Milan se namučio s trećeligašem

Italijanski Kup

Milan se namučio s trećeligašem

Edmir Škorić

Milan je teže nego se to očekivalo izborio pobjedu nad trećeligašem Novarom u osmini finala italijanskog Kupa. Strijelci za minimalnu pobjedu (2:1) bili su Inzaghi i Flamini.

Trener Leonardo, baš kao što je i najavio prije ove utakmice, poštedio je sve svoje ključne igrače. Tako je na golu Didu zamijenio Storari, zadnju liniju popunili su Bonera, Kaladze, Favalli i mladi De Vito. Dakle, Nesta, Thiago Silva, Antonini i Zambrotta bili su pošteđeni. U veznom redu nije bilo Beckhama, Ronaldinha, Pirla, Gattusa, Seedorfa, pa su priliku dobili Flamini, Ambrosini, Jankulovski i Di Gennardo, dok je napad predvodio dvojac Inzaghi-Huntelaar.

Upravo je Filippo Inzaghi u prvoj pravoj prigodi za Milan savladao Fontantu. Lukavi Inzaghi sa dva majstorska je lažnjaka izbacio jednog braniča Novare te potom topovski šutira, a lopta se od nesretnog braniča gostiju odbila u mrežu.

Četiri minute kasnije Ambrosini je izveo slobodni udarac sa 23 metra, lopta na kraju došla do Inzaghija koji se nalazio u šesnaestercu gostiju, obišao Fontanu i pogodio. No, radilo se o, pogađate (?), nedozvoljenoj poziciji. Trećeligaš Novara do prve polušanse dolazi u 17. minuti kada opasni napadač Bertani poluvolejom šutira, no srećom po domaće lopta odlazi visoko iznad gola.

Raspoloženi Inzaghi u 20. minuti prodire lijevom stranom, potom upošljava na drugoj strani Huntelaara, ali prije holandskog reprezentativca do lopte stiže Cossentino i izbacuje u korner. Četiri minuta kasnije Jankulovski na dodavanje Huntelaara šalje pravu bombu u okvir gola gostiju, golman Fontana krajnjim naporom izbacuje u korner.

Isti igrač ponovo u dobroj šansi, kada ga ponovo upošljava Huntelaar u 28. minuti. Čeh dolazi na svega pet metara od Fontane, koji mu uspijeva odbraniti udarac. Flamini je ubačaj iz kornera u 30. minuti proslijedio iznad gola, iako je izgledala jako povoljna prilika za domaće igrače.

Bertani je po drugi puta imao priliku poravnati rezultat. Igrala se 38. minuta kada je napadač gostiju sa dvadesetak metara topovski opalio, a Storari uz dosta napora odbranio. Bilo je to sve u prvih 45 minuta.

U samom otvaranju druge polovice gosti dolaze do poravnanja. Gonzalez se našao ispred Kaladzea, obišao ga te iz kosa s lijeve strane silovito šutirao. Storari se ispružio koliko je bio dug, ali bezuspješno. Leonardo je odmah potom umjesto Boneru u igru ubacio nešto ofanzivnijeg Abatea.

Gosti prijete i deset minuta poslije. Bertani sa sedamnaest metara šutira iznad gola. Veliku prigodu na drugoj strani propušta Inzaghi, koji se majstorski oslobodio svog čuvara a onda sa svega pet metara od gola Fontante neshvatljivo šutirao preko gola. Minut kasnije Flamini traljavo šutira, prizemni udarac Francuza odlazi pored desne stative Fontante.

Ponovo je Flamini bio u šansi, nakon kornera lopta je došla do Milanovog veznjaka koji je oštro ali i neprecizno šutirao sa svega desetak metara od Fontaninog gola.  U 77. minuti Inzaghi pogađa mrežu gostiju na ubačaj Huntelaara, ali i ovaj put se "dečko iz zaleđa" našao iza gostujuće odbrane prije vremena.

Rossonerima prolazak donosi eurogol Mathieu Flaminija deset minuta prije kraja. Francuz je napravio nekoliko koraka te sa nekih dvadesetak metara lotpu desnom nogom smjestio u rašlje nemoćnog Fontante.



1/8 finala Kupa Italije:

AC Milan - Novara 2:1 (Inzaghi 12', Flamini 80'/ Gonzalez 46')
Genoa - Catania (18:30)
Juventus - Napoli (20:45)

AC MILAN: Storari; Bonera, Kaladze, Favalli, De Vito; Flamini, Ambrosini, Jankulovski; Di Gennaro; Inzaghi, Huntelaar.
NOVARA: Fontana; Cossentino, Centurioni, Ludi, Gheller; Shala, Porcari, Tombesi; Rigoni; Bertani, Gonzalez.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.