Kodro nakon Islanda ne razmišlja o baražu, kaže da još postoje šanse za direktan plasman

Selektor "Zmajeva" nakon novog poraza

Kodro nakon Islanda ne razmišlja o baražu, kaže da još postoje šanse za direktan plasman

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u 6. kolu kvalifikacija za EURO poražena na Islandu 1:0 i tako je ostala sa samo teoretskim šansama za direktan plasman. Nakon utakmice je na press konferenciji govorio selektor "Zmajeva", Meho Kodro. 

"Očekivanja su bila velika. Došli smo tu da odigramo dobru utakmicu i da dobijemo utakmicu. Prvo poluvrijeme je bilo korektno, ali nam je falilo malo više energije i falio nam je zadnji pas. Kontrolisano s naše strane. Nismo nešto imali izrazitih šansi, možda malo preko lijeve strane preko Kolašinca gdje smo probili njihovu stranu i imali mogućnost da iskoristimo njegov ulazak u 16.

Drugo poluvrijeme nakon promjena koje smo napravili malo je ekipa živnula i bilo je dosta kompletnije i mislim da smo imali dominaciju dobrim dijelom drugog poluvremena i imali zadnji pas koji nam je falio.

Imali smo izgledne dvije, tri možda i četiri šanse da damo gol prije nego što je Island doo gol. Otvorili smo se, išli smo na rezultat i kad idete tako desi se da ostavite prostora nazad i oni su to iskoristili i dali gol i kasnije nije bilo vremena za bilo kakvu reakciju", rekao je Kodro u komentaru utakmice.

Baraž još uvijek nije opcija, dok god postoji ikakva šansa da se direktno plasiramo na EURO. 

Oglasi

"Nema razloga da mi razmišljamo o bilo čemu drugom već što imamo u rukama. Ne znam, ono, ako postoji najmanja šansa, treba da se pripremimo da pokušamo da iskoristimo tu moguću šansu. Mislim da je dobio Portugal, Slovačka i sad ono je situacija teža nego prije ove utakmice. Vidjet ćemo, nemam nešto previše da kažem, već da se spremamo da odgovorimo tim nekim zadaćama u kvalifikacijama. Mi se pripremamo za baraž samim tim, akcenat koji bacamo na kvalifikacije nam služi što će doći eventualno kasnije od momenta kada ne budemo imali nijedan procenat šanse. Dotle, nema razloga da nešto puno pričamo više na tu temu", kazao je selektor "Zmajeva".

Imamo li uopšte kvaliteta da igramo na jednom velikom takmičenju?

"Ja mislim da imamo, pričao sam to i prije mjesec dana i prije pet dana i sada sam ubijeđen da imamo kvaliteta da izborimo na jedan ili drugi način plasman na EURO. Kad vidim gdje naši igrači igraju, na koji treniraju i igraju i sve ostalo mislim da imamo kapacitet i potencijal da igramo na Evropskom prvenstvu. Da li će to biti, ja to ne znam, ali uvjeren sam da imamo igrače da se organizujemo da kroz kvalifikacije ili kroz baraž možemo da dobacimo do Evropskog prvenstva", istakao je Kodro, pa odgovorio na pitanje šta nam nedostaje, šta nam je najveća mana:

"Imamo deficit na nekim pozicijama u smislu da bih volio da imamo više igrača po bokovima da možemo tu da raspolažemo s više igrača i s druge strane možda bi mi bilo drago da imam neke ofanzivnije igrače u veznoj liniji. Činjenica je kakva jeste, mi moramo da se adaptiramo i da nađemo adekvatan sistem. Jedno su želje, a drugo mogućnosti. Mislim da imamo dobre igrače i bez obzira što imamo deficit na nekim pozicijama možemo da se organizujemo i da ostvarimo te neke ciljeve."

Oglasi

Slučaj Anel Ahmedhodžić, da li je to poremetilo atmosferu u ekipi?

"To su stvari koje se dešavaju, ne samo u našoj reprezentaciji. I drugi imaju svojih problema, to su stvari koje mi ne prizivamo, to se jednostavno desi. Sve to na neki način može da poremeti i uznenmiri ekipu. Mi nismo jedini, i druge ekipe imaju određene probleme i oni kad dođu pokušavaju se rješavati. Bolje bi bilo da se to nije desilo."

Sa vaše strane, jesu li mu vrata reprezentacije otvorena ili zatvorena nakon ovoga?

"On je sad pod suspenzijom i sad glavnu riječ ima Disciplinska komisija N/FSBiH i vidjet ćemo šta će se tu dešavati. Loptica je prebačena na njih. Ja sada nemam velikog razloga da se izjašnjavam, on je pod suspenzijom i mislim da je pogriješio što se nije odazvao. Mi imamo doktora, medicinsku službu i bilo bi u redu da je bio tu s nama da možemo da vidimo koja je vrsta povrede i onda se desilo to što se desilo. Loptica je prebačena na Disciplinsku komisiju N/FSBiH i oni kad odluče onda ćemo ja i stručni štab vidjeti šta da radimo po tom pitanju."

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Naša selekcija nakon šest kola ima omjer od dvije pobjede i četiri poraza i trenutno je ostala samo na teoretskim šansama za direktan plasman na EURO. 

Top Komentari

user1692778042
Nemamo mi kvalitet ni za šaban lige
3 0
xX_Bosnian_Bull_Xx
Jarane nema nista bez krila kao nekada Lulic sto je bio standartan na ljevoj strani a na desnoj je uvijek neko bio ili ibricic i kad nije bio ibricic onda je bio vedo vise po desnoj i igrao krilo i poslje Visca! Pa kakvi god bili i gdje igrali ili sjedili na klupi u klubu, povjerenje i hrabra prica, mjenja covjeka a igrati danas svak zna! Kada zmaju uzmies krila onda nema nista od toga!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi