Meksiku pripao vječiti derbi

CONCACAF

Meksiku pripao vječiti derbi

Meksiko se vratio. Nakon tri početna poraza, nanizali su tri pobjede i sada su ponovo u situaciji da misle o putu u Afriku. Honduras igra odlično, i vrlo blizu su i oni puta u Južnu Afriku, dok smo nakon 6 odigranih kola vjerovatno dobili odgovor i ko neće ići na SP. To su Trinidad i El Salvador, koji imaju vrlo malo izgleda da se nađu na spisku putnika za SP.

Meksiko je pred 105.000 gledatelja na legendarnom Azteca Estadiu savladao najvećeg rivala SAD rezultatom 2:1. Ni nakon 23 utakmice Amerikanci nisu uspjeli slaviti u Meksiku. Od 23 utakmice u historiji Amerikanci su samo 1997. godine uspjeli izvići 0:0, sve ostalo je otišlo na stranu Meksika.

Meksiko je u kvalifikacije krenuo jako loše sa tri poraza, bio je na puti da po prvi put u posljednjih 30 godina propusti smotru najboljih reprezentacija svijeta, a onda su se čelnici saveza konačno sjetili da imaju vrhunskog stručnjaka Javiera Aguirrea. Dali su otkaz skupom Sven Goranu Erikssonu, čovjeku koji je imao plaću četiri puta veću od Javierove, ali je imao i tri poraza u nizu. Dolaskom Aguirrea, Meksikanci su zaigrali svojim prepoznatljivim stilom i nanizali tri pobjede u kvalifikacijama, a treba dodati i da su osvojili Gold Cup pregazivši u finalu SAD sa 5:0.

Amerikanci su ovaj meč bolje otvorili. U 8. minuti utakmice Charlie Davis je šokirao Aztecu dovevši goste u vodstvo, ali radost nije dugo trajala. Samo deset minuta kasnije Israel Castro poravnava na 1:1 i i baca domaće navijače u delirijum. Onda je uslijedila opsada gola Tima Howarda, ali nije bilo gola sve do 81. minute kada Miguel Sabah donosi veliku pobjedu Meksiku, jednu od najvećih pobjeda u posljednje vrijeme. Ipak, ovo je bila utakmica biti ili ne biti za domaći tim.

Honduras je u sjajnoj nogometnoj predstavi pregazio lidera na tabeli Kostariku sa visokih 4:0. Honduras ima izuzetno kvalitetan tim, i ne bi nimalo čudilo da se plasiraju na SP. Honduras je u vodstvo doveo  Carlos Costly u 30. minuti meča, i tim se rezultatom odlazi na odmor.

U nastavku meča Honduras je zaigrao još bolje, i već u 51. minuti preko Carlosa Pavona udvostručio  vodstvo. U 89. minuti vezista domaćih Melvin Valladares donosi novo vodstvo Hondurasu, a samo minut kasnije Carlos Costly, koji je načeo mrežu Kostarike, zapečatio je sudbinu gostiju i donio veliku pobjedu Hondurasu, pobjedu kojom su sad u sjajnoj poziciji na tabeli, a i raspored im ide na ruku do kraja kvalifikacija.

U utakmici između dvije posljednjeplasirane reprezentacije Trinidad i Tobago je s minimalnih 1:0 bio bolji od El Salvadora. Gol odluke pao je već u 6. minuti kada je Cornell Glen zatresao mrežu gostiju. I jedan i drugi tim sada se nalaze jako daleko od plasmana na SP, i samo čudo se može desiti pa da jedan od ova dva tima nađe svoje mjesto u Južnoj Africi.

Rezultati:

Meksiko – SAD 2:1
Honduras – Kostarika 4:0
TiT – El Salvador 1:0


Tabela

1. Kostarika 12
2. SAD 10
3. Honduras 10

4. Meksiko 9
5. TiT 5
6. El Salvador 5


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.