Može li Mourinho s Perezom kao s Morattijem?

Može li Mourinho s Perezom kao s Morattijem?

Iako u trenutku pisanja ovog teksta na Santiago Bernabeu traju pregovori između čelnih ljudi Real Madrida i Jorgea Mendesa, menadžera Josea Mourinha, nema sumnje da je Mourinho novi trener madridskog kluba.

„Mourinho pobjeđuje gdje god dođe“, jutrošnji je naslov jednog od desetak tekstova koje je madridska Marca posvetila portugalskom treneru, a kada je Zinedine Zidane u ljeto 2001. godine iz Juventusa prešao u Real, predsjednik Reala Florentino Perez je to obrazložio da je to stvar prirode, jer najbolji igrač svijeta je predodređen da igra u najboljem i najvećem klubu na svijetu.

Jose Mourinho je danas, bez dvojbe, najbolji trener na svijetu, a Florentino Perez, očito, smatra da kao najbolji trener on mora biti lider njegovog projekta stvaranja velikog Reala, bolje reći vraćanja Reala na vrh s kojeg je u posljednjih nekoliko godina otišao.

Jose Mourinho je u posljednjih desetak godina pokazao da se radi o ponajboljem treneru koje je nogomet imao. Fascinantan je podatak da je Mourinho vodeći Porto, Chelsea i Inter od 2002. godine doživio samo jedan domaći poraz, i to od Beira Mara kada je vodio Porto (2:3). Za tih osam godina Mourinho je u 136 utakmica upisao 111 pobjeda ili 80.8 posto. Postao je jedan od trojice trenera koji je osvojio dvije Lige prvaka sa dva različita kluba, a treba istaći da je Mourinho to ostvario mnogo mlađi od preostale dvojice.

S Portom je za samo dvije godine osvojio dva naslova prvaka, kup i super kup, Kup UEFA i Ligu prvaka pobijedivši Monaco u finalu sa 4:0 (možda je igrao bunker, pa je zato uspio postići četiri pogotka). Nakon što je u Portugalu osvojio sve što se osvojiti moglo otišao je u Chelsea i uzeo dva Premiershipa, FA Kup, dva Carling kupa i jedan Community Shield, a onda je neočekivano podnio ostavku.

Nakon što je pola godine odmorio i dobro razmislio o svojoj budućnosti izabrao je Italiju, prema kojoj nikad nije imao posebno mišljenje, a to nikad nije skrivao. U Interu je uzeo dva naslova prvaka, kup, super kup, a onda je u subotu večer nakon 45 godina donio Interu Ligu prvaka. Sve je odradio i nije bilo više posla u Italiji, došlo je vrijeme za novu destinaciju.

Nekoliko dana prije finala u Madridu u jednoj izjavi je nagovijestio svoju buduću destinaciju. „Možete osvojiti šta god hoćete, ali ako niste trenirali Real Madrid, onda imate prazninu u biografiji“. Za vrijeme boravka s Interom u Madridu mnoge stvari su ukazivale na to da će Mourinho preuzeti klupu Reala. Mourinho je bio smješten u službenom hotelu Reala, a treninge je obavljao u Valdebebasu, tamo gdje treninge obavljaju i igrači Reala. Nakon osvojenog naslova nije se vratio s igračima u Milano, ostao je u Madridu iz „privatnih razloga“.

Suze prilikom proslave naslova prvaka Evrope dovoljan su dokaz da je JM čovjek od krvi i mesa, ali on je ipak poseban čovjek, The Special One. Njegovim dolaskom u Real Madrid španska Primera će dobiti još više na težini i popularnosti. Nema sumnje da već sada mnogi jedva čekaju El Clasico na Nou Campu da vide kako će navijači Barcelone dočekati Josea Mourinha.

Dolazak Mourinha u Madrid je jedna nova situacija s kakvom se prije nisu sreli. Posebno ne u periodu vladavine Florentina Pereza. Mourinho ne trpi uplitanje u posao, ne voli novinare koji zabadaju nos gdje mu nije mjesto, a upravo takvi su došli glave i Pellegriniju i Ramosu i Schusteru i Capellu. Mourinho je imao više nego prijateljski odnos s Massimom Morattijem, dok Perez nema takav odnos prema svojim trenerima. Ipak, budućnost će pokazati kakav će biti odnos Pereza i Mourinha.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.