Milan posramljen, Beckham pozdravljen
Rooney opet koban za Rossonere

Liga prvaka

Milan posramljen, Beckham pozdravljen

Edmir Škorić

Manchester United je ponovo bio uspješniji od Milana, a i ovaj put njihov adut bio je Wayne Rooney. Vragovi su se u četvrtfinale Lige prvaka plasirali ukupnim rezultatom 7:2, nakon što su na svom Old Traffordu "razbili" goste sa 4:0.

Manchester United je večeras pokazao da je trenutno jedan od najboljih svjetskih klubova i da će sigurno biti ozbiljan konkurent za osvajanje ovogodišnjeg natjecanja Lige prvaka. Na Old Traffordu su Vragovi svih 90 minuta napadali gol Milana, te su, bez obzira na rezultat iz prve utakmice, od samog početka krenuli ofanzivno.

Već u drugoj minuti Antonio Valencia oduzima loptu Jankulovskom, dodaje do Rooneya, a ovaj sa nekih sedamnaest metara šutira pored lijeve Abbiatijeve stative. Oprobao se par minuta kasnije i iskusni Garry Neville, ali je njegov udarac otišao iznad gola Abbiatija. Dvije minute kasnije najbolja prilika u dotadašnjem dijelu susreta. Pirlo je pronašao ubačajem s desne strane Ronaldinha, Brazilac glavom šalje loptu tik uz stativu Edvina van der Saara.

Mogli su Rossoneri do prednosti u desetoj minuti, kada je Thiago Silva dugom loptom pronašao Huntelaara, ovaj umjesto da šutira iz prve, pokušava uštopati loptu, no nije mu to pošlo za nogom. Na drugoj strani Valencia izvodi korner, a Vidić sa peterca glavom šutira preko gola. Radost Vragovima je u trinaestoj minuti donio vjerovatno i najbolji nogometaš svijeta u ovim trenucima i veliki miljenik Old Trafforda, Wayne Rooney. Ponovo je presudna bila njegova glava. Neville je centrirao, Rooney nadskočio Boneru i matirao Abbiatija.

U 20. minuti Andrea Pirlo šalje projektil ka golu domaćih, ali holandski golman pokazuje zašto i u 40-im još uvijek brani boje Manchester Uniteda. Potom dvadesetak mirnih minuta, bez ikakvih dešavanja, a onda u finišu prvog dijela Fletcher šutira sa 25 metara, a lopta prolazi pola metra od desne stative italijanskog golmana. Na samom otvaranju drugog dijela Rooney pogađa na dodavanje Nanija za već sigurnih 2:0, koji su u tim trenucima natjerali goste da jurišaju na čak četiri gola. Bilo je jasno da je to nemoguće.

Tri minuta kasnije Valencia šutira, no i ovaj put neprecizno. U 53. minuti Abate centrira sa desne strane, Huntelaar sa tri metra sam pred Van der Saarom, ali ne uspijeva najbolje zahvatiti loptu glavom i ona odlazi preko gola. Nešto kasnije opasnost se vraća pred gol gostiju. Nani sa lijeve strane centrira, no njegov centaršut jedva spašava Abbiati sa gol linije.

Dvije minute poslije Ji Sung Park pogađa za 3:0. Scholes je fenomenalno poslao okomitu loptu za Korejanca, ovaj sa pet metara iz kosa s desne strane prizemno plasirao loptu pored večeras lošeg Abbiatija. Do kraja je tempo igre dosta opao, pa vrijedi tek istaknuti pokušaj Flaminija iz 70. minute, kada je Van der Sar nogom odbranio, te pokušaj Gibbsona na dodavanje Nanija, no i njegov je udarac sa ruba šesnaesterca otišao visoko iznad gola.

Odličnu predstavu domaći su zaključali golom u 87. minuti. Park je ubacio sa desne strane, Fletcher pobjegao sproj odbrani Milana i prije Abbiatija stigavši poslao loptu u mrežu za konačnih 4:0. Tako je Milan doživio jedan od najtežih poraza u Ligi prvaka.

Treba napomenuti da je David Beckham ušao sredinom drugog dijela, te da su ga "njegovi" navijači na najbolji način pozdravili. Beckham se nakon dugo vremena vratio kući, iako po najboljem neće pamtiti ovaj večerašnji ogled sa bivšim klubom.



Manchester United - AC Milan 4:0 (Rooney 13, 46, Park 59, Fletcher 87)
Stadion: Old Trafford
Sudija: Busaca (Švicarska)
Prva utakmica: 3:2

Sastavi:
MANCHESTER: Van der Sar - Evra, Vidić, Ferdinand, Neville /od 66. Rafael/ - Park, Scholes, Fletcher, Nani, Valencia - Rooney /od 66. Berbatov/. Trener: Sir Alex Ferguson.
AC MILAN: Abbiati, Jankulovski, Thiago Silva, Bonera /od 46. Seedorf/, Abate /od 63. Beckham/ - Ambrosini, Pirlo, Flamini - Ronaldinho, Borriello /od 68. Inzaghi/, Huntelaar. Trener: Leonardo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.