Messi ili Ronaldo? Guardiola ili Mourinho?

Sutra starta nova sezona španske Primere

Messi ili Ronaldo? Guardiola ili Mourinho?

Euforija nakon osvajanja prvog naslova svjetskog prvaka u Španiji se polako stišava i već je vrijeme da se krene u novu sezonu Primere, koja bi trebala biti nikad uzbudljivija, ako uopšte može biiti uzbudljivija od prošle.

Međutim, ima nešto zbog čega je svi s nestrpljenjem očekuju. Dolazak Josea Mourinha u Real Madrid bi trebao učiniti Primeru još zanimljivijom. Od njega se očekuje da konačno donese trofej u Madrid. Mnogi u Španiji su mišljenja da je Realu trebao neko ko će samo igrače osloboditi pritiska i uvjeriti ih da su bolji od Barcelone i naslov prvaka je tu. Upravo se od Mourinh očekuje to.

Barcelona, kao što je i pticama na grani poznato, pati od kompleksa zvanog Mourinho, dok s druge strane Reak pati od kompleksa Barcelona. Onaj ko se prije uspije riješiti tog kompleksa trebao bi biti novi prvak Španije, ili stari, vidjećemo. Atletico, Valencia i Sevilla će se boriti za Ligu prvaka, Levante, Hercules, Sporting, Racing za opstanak itd. Evo komletnog pregleda po klubovima uoči nove sezone.

ALMERIA
Od kako su prije četiri godine ušli u Primeru nikada nisu imali problema oko borbe za opstanak, uvijek su sezonu završavali u sredini tabele, a nešto slično bi trebali ostvariti i ove sezone. Almeria je ekipa koja igra za oko lijep nogomet, nikada se ne brani i zbog toga u Španiji, ali i šire, ima dosta simpatizera. Ostali su bez iskusnog Cisme i Soriana, a sredinu su pojačali Marcelom Sosom iz Danubija i Diegom Valerijem iz Lanusa, dok je pozicija lijevog beka jača za Michaela Jakobsena. Pablo Piatti i Diego Alves će i naredne sezone biti glavne zvijezde Andalužana, koji n ebi trebali biti lošiji od prošlosezonskog 13. mjesta na tabeli.

ATHLETIC BILBAO
Baskijski ponos je prošlu sezonu završio prvi put nakon pet godina među deset najboljih na tabeli, tačnije na 8. mjestu, afirmisalo se nekoliko mladih igrača od kojih s eove sezone očekuje da naprave još bolji rezultat. Ostali su bez legende kluba Josebe Etxeberie, koji se oprostio od nogometa, dok je u klub stigao mladi štoper Mikel San Jose iz Liverpoola. Reprezentativci Javi Martinez i Fernando Llorente uz štopera Fernanda Amorebietu su igrači koji garantuju jošjednu dobru sezonu na San Mamesu.

ATLETICO MADRID
Navijači drugog po snazi madridskog kluba dugo godina su čekali na trofej, a prošle sezone su uzeli Evropsku ligu, koja bi trebala biti samo uvod u ono što se sprema ove sezone. Primeru su prošle sezone počeli jako loše, ali su kasnije dolaskom Quiqea Floresa na klupu zaigrali mnogo bolje i sezonu okončali na solidnom devetom mjestu. Doveli su u ljetnom prelaznom roku odlična pojačanja, koja bi trebala odvesti klub u Ligu prvaka. Diego Godin i Luis Filipe su pojačali odbranu, Mario Suarez i Fran Merida sredinu, dok su u klubu ostal glavni igrači Forlan, Aguero, Reyes, Simao... Borba za treće mjesto je sasvim realna.

BARCELONA
Katalonci su drugu godinu zaredom osvojili naslov najboljeg tima lige, a ove sezone ih ponovo očekuje borba s Realom do posljednjeg kola. Osim Yaye Tourea nisu izgubili niti jendog bitnog igrača, a doveli su Adriana, koji bi trebao ordinirati po lijevoj stranni, te Davida Villu od koga se očekuje da radi ono što najbolje zna, a to je postizanje pogodaka. O Messiju, Xaviju, Iniesti, Piqeu, Pedru, Busquetsu i ostalima suvišno je trošiti riječi. Barcelona po mnogima igra najljepši nogomet na svijetu, pa s eod Guardiolinih momaka i ove sezone očekuje „umiranje“ u ljepoti.

DEPORTIVO
Na Riazoru se skoro ništa nije promijenilo u odnosu na prošlu sezonu kada je osvojeno deseto mjesto. Miguel Angel Lotina više ne može računati na Filipea i Sergija, a na raspolaganju sada ima Morela i Pereza. Andres Guardado, Juan Valeron i Riki će ponovo biti najjače oružje Galičana, čiji rezultat bi otprilke mogao biti isti kao i prošle sezone.

ESPANYOL
Barcelonin gradski rival ove sezone očekuje bolji rezultat od prošlosezonskog 11. mjesta, ali teško da bi iko bio razočaran ponavljanjem lanjske sezone. Felipe Mattioni je pojačao odbranu, Jesus Datolo sredinu, a Sergio Garcia napad. U klubu više nema legende Raula Tamuda, te štopera Nica Pareje. Mauricio Pochettino ima sastav koji s vremena na vrijeme zablista, ali isto tako i razočara, pa se taj trend može očekivati i ove sezone.

GETAFE
Mlađi Realov brat je imao odličnu prošlu sezonu, završio je na šestom mjestu i izborio izlazak u Evropu, ali su u prelaznom roku ostali bez dva najbolja igrača Pedra Leona (Real Madrid) i Roberta Soldada (Valencia), pa bi bilo iluzorno očekivati da se ponovi lanjska sezona. Javier Arizmendi i Adrian Colunga su dobri napadači, ali teško će biti ono što je bio Soldado. Jaime Gavilan bi trebao preuzeti u sredini lidersku poziciju, od Getafea se ponovo očekuju igre lijepe za oči, ali teško je očekivati ponavljanje prošlosezonskih rezultata, skoro nemoguće.

HERCULES
Plava četa iz Alicantea se nakon 14 godina ponovo vratila u elitu, a samo prije tri godine su igrali u četvrtoj ligi. Prije dvadesetak godina su prema nekim podacima u Španiji imali najviše navijača iza Reala, Barcelone i Athletic Bilbaoa, što dovoljno govori da se radi o klubu svjetle tradicije. Doveli su vrlo dobra pojačanja Nelsona Valdeza, Abela Aguilara, Davida Cortesa i Oliviera Thomerta, koji bi uz Javiera Portilla trebali predstavljati udarnu snagu tima u brobi za opstanak, koja će, realno, biti teška i neizvjesna do samog kraja.

LEVANTE
Još jedan povratnik u Primeru, koji bi trebao, ako je vjerovati prognozama iz Španije, osigurati opstanak u ligi bez mnogo problema. Gustavo Munua, Sergio Gonzalez, Javi Venta, Xavi Torres, Asier Del Horno, Ignacio Gonzalez, Oscar Valdo i Miguel Pallardo su imena koja daju garanciju da Levante neće biti lagan zalogaj nikome.

MALAGA
Prošle sezone su ostali u ligi u posljednem kolu, tokom ljeta su dobili novog vlasnika, koji je doveo nekoliko dobrih igrača, pa bi ova sezona na La Rosaledi morala biti bolja. Preuzeo ih je Jesualdo Ferreira, trofejni trener Porta, a stigli su Sandro Silva, Salomon Rondon i najskuplje pojačanje u historiji kluba Sebastian Fernandez, odlični urugvajski napadač iz Banfielda. Duda i Gamez su ostali u klubu, pa je realno očekivati da izbjegnu borbu za opstanak.

MALLORCA
Petoplasirana momča dprošlog prvenstva se našla u velikim problemima. Zbog finansijskih problema su ostali bez Evrope koju su izborili na terenu, ali i bez dva najbolja igrača iz prošle sezone, Aritza Aduriza i Marija Suareza. Michael Laudrup je novi trener kluba, a stigli su Jonathan de Guzman iz Feyenoorda i Fernando Cavenaghi iz Bordeauxa. Međutim, Cavenaghi je stigao tek prije dva dana, još se nije uklopio u tim, pa će ga trebati sačekati neko vrijeme. Kako god bilo Mallorca će teško ponoviti prošlu sezonu, ali bi trebali zauzeti mjesto u sredini tabele.

OSASUNA
Pamplona je jedno od najtežih gostovanja za sve timove već dugo godina, a ni naredne sezone neće biti iznimka. Jose Antonio Camacho je posložio momčad koja izgleda vrlo dobro. Iz prošle sezone, koju su završili na 12. mjestu, otišao je samo Cesar Azpilicueta u Marseille, a stigli su Soriano, Riesgo, Damia, Lekić i Lolo. Na papiru izgledaju jači nego lani, ali će to trebati dokazati i na terenu.

RACING SANTANDER
Prošle sezone su zajedno s Malagom opstanak izborili u posljednjem kolu, a ov eih očekuje još teža borba, jer imaju nešto slabiju ekipu. Otišao im je najbolji igrač Sergio Canales u Rea Madrid, a osim Dominga Cisme nisu doveli neko poznatije ime. Miguel Angel Portugal je trener koji je „osuđen“ da vodi ekipe koje se bore za opstanak, a ove sezone bio se mogao suočiti i sa ispadanjem, ukoliko prije toga ne dobije otkaz.

REAL MADRID
Manuel Pellegrini je prošle sezone osvojio najveći broj bodova u historiji kluba, ali opet nije uspio uzeti naslov prvaka. Zbog toga je ljetos doveden Jose Mourinho da momčadi vrati pobjednički mentalitet. Za razliku od prethodnih godina kada se trošilo i šakom i kapom ovog ljeta su u šest novih igrača uložili samo 78 miliona eura. Carvalho, Oezil, Khedira, Leon, Di Maria i Canales su igrači budućnosti, svi osim Carvalha (32 godine), i upravo su ono što je JM želio. Nakon dugo godina u bijelom dresu više nećemo gledati Raula i Gutija, što je najveća promjena. Cristiano Ronaldo će sada dobiti više slobode u igri, pa treba očekivati još bolje igre Reala nego šrošle sezone. Jedna od prve dvije pozicije je sigurna.

REAL SOCIEDAD
Nakon tri sezone navijači u San Sebastianu će ponovo gledati najbolje španske klubove na svom stadionu. Imaju odličnog Claudija Brava na golu,odbrana djelue savršeno, dok su prošle sezone u drugoj ligi u 42 utakmice postigli samo 53 gola, najmanje od prvih osam klubova na tabeli. Zbog toga su u prelaznom roku dovedeni provjereni napadači Raul Tamudo i Joseba Llorente kako bi donijeli golove. Ukoliko uspiju ne bi trebali imati problema oko opstanka.

SEVILLA
Antonio Alvarez je u prvoj sezoni na klupi tima sa Sanchez Pizjuana uzeo Kup Kralja, a ove sezone želi direktan plasman u Ligu prvaka. Od standardnih igrača su otišli Adriano i Squillaci, dok su odbranu pojačali Alexis Ruano, Mohamadou Dabo i Luca Cigarini. Izgledaju za nijansu jači nego prošle sezone u zadnjoj liniji, dok su naprijed isti s obzirom da su ostali Navas, Negredo, Fabiano, Kanoute, Perotti i Capel. Realno gledajući mjesto u top 5 im ne bi trebalo izmaći.

SPORTING GIJON
Prošlu sezonu su okončali na 15. mjestu, a ove bi trebali biti otprilike tu negdje. Doveli su Sebastiana Egurena i Nacha Nova i na papiru izgledaju za nijansu jači, ali pojačala se i konkurencija, tako da su otprilike na istom kao i prošle sezone. Napadači Mate Bilić i Miguel de las Cuevas će ponovo biti glavna snaga Sportinga u borbi za opstanak.

VALENCIA
Teška finansijska situacija je natjerala čelnike kluba da prodaju Davida Villu i Davida Silvu, ali i Alexisa Ruana, Nikolu Žigića i Carlosa Marchenu. Ipak, dovedena su vrlo dobra pojačanja u Robertsu Soldadu, Mehmetu Topalu, Aritzu Adurizu, Raicardu Costi, Tinu Costi i Sofianu Feghouliju. Oni bi uz Matu, Joaquina, Banegu, Hernandeza i Miguela trebali ponovo Valenciju smjestiti u sam vrh tabele.

VILLARREAL
U redovima sedmoplasirane momčadi iz prošle sezone bilo je dosta pospremanja. Na El Madrigalu više ne stanuju Diego Godin, Sebastian Eguren, David Fuster, Robert Pires, Ariel Ibagaza, Javi Venta, Damian Escudero i Joseba Llorente, dok su novi igrači Carlos Marchena i povratnici s posudba Borja Valero i Jozy Altidore. Glavni igrači, Marcos Senna, Giuseppe Rossi, Joan Capdevila i Diego Lopez, su zadržani u klubu, pa od „Žute podmornice“ ponovo treba očekivati borbu za izlazak na evropsku scenu.

ZARAGOZA
Na La Romaredi konačno očekuju dobru sezonu, ali teško je očekivati da će biti puno bolja od prošle koju su završili na 14. mjestu. Za bolji rezultat potrebni su i bolji igrači, ali Aragonci nisu doveli nikog osim veterana među stativama Lea Franca i mađarskog reprezentativca Adama Pintera. Ander Herrera bi trebao biti glavni igrač tima, kreator svih akcija, ali izgleda da nemaju igrača koji će te akcije pretvoriti u golove. Otišli su napadači Suazo i Arizmendi, nije doveden niko novi. S istim rezultatom od prošle sezone moraju biti zadovoljni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.