Mourinho drži ključeve finala

Komentar četvrtfinala Lige prvaka

Mourinho drži ključeve finala

Wesley Sneijder nije igrač koji će u jednoj utakmici zabiti četiri gola kao Lionel Messi, ali je bez sumnje igrač koji Interu i Mourinhu znači koliko Messi Barceloni i Guardioli.

Inter i Barcelona izborili su polufinale Lige prvaka zahvaljujući sjajnim igrama Sneijdera i Messija, a sada je vrijeme da se jedan od njih dvojice oprosti od najelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi. Sneijder je pogotkom iz slobodnjaka odveo Inter u polufinale preko CSKA, a Messi sa četiri sjajna gola Barcelonu preko Arsenala.

Ljubitelji nogometa sada s nestrpljenjem očekuju prvu utakmicu na Giuseppe Meazzi. Sudar najboljeg napadača današnjice, Lionela Messija, protiv, po mnogima, najboljeg defanzivca, Lucija, biće ključni dvoboj koji će vjerovatno odlučiti učesnika finala Lige prvaka na Santiago Bernabeuu.

Mnogo je poveznica između Intera i Barcelone. Jose Mourinho je trenerski zanat počeo učiti kao prevodilac i pomoćnik pokojnog Bobbyja Robsona u Barceloni, da bi nakon toga, sve ono što je naučio, na najbolji način demonstrirao u Portu. S Portom je osvojio Kup UEFA 2003. i Ligu prvaka 2004. godine. Iz Porta je otišao u Chelsea s kojim je nakon dugo godina osvojio Premiership, da bi u prvoj sezoni u Italiji odmah postao prvak s Interom.

Danas u svijetu ne možete naći čovjeka koji nema nikakvo mišljenje o čovjeku koji je u Engleskoj zaradio nadimak The Special One. Jedni će ga mrziti iz dna duše zbog njegovog, ponekad, arogantnog ponašanja, dok će ga drugi smatrati nogometnim bogom. Kad je bio u Barceloni navijači katalonskog kluba zvali su ga El Diablo (đavo).

„Teško je reći, ali ako nije najbolji, onda je jedan od najboljih trenera na svijetu. Pobijediti u Portugalu, Engleskoj i Italiji nije mala stvar, a to mogu samo vrhunski stručnjaci. On je veoma dobar, pametan trener i biće nam čast igrati protiv njega“, riječi su Pepea Guardiole nakon što je bilo poznato da će Barca u polufinalu na Inter.

Da je ponos igrati protiv Mourinhovog tima kaže čovjek koji je u svojoj prvoj sezoni na klupi katalonskog kluba osvojio šest trofeja. To je dovoljan pokazatelj o kakvom se stručnjaku radi. Na Meazzi i sedmicu dana kasnije na Nou Campu gledaćemo obračun dva čovjeka koji gaje dva različita stila igre.

U glavi Josea Mourinha biće samo jedna misao-kako zaustaviti fenomenalnog Lea Messija, dok će Pep Guardiola razmišljati kako što više puta pogoditi mrežu Julija Cesara. Uz Messija i Xavija najbolji igrač Barcelone je bivša zvijezda Intera, Zlatan Ibrahimović, dok će uz Mourinha i Sneijdera najjače oružje Intera biti bivši Barcelonin topnik, Samuel E'to.

„U ovom trenutku imam samo dva cilja, ući u finale i osvojiti ga“, kaže Mourinho. Nema sumnje da će Portugalac učiniti sve kako bi stigao do tih ciljeva. Sneijder na Xavija, Messi na Lucija i Mourinho na Guardiolu. Spektakl je zagarantovan. Lionel Messi je ove sezone pokazao da je bez premca u svijetu, a Jose Mourinho je čovjek koji možda ima rješenje za njegovu igru. Ukoliko Mourinho ne nađe načina da zaustavi sjajnog argentinskog napadača, onda ne vidim ko ima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti