Može li Basel zaustaviti Martineza i efikasni Porto?

Trener Sousa večeras protiv svojih Portugalaca

Može li Basel zaustaviti Martineza i efikasni Porto?

S obzirom na ostale parove, duel Basela i Porta je za većinu najmanje atraktivan. I dok je plasman Porta manje više očekivan, Basela su samo rijetki mogli vidijeti u osmini finala. Pogotovo jer su Švicarci bili u neugodnoj grupi sa Realom i Liverpoolom.

Međutim, oni su svoju priliku iskoristili. U dva susreta sa Liverpoolom uzeli su četiri boda i evo sada su tu u odabranom društvu. Veliki zasluge svakako pripadaju i treneru Paulu Sosi, Portugalcu koji se nakon QPR-a, Swansea, Leicestera, Videotona i Maccabija iz Tel Aviva skrasio u Baselu. I nije bilo lako na početku jer je došao umjesto navijačima omiljenog Murata Yakina. Portugalac naravno izuzetno dobro poznaje Porto:

"Porto jedna od samo tri neporažene ekipe grupne faze. Njihova gol razlika sugerira da su jaki na obje strane terena i pred nama je izuzetno teška utakmica. Bez obzira koliko ih respektiram, u isto vrijeme sam uvjeren da ćemo im stvoriti više problema nego bilo koja ekipa do sada. Sousa večeras ne računa na stopera Fabiana Schara, kojeg će po svoj prilici zamijeniti iskusni Argentinac Walter Samuela, utakmicu vrlo vjerovatno preskaču i Bugarin Ivanov, odnosno lijevi bočni Traore.

I na klupi Porta je stranac, ali Španac Lopetegui koji se kao i Sousa susreo sa određenim problemima. Portugalci su mu zamjerili jer je doveo previše Španaca u ekipu, uz to u prvenstvu kasne za Benficom četiri boda. Međutim u Evropi ove godine nisu imali problema. Porto se prošetao svojom grupom, prije toga je sredio Lille pri čemu je tek Chelsea bio efikasniji, a ukupno su u tih osam utakmica primili samo četiri gola.

"Favorit je onaj ko bude bolji u utakmici i to je jedina stvarnost.  Basel je kompletna ekipa s jasnom vizijom kako napadati i kako se braniti. Imaju karakter, uz to su iskusni i puni internacionalaca. Za ovu su se utakmicu praktički pripremali puna dva mjeseca. Potencijal imaju, a dokazali su i da mogu igrati dobro" hvali Lopetegui koji je odveo reprezentaciju Španije (U21) do naslova prvaka Evrope prije dvije godine. Lopetegui nema problema sa povredama, Martinez je u pravom ritmu, u posljednjih 13 utakmica je postigao 12 golova. U duelu sa švicarskim klubovima, Porto je izgubio samo jednu od šest utakmica, dok je Basel na omjeru 2-3-5.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.