Može li neko skinuti Inter?

Serie A

Može li neko skinuti Inter?

Ostao je još samo dan do početka nove sezone u talijanskoj Serie A. Do početka prvenstva pokušaćemo predstaviti sve timove, a danas smo prostor rezervirali za veliku trojku.

Zajedničko svim stručnjacima iz Italije je to što za prvog favorita, skoro svi, stavljaju Intera, a samo neki daju šansu Juventusu, dok se Milana svi sjećaju samo kao jedne lijepe uspomene iz prošlosti. Silvio Berlusconi ne daje više novac za svoju najdražu igračku, kako su talijanski mediji pisali nekada. Šta je razlog, mnogi samo nagađaju.

Jedni tvrde, da se carstvo Silvia Berlusconia polako raspada, dok opet drugi kažu, da novca ima, samo da je Premijer oprezan, jer čuva svoju političku karijeru, ne želi da mu iko slučajno prigovori kako možda za Milan izdvaja novac iz državnog budžeta. Ipak, kakav god bio,

Milan će biti u vrhu Serie A i ove sezone. Nije Milan dovodio neke ekstra skupe igrače. Iako je ostao bez prve zvijezde Kake, koji je otišao u Real Madrid, Rossoneri još uvijek imaju vrlo dobar tim, možda malo istrošen i zasićen igara, ali ima tu još uvijek materijala za dobar uspjeh.  

Branitelj naslova Inter u novu sezonu kreće, baš kao i Milan, bez svoje prve zvijetde Zlatana Ibrahimovića koji je otišao u Barcelonu, ali je Jose Mourinho, za razliku od Leonarda, dobio nekoliko odličnih igrača koji mogu zamjeniti Ibrahimovića.

Ono što Mourinhovu momčad može sprječiti na putu do nove titule, jesete zasićenje, upravo je to razlog Milanovih lošijih igara u posljednje dvije sezone. Mourinho u Italiju nije doveden da osvoji Scudetto. To je radio i Roberto Mancini, pa je ipak dobio nogu od Massima Morattia. Moratti od Mourinha zahtjeva jedino da na Giuseppe Meazzu donese trofej pobjednika Lige prvaka. Ukoliko Portugalac ne uspije u toj nakani ove sezone, vjerovatno će mu se desiti isto što i njegovom prethodniku Manciniu.

Inter je ovog ljeta  dobro trgovao. Dres Intera u narednoj sezoni nosiće Samuel Eto'o, koji je ujedno i najveće pojačanje Mourinhove škvadre. Kamerunac može nadoknaditi odlazak Zlatana, a navijači su već na prijateljskim utakmicama dali do znanja da će Samuel biti njihov novi idol, veći čak i od Zlatana.

Ono što će predstavljati problem Kameruncu u Italiji, jeste gruba igra štopera manjih talijanskih momčadi. On nije navikao na takav stil igre. Godine provedene u tehnički jačoj, ali daleko manje gruboj ligi, mogu biti hendikep za njega u početku dok se ne privikne. Sjetimo se jednog Ronalda kako je prošao kad je stigao iz Barcelone. Više vremena je proveo u bolnicama nego na terenu. A on nije bio jedini, bilo je takvih primjera izuzetno mnogo.

Drugi napadač koji je stigao u Inter je argentinski reprezentativac Diego Milito, koji je došao iz Genoe. On je već pokazao svoj kvalitet u Italiji, i u početku bi on trebao biti glavni igrač Intera. Inter je zadnji red pojačao iskusnim Luciom iz Bayerna, koji će dodatno osnažiti ionako snažnu odbranu Intera na čelu sa Chivuom, Cordobom, Maiconom i odličnim Juliom Cesarom na golu.

Iz Chelsea je Mourinho vratio zemljaka Ricarda Quaresmu, koji se nije snašao u premijernoj sezoni u Interu, ali takav igrač jednostavno mora proraditi, kad tad. Vezni red je pojačan i Thiagom Mottom, koji je stigao u paketu s Militom iz Genoe. Prošle sezone je bio ponajbolji igrač Genoe, a kako će se snaći u većoj ulozi vidjet ćemo. Ipak, za vrijeme svog boravka u Barceloni, uglavnom je ulazio s klupe.

Wesley Sneijder, ukoliko postane igrač Intera, biće kreator igre Intera. U odnosu na prošlu sezonu nedostaju jedino Zlatan, Luis Figo, koji se oprostio od aktivnog igranja, i argentinski dvojac Julio Cruz i Hernan Crespo. Inter se igrački čini jačim nego lani, ali će teren ipak dati pravu ocjenu.

Juventus se nakon povratka u Seriu A prvo dvije sezone morao "priviknuti", a tek sada slijedi ono pravo. Borba za naslov. Bianconerri su na klupi dobili novog stručnjaka. Nema više iskusnog Claudia Ranieria kojeg je zamijenio mladi Cirro Ferrara. Legenda Juventusa gaji potpuno drukčiji stil igre od svog prethodnika. Iako je bio odbrambeni igrač, Ferrara teži napadačkom nogometu koji će igračima s kojima raspolaže puno više odgovarati.

Juventus je daleko jači nego prošle sezone. U dresu Juventusa naredne sezone nećemo više gledati legendu Pavela Nedveda, kao ni Cristiana Zanettia. Ostali igrači su svi ostali u starom jatu. Najveće pojačanje Juventusa svakako predstavlja brazilski majstor Diego, pristigao iz Werdera. Od njega se očekuje da bude organizator igre i da svojim loptama hrani Trezegueta, Iaquintu i Amauria, koji bi ove sezone trebao da pokaže svoj pravi kvalitet.

Felipe Melo, pristigao iz Fiorentine biće zadužen za destrukciju igre protivnika, a ako bude to činio na način kao u Fiorentini prošle sezone, onda će biti pravo pojačanje. Odbrana je učvršćena veteranom Fabiom Cannavarom, te urugvajskim bekom Martinom Caceresom pristiglim iz Barcelone. Naš Hasan Salihamidžić je u prijateljskim utakmicama stalno igrao u početnih jedanaest, a nadajmo se da će tako biti i u prvenstvu.

Milan prvi put u posljednjih dvadeset godina u prvenstvo ulazi bez kapitena Paola Maldinia. Biće to veliki hendikep za igrače Milana. Maldini je svojim prisustvom unosio mirnoću u igru Milana i biće teško naviće  se na igru bez njega. Nema više ni Kake, ali  ni Beckhama, pa se u narednoj sezoni očekuje da Ronaldinho konačno pokaže svoj pravi kvalitet. Isto važi i za Pata, koji je prije dvije godine doveden kao veliko pojačanje, ali je tek povremenim bljeskovima pokazivao taj status.

Najveće ovoljetno pojačanje je dolazak iz Reala holandskog napadača Klaas-Jan Huntelaara, koji u Madridu nije potvrdio klasu iz Ajaxa. Na San Siru se od njega očekuje potvrda kvalitete. Nakon dugo godina odbrana će biti slabiji dio Milanovov tima. Odlaskom Maldinia i Costacurte stvari su se promijenile.

Alessandro Nesta se vraća nakon godinu dana pauze zbog povrede, a u kakvoj je formi tek treba da se vidi. Njegovi novi partneri u zadnjoj liniji su Thiago Silva koji je došao iz Fluminensea i američki štoper Oguchi Onyewu pristigao iz belgijskog Standarda. U Belgiji je bio najbolji štoper, a na većoj razini će morati igrati još bolje. Vezni red na čelu sa Gattusom, Ambrosiniem, Pirlom, Flaminiem i Seedorfom i dalje će biti najjača karika u lancu Milana.

Carla Ancelottia na klupi je zamijenio dosadašnji sportski direktor Leonardo. Igračka legenda Milana i Brazila u svojoj prvoj sezoni na klupi Milana ima izuzetno težak zadatak. Milan mora najmanje direktno u Ligu prvaka, a ako to ne ostvari, Leonardo bi mogao biti bivši nakon  samo jedne sezone.  

Inter je prvi favorit, bez sumnje, ali ne treba otpisati ni ostala dva rivala, posebno Juventusa. Borba za ostale pozicije koje vode u Europu, biće nikad neizvjesnija. Ona manje zavidna borba, za goli opstanak, biće također grčevita, ali kao prošle sezone. Ipak, ove sezone imamo četiri momčadi koje su dosta lošije od ostalih, i samo jedna će se spasiti. Najugroženiji su Siena, Bologna, Bari i Chievo.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.