Mešanović najbolji, Nurković tragičar
Samir Bekrić predvodio je Želju do pobjede u Zenici

Premijer liga, tim 1. kola

Mešanović najbolji, Nurković tragičar

Od prvog do posljednjeg kola Sportsport.ba će praviti analizu kola, izabrati najbolje igrače, trenere, a na kraju prvenstva će dodijeliti nagradu najboljim pojedincima.

Završeno je prvo kolo Premijer lige BiH, doduše ne kompletno, jer Slavija i Široki svoj meč igraju kasnije.

Ono što treba da raduje sve koji prate našu ligu, je činjenica da je otvorena kolom u kojem su gosti odnijeli čak osam bodova, što je rijetka slika na našim terenima.

Nadajmo se da će i u narednim kolima gosti imati ravnopravne uslove na svim stadionima, kako na gostovanja ne bi odlazili sa nadom da prime što manje golova.

Kolo je obilježila i velika pobjeda Željezničara u Zenici nakon dugo godina, a branitelj naslova Zrinjski je u novo prvenstvokrenuo porazom u Gradačcu kod Zvijezde, koja izrasta u veliki klub, barem što se organizacije kluba tiče.

Na svoje su konačno došli i navijači Veleža, kojima je prošle sezone trebalo po tri utakmice u Vrapčićima da vide pet golova, a ovaj put njihovi ljubimci su u samo devedeset minuta pet puta tresli mrežu Travnika. Novajlije u ligi Olimpik i Rudar nisu imali sreće na startu, a prvo kolo obilježila je i mrlja na imenu novog Premijerligaša iz Prijedora zbog neuplaćene kotizacije, zbog čega je meč u Trebinju kasnio dvadesetak minuta.

Tim kola

Denis Mujkić
Golman Tuzlaka je i na Koševu opravdao status jednog od najboljih golmana naše lige. Sjajnim odbranama dovodio je do ludila napadače bordo kluba, koji su samo jednom uspjeli zatresti mrežu gostiiju, a imali su desetak povoljnih prilika. Mujkić je već bio kandidat za reprezentativni dres, a ako nastavi sa ovakvim odbranama, nema razloga da se ne nađe ponovo na spisku Čire Blaževića.

Zoran Brković
Desni bočni Zvijezde u ovom kolu je od svih svojih konkurenata imao vjerovatno najteži zadatak, zaustaviti lijevu stranu napada Zrinjskog, vjerovatno najbolju lijevu stranu lige. Brković je zadatak obavio besprijekorno, a vrlo često se pridodavao svojim suigračima u napad. Desna strana gradačačkog Premijerligaša bila je neprobojna za Mostarce, tako da nije bilo teško odlučiti se za desnog beka u timu kola.

Edin Cocalić
Novi kapiten plavih je pobjedom započeo svoju ulogu. Uz Bekrića najbolji igrač Želje na teškom gostovanju u Zenici, bio je neprelazan bedem za igrače Čelika, a izjava Osima da ga ne bih pustio ni za milion maraka najbolje oslikava koliko je Cocalić važan igrač u kompoziciji Želje. Nije izgubio ni jedan duel protiv napadača Čelika, a vrlo opasn bio je i iz prekida.

Nikola Vasiljević
Štoper Midričana je vrlo dobru igru na Grbavici krunisao pogotkom koji je pomogao gostima iz Modriče da osvoje važan bod na teškom gostovanju kod novog Premijerligaša Olimpika. Vasiljević je bivši reprezentativni kandidat, a nakon sezone u inostranstvu ponovo se vratio u dres Modriče, kojoj će pokušati pomoći da se vrati u vrh tabele.

Damir Hadžić
Brzonogi ljevak tima sa Koševa postigao je gol kojim su igrači Sarajeva izbjegli poraz na startu šampionata protiv Tuzlaka. Bio je nerješiva enigma za desnu stranu tuzlanskog Premijerligaša, a ovaj gol je itekako važan Sarajevu, zbog atmosfere u timu pred revanš utakmicu Lige Europe protiv Helsingborga.

Nemanja Bilbija
Mladi veznjak Borca bio je najbolji pojedinac u redovima Banjalučana u pobjedi u komšijskom derbiju u Laktašima. Sve akcije Borca su polazile od njega, presjekao je  desetak lopti veznog reda Laktaša, i s razlogom je bio igrač utakmice. Igra Stojnićeve mo9mčadi uveliko zavisi od raspoloženje Bilbije, koji je u ovom trenutku jedan od najboljih igrača Borca.

Dženan Zaimović
Jedan od najstarijih igrača lige svojim igrama uopće ne pokazuje da mu je bliže 40 nego 30. S dva pogotka Travniku bio je najbolji igrač Veleža u duelu protiv Travnika. Zaimović je jedan od igrača koji u Premijer ligi nastupaju od njene prve sezone, a svojim igrama iz utakmice u utakmicu pokazuje da još nije za otpisati. Mladim igračima Veleža u narednoj sezoni trebaće jedan iskusan lider koji će ih voditi naterenu, a od Zaimovića boljeg nisu mogli naći. Igračka i ljudska veličina Mostaraca doživljava svoju drugu mladost.

Samir Bekrić
Kreator igre plavih sa Grbavice podijelio je tačnih pasova više nego cijeli tim Čelika zajedno. Bekrić je najbolji igrač novog Želje, i sva igra vrti se oko njega, sve oči navijača plavog tima uprte su u njega, a on zasad dobro bije boj s pritiskom koji je na njegovim leđima. Osimi o njemu sipaju hvalospjeve, Ivica kaže da je igrač za reprezentaciju, a Amar kaže da ga ne bi prodao bez čeka od najmanje šest nula.

Muhamed Mujić
Povratnik u redove Slobode novu sezonu je otvorio pogotkom na Koševu koji je njegovom timu donio vrijedan bod. Odlaskom Mešića i Tosunovića, teren Slobodinog napada pao je na leđa Mujića, koji će imati težak zadatak da svojim golovima Tuzlacima obezbjedi što bolji plasman na kraju prvenstva.

Alen Mešanović
Dugo ga je pratio glas velikog boema, koji zbog svog temperamenta nikad neće napraviti ništa u karijeri. Igrao je u skoro svakom timu lige, nigdje nije ostajao duže od jedne sezone, a negdje ne bi izdržao ni toliko, a onda se u 33-oj godini vratio na mjesto gdje je počeo karijeru. Osim mu je dao priliku kad niko nije htjeo, a on mu se na najbolji način odužio pogotkom koji je Želji donio pobjedu u Zenici nakon skoro 9 godina.

Darko Spalević
Sredinu je promijenio, ali ne i radne navike. Tamo dje je stao na kraju  prošle sezone nastavio je početkom nove. Golom u devedesetoj minuti spasio je Olimpik od poraza na startu novog prvenstva. Mnoge je iznenadila njegova odluka da pređe u redove najmlađeg sarajevskog Premijerligaša, jer se radi o ponajboljem igraču lige, ali to je njegova odluka i treba je poštovati.

Trener kola
Amar Osim
Iako ne bi pogriješili da smo stavili Osmanhodžića, Stojnića, Ibrakovića ili Ninkovića, za Osima smo se odlučili iz razloga što je upisao pobjedu nakon toliko godina u Zenici, što vraća Želju u vrh tabele, a mora se priznati da liga bez jakog Želje nije isto što i s njim. Euforija je zahvatila Grbavicu, sezonske karte se prodaju kao halva, a naredna utakmica protiv Širokog mogla bi oboriti rekord posjete kada su u pitanju utakmice Premijer lige. Za sve to dio zasluge nosi Amar Osim.

Igrač kola
Alen Mešanović
Novi ljubimac Manijaka mogao bi pod čvrstom rukom Osima pokazati sav raskoš svog talenta na zalasku svoje karijere. Bivši mladi reprezentativac naše zemlje sezonu je otvorio golom, a Manijaci se nadaju da će tako nastaviti i u nastavku sezone.

Tragičar kola
Adis Nurković
Reprezentativni golman je cijelo ljeto proveo lutajući po Europi tražeći angažman u nekom klubu, ali se na kraju vratio neobavljena posla. Vratio se nespreman, što se na startu novog prvenstva pokazalo kao veliki hendikep za Travnik. Popio je pet komada u Mostaru, mada ne snosi krivicu za golove, no, kad neko primi pet golova ne može biti ništa drugo nego tragičar.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.