Marseillea zaustavio je Mweene. Herve Renard nije od prve minute u igru stavio Emmanuela Mayuku, na veliko iznenađenje, ali priliku napadaču Young Boysa dao je od početka drugog dijela utakmice, kada ga je u igru uveo umjesto Jamesa Chamange.

Mayuka je u nekoliko navrata pokazao da dobro sarađuje u napadu sa Katongom. Ipak, Gana je imala incijativu. Mweene je u 69. minuti loše procijenio let lopte, no Gyan nije uspio glavom pospremiti loptu u mrežu. John Mensah u 72. minuti se povrijedio i nije mogao nastaviti utakmicu, tako da ga je zamijenio Isaac Vorsah.

Mayuka se u 78. minuti na rubu šesnaesterca okrenuo i veoma lijepim udarcem, uz malu pomoć stative, savladao Adama Kwaraseyja. Zambija je i nakon vodećeg gola imala nekoliko manjih prilika. Derek Owusu Boateng, zaradio je drugi žuti karton u 84. minuti, može se reći nezasluženo. Rezultat se do kraja susreta nije mijenjao, iako je Gana imala dvije velike prilike.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije