Mourinho uspio: Eto'o utišao London
Samuel Eto'o riješio utakmicu

Portugalac ne gubi u Londonu

Mourinho uspio: Eto'o utišao London

Edmir Škorić

Jose Mourinho je uspio u svom nastojanju i u prvoj knock-out fazi izbacio je bivši klub, lodnonski Chelsea. Interu je u 78. minuti Samuel Eto'o osigurao pobjedu i prolaz u četvrtfinale.

Jose Mourinho je pred ovu utakmicu govorio kako ne gubi na Stamford Bridgeu. Zaista je i bilo tako. Karizmatični Portugalac zajedno sa svojim igračima slavi prolaz u četvtrfinale Lige prvaka i to eliminacijom svog bivšeg kluba. U prvih nekoliko minuta utakmice nije bilo ničeg zanimljivog, tek su domaći tražili jedanaesterac, nakon što je Lucio na rubu šesnaesterca zaustavio Maloudu. No, Wolfgang Stark je pustio da se igra nastavi.

Malo po malo, dolazile su i prilike. Maicon je u devetoj minuti iz drugog plana topovski opalio, no daleko od gola trećeg Chelseaovog golmana Turnbulla, koji je večeras branio zahvaljujući povredama Čecha i Hilarija. Turnbull je branio i u prvenstvenoj utakmici protiv West Hama, a u Ligi prvaka tek je nastupio jednom i to protiv APOEL-a iz Nikozije.

Dobar pokušaj Michaela Ballacka u dvanaestoj minuti, ali je lopta prošla metar od desne stative brazilskog golmana Julio Cesara. Da je Eto'o bio spretniji u 32. minuti Inter je mogao i povesti.

Maicon je uputio centaršut sa desne strane, John Terry loše procijenio loptu, a Eto'o pomalo iznenađen glavom loše šutirao. Pravo uzbuđenje nastalo je u finišu prvog poluvremena i to pred golom gostiju. Najprije je Samuel blokirao udarac Maloude, da bi potom Anelkin udarac u posljednji čas blokirao Thiago Motta.


Chelsea je i u drugom poluvremenu pokušavao doći do pogotka, koji bi ih odveo u naredni krug, dok su gosti iz Milana smirenom igrom čekali svoju priliku. Drogba u 48. minuti izvodi slobodni udarac sa tridesetak metara ravno po sredini, ali se Cesar našao na pravom mjestu, baš kao i tri minute kasnije, kada je prodorni Malouda oštro šutirao iz kosa s lijeve strane, a Brazilac krajnjim naporom izbacio loptu u korner.

U međuvremenu su kod Intera "požutili" Thiago Motta i Lucio, dva od pet igrača kojima je prijetila suspendija za naredni susret. Tako će obojica propustiti ogled Intera u četvrtfinalu, a protiv koga, to će znati već u petak. Goran Pandev nije čovjek za velike utakmice, a pokazao je to u 60. minuti, kada mu je petom loptu dodao Sneijder. Makedonac izašao sam pred Turnbulla, no panično je reagovao, a Zhirkov u posljednji čas izbacio u korner.

Odmah nakon kornera Diego Milito se našao u prigodi. Leđima okrenut je dobio loptu na rubu peterca, okrenuo se i šutirao, ali je Turnbull bio dobro postavljen. Potom su uslijedile i prve izmjene. Ancelotti je osvježio ekipu ubacivanjem Joe Colea i Kaloua, a na klupu su morali Ballack i Zhirkov.

U 65. minuti Milito propušta još jednu dobru priliku, a pet minuta kasnije Motta je na centaršut Maicona glavom prebacio gol Chelsea. Gol odluke pao je u  78. minuti. Wesly Sneijder je poslao jednu lucidnu loptu za Eto'a, Kamerunac se oslobodio Branislava Ivanovića i smjestio loptu uz samu lijevu stativu trećeg Chelseaovog golmana. Domaći su se, vidjeli se to, pomirili sa Ligom prvaka, baš kao i Didier Drogba, koji je par minuta prije kraja hrvački nasrnuo na Mottu, a Wolfgang Stark mu je pokazao put u svlačionicu. Štoviše, gosti su mogli postići i drugi pogodak u zadnjim minutama. Eto'o je malo iz kosa s desne strane opalio, Turnbull nogom izbacio u korner.



Chelsea - Inter 0:1 (Eto'o 78)
Stadion: Stamford Bridge
Sudija: Wolfgang Stark

Sastavi:
CHELSEA: Turnbull, Ivanović, Terry, Alex, Zhirkov /od 73. Kalou/, Lampard, Obi Mikel, Malouda, Ballack /od 62. Joe Cole/, Drogba, Anelka. Trener: Carlo Ancelotti.
INTER: Julio Cesar, Javier Zanetti, Lucio, Maicon, Samuel, Thiago Motta, Sneijder /od 84. Mariga/, Cambiasso, Pandev /od 74. Stanković/, Milito, Eto'o. Trener: Jose Mourinho.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.