Messi opasniji kući, Ronaldu teren nije bitan

Statistički osvrt

Messi opasniji kući, Ronaldu teren nije bitan

Edmir Škorić

Trenutno najveća nogometna klupska utakmica, Real Madrid - Barcelona, odigrat će se sutra na Santiago Berbabeu. Kraljevi ili Katalonci? Jose Mourinho ili Pep Guardiola? Cristiano Ronaldo ili Lionel Messi?

Upravo o potonjem duelu pričat ćemo ovaj put. Cristiano Ronaldo i Lionel Messi planetarne su zvijezde, slove za dva najbolja igrača današnjice. No, činjenica da najbolji može biti samo jedan. Ronaldo, Messi, Ronaldo, Messi... i tako u nedogled. Nekom je Ronaldo kompletniji igrač, a nekom Messi.

Njih dvojica u najužoj su konkurenciji za izbor Zlatne lopte koja se svake godine dodjeljuje najboljem evropskom igraču.

U protekla tri duela odigrana na Bernabeu Messi je uspješniji od Ronalda. Postigao je čak četiri gola, Ronaldo jedan i to sa bijele tačke. Izuzmemo li utakmicu Superkupa Španije, u zadnje tri utakmice Reala i Barcelone, Messi je postigao četiri gola, a 3.66 udaraca prosječno je uputio u tim trima utakmicama s nevjerovatnom preciznošću od 73%.

24-godišnji Argentinac je ubilježio u prosjeku 1.67 uspješan pas i napravio 5.33 prosječno driblinga. Fascinantan je i podatak da je njegova ocjena u prosjeku 8.73 u posljednja tri okršaja ovih klubova na madridskom stadionu.

Usporedbe radi, Ronaldo je postigao jedan gol, u protekla tri El Clasica ima prosjek od 6.33 udarca po utakmici i razočaravajućih 42% preciznost. Imao je tek jedan "key pass" i 7 uspješnih driblinga naspram Messijevih 16. Prema portalu Whoscored, Ronaldova prosječna ocjena je 7.1.

Realovog trenera Josea Mourinha može radovati činjenica da Messi nije najbolji ove sezone na gostovanjima. Na Nou Campu je nevjerovatan, gdje je u 9 utakmica postigao 16 golova i pet puta asistirao. Na gostovanjima je u pet utakmica (jednu ušao s klupe) postigao tek jedan gol i upisao dvije asistencije.

Messijeva statistika puno je bolja kada su u pitanju domaće utakmice.


Portugalac, dvije godine stariji od Messija, ima skoro jednaku statistiku kod kuće i na strani. Na Bernabeu je ove sezone u šest nastupa postigao 9 golova i tome pridodao 4 asistencije, dok je u sedam gostovanja postigao 8 golova i 2 puta asistirao. Više udaraca ka golu uputio je kada bi njegov klub gostovao (6.88), isti broj uspješnih pasova (1.8) imao je i na domaćem i na gostujućem stranu, ali nešto bolji omjer driblanja u gostima (1.2-1.5), te bolji ukupni rejting (9-8.12) pred svojim navijačima.

Pitanje je kako zaustaviti Ronalda, odnosno Messija? Prema nekim medijskim špekulacijama,  za Ronalda će biti zadužen Dani Alves, koji će zaigrati na poziciji krilnog igrača, ukoliko Katalonci krenu sa tri zadnja igrača, iako je u opticaju i 4-3-3 sustav igre.

Messija bi trebao čuvati Sergio Ramos sa prosječnim 7.62 rejtingom ove sezone.

Za kraj kažimo kako oba nogometaša imaju po 17 golova, s tim što je Ronaldo šest postigao iz penala, a Messi jedan. Portugalac je četiri puta zabio vodeći pogodak na utakmici, Messi tri puta. Ronaldo je igrao 1202 minute ukupno, jednom je bio rezerva i dosad je zaradio dva žuta kartona.

Messi je igrao 1287 minuta (15 utakmica), jednom je počeo s klupe, zaradio je jedan žuti karton.


O El Clasicu možete raspravljati na našoj Facebook stranici i na forumu SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti