"Možda sam Jugoslaviju mogao spasiti rata"

Ivica Osim

"Možda sam Jugoslaviju mogao spasiti rata"

Edmir Škorić

Proslavljeni bh. stručnjak Ivica Osim (69) u intervjuu za Sports Illustraded otkrio je dvije stvari koje ga najviše more...

"Mislim na dvije stvari: što mi bi da sam dvaput odbio ponudu Real Madrida i što se moglo dogoditi na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, odnosno nakon njega", kazao je bivši jugoslovenski selektor.

"Ljudi se često pitaju što bi jugoslavenska nogometna reprezentacija u punom sastavu napravila da je igrala na Europskom prvenstvu 1992. godine. Umjesto nas u turnir je kao zamjena upala Danska i osvojila turnir. Mene, međutim, više zanima ono što se moglo dogoditi na Svjetskom prvenstvu dvije godine ranije, pod uvjetom da smo pobijedili Argentinu u četvrtfinalu. Možda sam optimist, no u svojoj se osobnoj iluziji pitam što bi se događalo u Jugoslaviji da smo uspjeli probiti se u polufinale ili finale. Što bi to značilo državi. Možda ne bi bilo rata da smo postali prvaci svijeta. Kad trezveno razmislim, nekako ne mogu vjerovati da bismo postigli baš takav učinak, no ponekad jednostavno sanjate o nečemu što se moglo dogoditi. Da, kad legnem u svoj krevet i ne mogu zaspati, mislim si da su stvari na području bivše države mogle završiti drukčije zbog nas i našeg nastupa na Svjetskom prvenstvu".

Jugoslavija je te godine završila svoj nastup u četvrtfinala, nakon što su poraženi od Argentine na penale. U osmini finala je Jugoslavija bila bolja od Španije i to nakon produžetaka (2:1).

"Bila je to utakmica u kojoj su igrači shvatili koliko su jaki. Španjolska je i tada, kao i danas, bila nogometna velesila. Da, moguće je to bila najbolja utakmica Jugoslavije pod mojim vodstvom. "

Osim je na kraju objasnio i kako mu je bilo slagati momčad iz šest jugoslovenskih Republika.

"Zamislite da postoji izbornik Velike Britanije, i da u momčad uzme pet Engleza, tri Škota i tri Velšanina, a nijednog Irca. Odmah bi izbio ustanak. Naravno da je bilo pritisaka i pokušaja pritisaka, pogotovo iz klubova. Nije, međutim, bilo, barem ne za mog mandata, sastavljanja reprezentacije po nacionalnom ključu. No, bilo je politike. Sve vam je politika. Svaki vam je nogometni klub politika, kako onda ne bi bila reprezentacija".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.