Meksiko sve dalje od SP

Južna Afrika 2010

Meksiko sve dalje od SP

Novim porazom, ovaj put od El Salvadora, igrači Meksika ozbiljno su ugrozili svoje šanse da se nađu na SP naredne godine, dok su Kostarika i SAD sve bliže tom cilju.

Kostarika je novom pobjedom zasjela na prvo mjesto kvalifikacijske grupe zone CONCACAF. Samo dva dana nakon što su porazlil SAD, savladali su još jednog učesnika zadnjeg SP u Njemačkoj 2006. godine.
Trinidad i Tobago sa podmlađenom ekipom nije više onaj tim od prije tri godine, i teško da će se uspjeti plasirati na SP u Južnoj Africi. Domaći su poveli u 30. minuti golom Carlosa Edwardsa, da bi deset minute kasnije Alvaro Saborio poravnao na 1:1, rezultat kojim se odlazi na odmor. Celso Borges u 52. minuti dovodi goste u vodstvo, da bi u 62. minuti Trinidad golom Colina Samuela poravnao na 2:2. U 68. minuti svojim drugim golom na utakmici Celso Borges donosi pobjedu Kostariki.

SAD su se oporavile od poraza od Kostarike prije dva dana, i pobjedom nad mladom momčadi Hondurasa došli na drugo mjesto u grupi. U 5. minuti meča mladi igrač Hondurasa Carlos Costly šokirao je  gledatelje na stadionu u Chicagu, donijevši gostima vodstvo. U 43. minuti Landon Donovan sa bijele tačke poravnava rezultat, da bi u 68. minuti štoper Amerikanaca Carlos Bocanegra donio pobjedu domaćem timu.

Meksiku ne pomaže ni promjena selektora. Nakon otkaza Sven Goran Eriksonu, na klupu sombrerosa sjeo je domaći stručnjak Javier Aguire, ali nije uspio posložiti kockice za kratko vrijeme. El Salvador je bio prejak za Meksiko. Julio Martinez je doveo domaći tim u vodstvo već u 11. minuti meča, i taj rezultat je stajao na semaforu sve do 70. minute, kada veteran Meksika Chuauhtemoc Blanco sa penala poravnava na 1:1. U 85. minuti novi penal, ovaj put za domaćina. Eliseo Quintanilla uzima loptu i zabija za 2:1, i veliko slavlje domaćih navijača. Meksiko će morati popraviti svoju igru, ako misli da se nađe u Južnoj Africi, dok su igrači El Salvadora na najboljem putu da se po prvi put nakon Španije 1982. godine plasiraju na SP. To im je ujedno bio i jedini plasman na završnicu SP.

Rezultati: 
Trinidad i Tobago – Kostarika 2:3, SAD – Honduras 2:1, El Salvador – Meksiko 2:1.

Tabela
Kostarika 12 bodova, SAD 10, El Salvador 5, Honduras 4, Meksiko 3, Trinidad 2.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.