Messi skuplji i od nekih svjetskih liga

Koliko vrijede svjetske lige, klubovi i igrači

Messi skuplji i od nekih svjetskih liga

Živimo u vrijeme kada pomoću raznih tehničkih pomagala možemo izračunati koliko koji igrač metara pretrči za vrijeme jedne nogometne utakmice, a o zaradama i vrijednostima igrača da ne govorimo.

Jedan od najpouzdanijih izvora koliko koji igrač vrijedi na tržištu jeste njemački Transfermarkt. Nije nikakva tajna da najpoznatiji svjetski menadžeri sklapaju poslove uz pomoć podataka ove stranice. Skoro da nema zemlje i igrača na svijetu, a da joj pedantni i precizni Nijemci ne znaju vrijednost.

Prema podacima Transfermarkta najvrijednija liga na svijetu je engleski Premiership koji vrijedi vrtoglave 3.3 milijarde eura. Chelsea je sa 408 miliona eura najvrijedniji klub, slijede ga Man Utd 374, Man City 366, Arsenal 315, Tottenham 282, Liverpool 240 ...

Igrač sa najvrijednijim nogama u ligi je Wayne Rooney, koji košta 52 miliona eura, slijede ga Cesc Fabregas 55, Fernando Torres 46, Carlos Tevez 38 itd. Edin Džeko vrijedi 30 miliona eura, a ispod njega su najskuplji igrači Tottenhama (Luka Modrić 28) i Liverpoola (Luis Suarez 25).

Španska Primera je procijenjena na 2.5 milijarde eura, Barcelona na 549 miliona, a Real Madrid na 515 miliona eura. Što se tiče igrača i tu su Katalonci u blagoj prednosti, jer noge Lionela Messija koštaju 100, a Cristijana Ronalda 90 miliona eura.

Italijani su nekih stotinjak miliona eura siromašniji od Španaca. Serie A vrijedi 2.4 milijarde eura, a Inter je sa 349 miiona eura najbogatiji italijanski klub. Milan vrijedi 253, Juventus 247, a Roma 205 miliona eura. Veznjak Intera Wesley Sneijder je sa 42 miliona eura najvrijedniji eksponat u Seriji A, dok Milanov dvojac Zlatan Ibrahimović - Alexandre Pato vrijede 35, odnosno 32 miliona eura.

Bundesliga košta 1.7 milijardi dolara, a Bayern je sa 295 miliona duplo vrijedniji od budućeg prvaka Borussije Dortmund koja je procijenjena na 147 miliona eura. Franck Ribery je sa 45 miliona eura najvrijedniji igrač lige, Arjen Robben košta pet miliona manje, dok je najskuplji igrač žuto - crnih iz Dortmunda Nuri Sahin, koji košta 17.5 miliona eura.

Francuski Le Championnat je još jedina liga čija se vrijednost mjeri u milijardama. Francuzi koštaju 1.4 milijarde eura, a najvrijedniji klub je Lyon sa 193 miliona. Lisandro Lopez i Yoann Gourcuff iz Lyona koštaju po 22, a Lucho Gonzalez iz Marseillea 21 milion eura.

Premijer liga vrijedi 64 miliona eura

Što se tiče vrijednosti liga iz bivše Jugoslavije, njih treba uzeti sa malom rezervom, jer kao što je poznato naši treneri i igrači kriju visine svojih plata kao zmija noge. Od Premijer lige naše zemlje vrijednije su lige Hrvatske i Srbije, dok je Slovenija nešto ispod, a podaci za Crnu Goru i Makedoniju nisu poznati.

Premijer liga vrijedi 64 miliona eura, Željezničar je najvrijedniji klub sa 7 miliona eura, slijede Široki Brijeg 6.1, Sarajevo 6 itd. Brazilac Wagner iz Širokog je sa 775.000 eura najvrijedniji igrač,Dalibor Šilić košta 700.000, Zajko Zeba iz Želje i Sedin Torlak iz Sarajeva po 650.000 itd.

Hrvatska liga vrijedi 179 miliona eura, Dinamo 40, a Hajduk 25 miliona. Dinamov Sammir je sa 6 miliona najskuplji igrač kod susjeda, Milan Badelj vrijedi 5, a Šime Vrsaljko i braća Sharbini po 4 miliona,

Jelen Superliga Srbije je jeftinija za devet miliona od hrvatske, a Partizan i Crvena zvezda vrijede 28 i 25 miliona eura. Radosav Petrović iz Partizana košta 3, a Lee Addy i Pavle Ninkov iz Zvezde po 2.5 miliona eura. Liga Slovenije vrijedi 51 milion, dok Brazilac iz Maribora Tavares jedini vrijedi milion eura u ligi.

Turci i Rusi prkose ligama petice

Osim liga petice najviše vrijede klubovi i igrači u Turskoj i Rusiji. Turska liga vrijedi 820 miliona eura, Fenerbahče je najskuplji klub sa 131 milionom eura, dok je veznjak Galatasaraya Arda Turan sa 16 miliona eura najvrijedniji igrač na Bosforu.

Rusi vrijede 779 miliona, Zenit košta 152, a njegov veznjak Danny 23 miliona eura. Portugalska liga je procijenjena na 676 miliona eura, Porto na 163, a Hulk iz Porta na 21 milion eura. Nakon njih slijede Hoandija sa 600, Ukrajina 522, Grčka 488...

U Holandiji je najvrijedniji klub Ajax sa 88 miliona, dok je Mađar iz PSV Eindhovena Balasz Dszudszak sa 13 miliona najvrijendiji igrač Eredivisije. Četvrtfinalista Lige prvaka Shakhtar košta 148, a Dinamo Kijev 99 miliona eura, dok je kapiten Shakhtara Darijo Srna sa 16 miliona eura najvrijedniji igrač u Ukrajini.

Kompletna škotska liga vrijedi 236 miliona eura, a više od pola te vrijednosti ide na Rangerse i Celtic. Rangersi vrijede 61, a Celtic 52 miliona eura, dok je najskuplji igrač u Škotskoj golman Rangersa Allan McGregor sa 8.5 miliona eura.

David Beckham sada vrijedi samo 3.5 miliona eura

Što se tiče liga na ostalim kontinentina izuzetno je teško doći do podataka. Najvrijednija vanevropska liga je brazilska. Ona košta 572 miliona eura, Santos vrijedi 70 miliona, a nova brazilska zvijezda Neymar 18 miliona eura.

Meksiko se iz dana u dan sve više razvija, pa tako i vrijednost nogometne lige. Ona danas vrijedi 486 miliona eura, Monterrey je sa 52 miliona najvrijedniji klub, a reprezentativni golman iz Americe Guillermo Ochoa vrijedi 8 miliona.

Argentinska liga vrijedi 457 miliona, River Plate 38, Estudiantes 37, a Boca Juniors 36 miliona. Giovanni Moreno iz Racinga, Erik Lamela i Fuentes Mori iz Rivera vrijede po 4 miliona eura i oni najviše vrijede u ligi.

Američka MLS vrijedi 132, a iznad nje je liga Čilea koja vrijedi 149 miliona eura. David Beckham sa 3.5 miliona eura važi za najvrijednijeg igrača lige, dok bivši igrači Barcelone, a danas NY Red Bulla Thierry Henry i Rafael Marquez vrijede po 3 miliona.

Što se tiče azijskih liga najvrijednija je japanska J - League koja je procijenjena na 231, saudijska košta 118, korejska 105 i singapurska 24, dok podaci o ostalim azijskim ligama ne postoje. Iako u ligi Saudijske Arabije igra dosta nekadašnjih evropskih zvijezda, ipak je najskuplji igrač lige domaća zvijezda Yasser Al Qahtani, čije noge vrijede 3.5 miliona eura.

Što se tiče Afrike tu je najteža situacija. Osim Tunisa, Egipta i Južne Afrike ne postoje podaci za ostale zemlje. Tako liga Tunisa vrijedi 86, Egipta 82, a Južne Afrike 76 miliona eura. Liga Australije vrijedi 66, a Novog Zelanda 26 miliona eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.