Montpellier dočekuje lidera

Francuska Ligue 1

Montpellier dočekuje lidera

Ovog vikenda na programu je 24. kolo fudbalskog prvenstva Francuske u Ligue 1, a jedan meč odigran je u petak navečer, šest susreta na programu je danas, dok će se tri odigrati sutra.

Lider prvenstva nakon 23 odigrana kola je ekipe Lillea, koja ima pet bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Paris St. Germain. Lille će u ovom kolu gostovati Montpellieru, koji se i ove sezone bori za jedno od mjesta koje vode u evropska takmičenja. Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić vratio se u ekipu nakon odslužene suspenzije, te je to svakako najveći dobitak za momčad sa juga Francuske.

Međutim, Lille je ove sezone daleko najuspješnija gostujuća ekipa francuskog prvenstva. Sa 11 gostovanja kući su donijeli 18 bodova. Četiri puta su slavili, šest puta remizirali, a samo jednom poraženi, uz gol-razliku od 18:11. Montpellier s druge strane nije tako "strašan" domaćin. U 11 domaćih utakmica ostvarili su pet pobjeda, te po tri remija i poraza, sa gol-razlikom od 14:10. Faruk Hadžibegić ipak neće uspjeti u zadaći da spasi Arles od ispadanja.

Ekipa iz Avignona je nakon 23. odigrana kola prikovana za dno, sa samo devet osvojenih bodova i jednom pobjedom u dosadašnjem dijelu sezone. Pred Hadžibegićevim izabranicima je i u ovom kolu veoma teška zadaća, jer gostuju Auxerreu, koji se također nalazi blizu zone ispadanja, pa je sigurno da će na svom terenu "gristi" za pobjedu i bodove. Arles u gostima ove sezone ima poražavajuću statistiku. Naime, do sada nisu osjetili slast pobjede u gostima, a sa strane su do sada donijeli samo dva boda, a pretrpili su čak devet poraza, uz katastrofalnu gol-razliku od 3:23. Možda malu utjehu za Hadžibegićeve pulene može predstavljati činjenica da ni Auxerre ne briljira kao domaćin.

U do sada odigranih 11 utakmica na svom stadionu, Auxerre je ostvario samo dvije pobjede, sedam puta je remizirao. a dva puta su poraženi. Drugoplasirani Paris SG u goste će Nici, koja se nalazi blizu opasne zone i svaka joj je utakmica od velikog značaja, dok će ekipa iz prijestolnice Francuske tražiti svaku šansu da na vrhu tabele sustigne Lille.

Marseille će na svom Velodromeu dočekati najtrofejniju francusku ekipu Saint-Etienne, koja je nakon odličnog starta sezone poprilično posustala, ali se i dalje bori za jedno od mjesta koja vode u Evropu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti