Mogu li Ukrajina i Švedska pomrsiti račune favoritima

Euro 2012: Grupa D

Mogu li Ukrajina i Švedska pomrsiti račune favoritima

Grupa D Evropskog prvenstva također je veoma zanimljiva, sa domaćinima Ukrajinom, Švedskom, te starim rivalima, Francuskom i Engleskom.  

Ukrajina

 

Ukrajina kao domaćin Evropsko prvenstva je osigurala direktan plasman na ovo takmičenje. Ovo je prvi nastup ove reprezentacije na završnici Eura, a tri puta su zaustavljani u baražu i za Mundijal i za Euro. Hrvatska ih je spriječila da se plasiraju na Mundijal 1998. godine, Slovenija na Euro 2000. godine, a Njemačka ih je spriječila da dođu do Mundijala 2002. godine.

 

Najveća zvijezda ekipe, ujedno i najbolji strijelac reprezentacije, Andrej Ševčenko nastupa za Dinamo Kijev, a većini je poznato da je tokom svoje karijere nastupao za AC Milan i Chelsea nakon čega se vratio u Dinamo Kijev.

 

Pored njega najveće zvijezde ove sjajne reprezentacije su još i Anatoliy Timoščuk veznjak Bayerna koji ujedno ima i najveći broj nastupa za raprezentaciju, Andrej Voronjin, napadač Dinama iz Moske, te Artem Milevski koji nastupa za Dinamo Kijev.

 

Sa klupe će ih predvoditi selektor Oleg Blohin, nekadašnji najbolji igrač Evrope. Blohin je u svom prvom mandatu ukrajinu odveo i do četvrtfinala Svjetskog prvenstva u kom su izgubili od Italije kja je na krjau i postala svjetski prvak.

 

Spisak reprezentacije Ukrajine: 

 

Golmani: Maxym Koval, Andriy Pyatov, Olexandr Goryainov.

 

Odbrana: Yevhen Selin, Yevhen Khacheridi, Olexandr Kucher, Vyacheslav Shevchuk, Taras Mikhalik, Yaroslav Rakitskiy, Bohdan Butko.

 

Vezni red: Anatoliy Tymoshchuk, Denys Garmash, Olexandr Aliyev, Oleh Gusev, Andriy Yarmolenko, Ruslan Rotan, Serhiy Nazarenko, Yevhen Konoplyanka.

 

Napadači: Andriy Shevchenko, Andriy Voronin, Artem Milevskiy, Yevhen Seleznyov, Marko Dević.

 

Švedska

 

Reprezentacija Švedske se na Euro 2012 plasirala kao najbolja drugoplasirana ekipa, nakon što su u posljednjoj utakmici kvalifikacija savladali do tada naporaženu reprezentaciju Holandije sa 3:2. U svojoj historiji na Svjetskom prvenstvu Šveđani su jednom bili četvrti, dva puta su bili trećeplasirani, 1950. i 1994. godine dok su 1958. godine osvojili drugo mjesto. Što se tiče Eura, 1992 stigli su do polufinala što im je i najbolji rezultat u ovom takmičenju.

 

Najveća zvijezda reprezentacije je svakako Zlatan Ibrahimović koji trenutno nastupa za AC Milan, a u svojoj karijeri je nastupao za mnoge velike klubove poput Ajaxa, Juventusa, Intera i Barcelone.

 

Uz njega, oslonac ekipe čine, golman Andreas Isakson, veznjaci Kim Kallstrom i Sebastijan Larson te napadač Johan Elmader koji je na utakmici svog Galatasaraya protiv Fenerbahcea slomio stopalo pa je njegov nastup pod znakom pitanja.

 

Erik Hamren je na poziciji selektora zamijenio Larsa Lagerbacka još 2009. godine te je sa njim potpisan četvorogodišnji ugovor, Glavni zadatak po preuzimanju mjesta mu je bio odvesti reprezentaciju na Euro 2012, što je Hamrenu i pošlo za rukom.

 

Spisak:

 

Golmani: Andreas Isaksson, Johan Wiland, Pär Hansson.

 

Odbrana: Mikael Lustig, Olof Mellberg, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Jonas Olsson, Mikael Antonsson, Behrang Safari.

 

Vezni red: Rasmus Elm, Sebastian Larsson, Anders Svensson, Kim Källström, Pontus Wernbloom, Samuel Holmén, Emir Bajrami, Christian Wilhelmsson.

 

Napadači: Zlatan Ibrahimović, Johan Elmander, Tobias Hysén, Ola Toivonen, Markus Rosenberg.

 

Engleska

 

Reprezentacija Engleske je kvalifikacije za Euro 2012 odigrala u grupi G te je završila na prvom mjestu sa 18 bodova, čak šest ispred drugoplasirane Crne Gore. Što se tiče njihovih uspjeha na najvećim fudbalskim smotrama, treba istaknuti da su 1966. godine osvojili titulu prvaka svijeta, te da su 1990. godine bili četvrti. Na evropskim prvenstvima su dva puta osvajali treće mjesto. 

 

Teško je posebno istaknuti nekoga od igrača Gordog Albiona kao veću zvijezdu od ostalih. Ipak kostur ekipe je već koliko-toliko poznat, a čine ga najbolji strijelac Wayne Rooney, te neizostavni Frank Lampard, kapiten Steven Gerrard i Ashley Cole. Na golu će stajati vratar novog šampiona Engleske, Joe Hart, dok će iz reprezentacije ove godine pomalo neočekivano izostati Rio Ferdinand zbog mogućih problema sa Johnom Terryjem.

 

Roy Hodgson je nedavno imenovan za novog selektora Engleske, a u svojoj karijeri je pored mnogobrojnih timova vodio i reprezentacije Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Finske. Debi na klupi Gordog Albiona imao je u utakmici protiv Norveške (1:0).

 

Spisak: 

 

Golmani: Joe Hart, Robert Green, Jack Butland.

 

Odbrana: Glen Johnson, Ashley Cole, Martin Kelly, John Terry, Leighton Baines, Phil Jones, Joleon Lescott, Phil Jagielka.

 

Vezni red: Steven Gerrard, Theo Walcott, Jordan Henderson, Ashley Young, James Milner, Scott Parker, Stewart Downing, Alex Oxlade-Chamberlain.

 

Napadači: Andy Carroll, Wayne Rooney, Jermain Defoe, Danny Welbeck.

 

Francuska

 

Reprezentacija Francuske je svoj plasman na Euro 2012 izborila u grupi D u kojoj je bila i naša Bosna i Hercegovina. Upravo su naši Zmajevi umalo bili kobni za Francuze. U utakmici koju će svi Bosanci i Hercegovci sigurno dobro pamtiti, naši momci su vodili od 40. minute golom Edina Džeke, ali su Francuzi iz penala u 76. minuti poravnali te na taj način uspjeli da se direktno plasiraju na Euro.

 

Najveći uspjesi galskih pijetlova na velikim takmičenjima su prvo mjesto na mundijalu 1998. godine te drugo mjesto na mundijalu 2006. godine. Dva puta su osvajali i titulu najbolje evropske reprezentacije, prvi put 1984. godine te drugi put 2000. godine.

 

Francuska u timu ima zaista mnogo sjajnih zvijezda. Ipak momci od kojih se najviše očekuje na ovogodišnjoj smotri najboljih evropskih reprezentacija su Karim Benzema, Franck Ribery, Yann M'Vila, Patrice Evra te vratar Hugo Lloris.

 

Selektor Blanc je reprezentaciju preuzeo nakon što su se izabranici njegovog prethodnika, Raymonda Domenecha iz Južnoafričke Republike vratili osramoćeni jer nisu uspjeli da se probiju u osminu finala.

 

Spisak:

 

Golmani: Hugo Lloris, Steve Mandanda, Cédric Carrasso.

 

Odbrana: Mathieu Debuchy, Patrice Evra, Adil Rami, Philippe Mexès, Anthony Réveillère, Laurent Koscielny, Gaël Clichy.

 

Vezni red: Yohan Cabaye, Franck Ribéry, Mathieu Valbuena, Samir Nasri, Blaise Matuidi, Jérémy Ménez, Florent Malouda, Yann M'Vila, Alou Diarra, Marvin Martin, Hatem Ben Arfa.

 

Napadači: Olivier Giroud, Karim Benzema.

 

  

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.