Može li Mali ugroziti velike
Seydou Keita je glavni igrač Malija

Afrički Kup Nacija

Može li Mali ugroziti velike

Dva dana ostalo je do početka 27. po redu Afričkog Kupa Nacija. Pokušaćemo ukratko predstaviti sve četiri grupe, sve timove i vodeće zvijezde reprezentacija koje uzimaju svoje učešće u Angoli.

Grupa A satavljena je od četiri reprezentacije od koje samo Malawi ne može računati na prolaz dalje. Gledajući prema imenima igrača favoriti za prolaz u četvrtfinale bili bi Alžir i Mali, ali ne treba zaboraviti Angolu koja će imati veliku podršku domaćih navijača.

ALŽIR

Favorit grupe svakako je Alžir koji se vraća na veliku scenu nakon dugo godina. Selektor Alžira Rabah Saadane ima na raspolaganju odličnu skupinu igrača koji su uspjeli nakon osamnaest godina da izbore plasman u završnicu SP, i to preko velikog rivala Egipta.

Odbranom komanduje odlični dvojac Madjid Boughera (Rangers) i Nadir Belhadj (Portsmouth), ali će nedostajati svakako povrijeđeni Antar Yahia. Pokretačka snaga Alžira je vezista Wolfsburga Karim Ziani oko koga se vrti kompletna igra sjevernoafričke momčadi.

Pored Zianija u sredini terena glavnu riječ vode Hassan Yebda (Portsmouth) i Mourad Meghni (Lazio). Za postizanje golova zadužen je iskusni Rafik Saifi koji je ime stekao godinama igrajući za francuske klubove. Mana Alžira svakako je nešto kraća klupa. Ipak, bez obzira na sve trebali bi proći dalje, ali do jedne od medalja teško da mogu.

ANGOLA

Domaći tim je pred ove kvalifikacije napravio jednu smjenu generacije, tako da danas u reprezentaciji ima svega nekoliko igrača koji su prije četiri godine ostvarili povijesni uspjeh plasmanom na SP u Njemačku. Portugalski stručnjak na klupi Angole Jose Manuel povjerenje uglavnom daje igračima koji nose dresove portugalskih klubova.

Većinom su to mladi igrači koji igraju u portugalskim klubovima srednje kavlitete ili klubovima druge portugalse lige. Dvije najveće zvijezde Angole su napadač Valladolida Manucho, te 22-godišnji napadač Maritima Djalma Campos. Njihova realnost je borba s Malijem za plasman u četvrtfinale, ali se uzdaju da će velika pomoć domaćih navijača biti prevaga na njihovoj strani.

MALI

Mali je reprezentacija koja iz godine u godinu sve više napreduje. Velika većina njihovih igrača nastupa u najboljim evropskim ligama, ali treba imati n aumu da na ACN dolaze nakon velikog razočarenja i neplasmana na SP.

Na prvenstvo dolaze oslabljeni neigranjem štopera Cedrica Kantea, ali njihova najveća snaga je vezni red. Sjajni četverac Mahamadou Diarra (Real Madrid), Seydou Keita (Barcelona), Mohamed Sissoko (Juventus) i Abdou Traore (Bordeaux) u stanju su nadigrati bilo koju reprezentaciju, a za realizaciju šansi zadužen je sjajni napadač Frederic Kanoute iz Seville.

Mali ima možda i najbolju momčad u ovoj grupi, ali im nedostaje malo taktičke zrelosti, one koju je Vahid Halilhodžić ugradio igračima Obale Slonovače. Mnogo toga će zavisiti od njihove prve utakmice protiv Angole. U slučaju dobrog rezultata otvaraju im se velike mogućnosti.

MALAWI

Malawi je sigurno najslabija reprezentacija u ovoj grupi, a možda i na cijelom prvenstvu. U sastavu nemaju ni jednog igrača koji igra u Evropi, većina njih igra u ligama Južne Afrike i Angole. Svaki osvojeni bod za njih u ovoj grupi predstavljaće uspjeh poput prolaska u drugi krug.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti