Meksikanci na Soldier Fieldu od šest utakmica dobili pet
Sa utakmice Gold Cupa prošle godine

Redovni na Soldier Fieldu

Meksikanci na Soldier Fieldu od šest utakmica dobili pet

M. Maksimović

Reprezentacija BiH je po drugi put u relativno kratkom periodu stigla na američko tlo. Prvi put smo tamo prošle godine igrali prijateljsku utakmicu protiv Meksika, mjesto radnje je bila velika dvorana/stadion Georgia Dome u Atlanti.

Sada smo u Chicagu, protivnik je isti Meksiko, ali ćemo ovaj put snage odmjeriti na pravom, otvorenom stadionu, Soldier Fieldu. Radi se stadionu koji je u nekoliko navrata renoviran i koji je od velikih ekipa službeno dom Chicago Bearsa (NFL), te MLS ekipe Chicago Fire.

Kao i većina sportskih objekata u SAD i ovaj stadion imaju svoju istoriju. Na ovom stadionu su se igrale utakmice SP 1994. godine, ukupno njih pet. Na otvorenju je to bio duel Njemačke i Bolivije, nakon čega su još tu igrali Njemačka i Španija, Bugarska - Grčka, Španija - Bolivija te na kraju u osmini finala Njemačka i Belgija.

Svoje utakmice na ovom stadionu igrala je i selekcija Meksika. I to vrlo često. Od 2007. godine do danas, šest puta je Meksiko igrao na Soldier Fieldu, četiri puta na Gold Cup, dva puta se radilo o prijateljskim utakmicama. U tih šest utakmica samo je jednom poražen, od Amerikanaca u finalu Gold Cupa 2007. godine.

Tri puta je Meksiko slavio u okviru Gold Cupu baš na ovom stadionu. Još 2007.godine je savladao Guadeloupe u polufinalu te dva puta Kostariku. Jednom u polufinalu (2009.), jednom u grupnoj fazi takmičenja (2011.). U prijateljskim utakmica jednom je savladan Peru 4:0, drugi put Senegal 1:0. I baš kao što se najavljuje dolazak velikog broja navijača BiH, sigurno je da će i Meksikanci imati odličnu podršku svojih navijača.

 

 

 

 

 

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.