Milion kombinacija: Pet klubova u borbi za ostanak u eliti

Ko će napustiti društvo najboljih?

Milion kombinacija: Pet klubova u borbi za ostanak u eliti

A. Beganović

Fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini ušla je u samu završnicu, odnosno ostalo je još da se odigra devet susreta, osam u prvenstvu i jedan u Kupu, a još uvijek se ne zna ko će biti prvak, koja će četiri kluba predstavljati našu zemlju u Evropi i koja će dva kluba napustiti društvo najboljih.

Vječiti rivali, Sarajevo i Željezničar, nalaze se u borbi za titulu i sigurno će u narednoj sezoni igrati u evropskim takmičenjima. Bordo tim ima bod više od Plavih, a u posljednjem kolu na Koševu će ugostiti Slobodu. Pobjeda izabranicima Dženana Uščuplića sigurno donosi dugo očekivanu titulu, dok bi u slučaju remija i poraza morali čekati ishod susreta u Zenici gdje na noge, u posljednje vrijeme fenomenalnom Čeliku, stiže Željezničar. Bordo tim je u prednosti i to ne samo bodovnoj, odnosno u posljednjem kolu ima, usudili bismo se reći, lakši zadatak od rivala s Grbavice, koje na Bilinom polju očekuje goropadni Čelik.

Nastupu u Evropi nadaju se Zrinjski, Široki i Olimpic, s tim što Širokobriježani isti mogu osigurati kroz prvenstvo i Kup, dok pak Plemići u Evropu mogu samo preko prvenstva, a Vukovi preko Kupa. 

Revanš susret finala Kupa je u srijedu i od njegovog ishoda će mnogo toga zavisiti. Ukoliko Olimpic osvoji Kup, onda će u subotu u Širokom Brijegu istoimena domaća ekipa i Zrinjski igrati "majstoricu" za izlazak na evropsku scenu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zrinjski ima tri boda više od Širokog, no svaka pobjeda izabranike Blaža Sliškovića odvest će u Evropu, pošto se ukoliko dva kluba imaju jednak broj bodova gleda međusobni susret, a prvi između ova dva protivnika odigran u Mostaru završio je bez pobjednika (0:0). Ukoliko Široki osvoji Kup, duel na Pecari će biti revijalnog karaktera, odnosno neće odlučivati o izlasku na evropsku scenu.

Kada je ostanak u Premijer ligi u pitanju za isti veliku borbu vodi pet klubova, Slavija, Drina, Vitez, Mladost i Zvijezda.

Zaprati NK Zvijezda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Zvijezda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.