Možemo li potonuti dublje?
Pretučeni navijač Željezničara u Mostaru

Pred nama je nova sezona Premijer lige

Možemo li potonuti dublje?

Edmir Škorić

Manje od mjesec dana ostalo je do početka nove sezone u, reći ćemo pomalo smiješnoj ligi, naziva "Premijer liga BiH". Ipak, unatoč svemu, očekuje se (konačno) jedna regularna sezona i nadanje da će se stanje popraviti.

I tako, vrtimo se u krug, ne zna se više ni "ko pije ni ko plaća". Zapravo zna se, jadni narod plaća, "oni" piju. No, nećemo se ovaj put baviti "njima" (dobro, možda samo malo), nego ćemo pokušati najaviti novu, nadajmo se bolju, sezonu bosansko-hercegovačkog klupskog fudbala.

Ipak, u zadnje vrijeme postajem sve više optimist. Ne, nije to zbog kojekakvih famoznih pojačanja u Sarajevu, Željezničaru, Zrinjskom, Čeliku, Širokom ili ostalim klubovima.

Naime, partije koje su par mjeseci unazad pružali Džeko i Misimović (Wolfsburg), Ibišević i Salihović (Hoffenheim), Ibričić (Hajduk), Zec (Šibenik) itd..., daju mi za pravo da vjerujem u "bolje sutra", ali postavlja se pitanje kakve veze svi ovi igrači imaju sa domaćom ligom? Pa jednostavno, kada čelnici evropskih klubova pogledaju što sve rade naši "dijamanti" po Njemačkoj, Slovačkoj, Austriji, Francuskoj, Hrvatskoj,  postaje im jasno da imaju što tražiti u ovom jadu i čemeru od lige. Ali, kako u većini slučajeva ti transferi bivaju nerealizovani, odnosno igrači koji iz naše države odu na probu u neku evropsku ligu na pripreme ne pokažu kvalitet,  tek tu se vidi odraz našeg "kvaliteta". Čast izuzetcima, ima i onih koji svojom kvalitetom postanu dio evropske elite. Čist primjer odlazak je našeg mladog golmana iz Travnika u Poljsku, gdje je čelnicima Wisle pokazao svoje golmanske sposobnosti. Iako, nažalost, ni taj transfer nije prošao proceduru, to je, pak, zato što Adis Nurković nije zadovoljan ponuđenim uslovima Poljaka. Vladavić je potpisao za Red Bull Salzburg, aktuelnog prvaka Austrije, a Emir Spahić za francuski Montepellier. Semir Štilić odličnim partijama u Poljskoj začarao je pola Njemačke, ali i drugih klubova iz inostranstva. Mnogo toga bi se imalo za reći o našim igračima u inostranstvu, no o tome drugi put.

Samo da ne počne onako kao što je završilo prošlo prvenstvo

Od nove sezone očekuje se mnogo više, uvijek se i očekivalo. Nadolazeće prvenstvo koje počinje 1/2. avgusta će biti sigurno dosta zanimljivo, ali se iskreno nadam da neće početi onako kako je završilo prethodno. Da pojasnimo, za one koji ne znaju, ili jednostavno ne žele da znaju. NK Orašje umalo je ostalo u društvu najboljih. Dobrim igrama? Hm, sumnjamo. Naime, par kola prije samog kraja počele su kružiti glasine kako Orašje, inače predvođeno gosp. Iljom Dominikovićem, predsjednikom N/FSBiH,  "mora" ostati u ligi. Dalo se to naslutiti već nakon gostujuće pobjede "labudova" u Posušju (1:2). Naredno gostovanje za Orašane bila je Zenica, kada su svi (posebno Velež i Travnik) sa dosta straha očekivali pobjedu Čelika, ali se činilo da spasa nema. Čelik je pobijedio s 1:0 i tako dokazao da imaju obraz. Imala ga je i gradačačka Zvijezda, kada su "labuodvi" u posljednjem kolu poraženi u Gradačcu (3:1) za kraj svih nadanja u opstanak. Očito, Ratko Ninković nije želio prljati svoj obraz zbog ekipe koja je ove sezone, definitivno, zaslužila ispadanje.

Olimpik i Rudar (P) umjesto Orašja i Posušja

Svoju avanturu "ligom snova" završili su Orašje i Posušje, završivši na posljednja dva mjesta tabele. Ekipa Posušja bila je već nakon polusezone otpisana, dok su, kao što smo rekli, Orašani pokušali napraviti čudo i opstati u društvu najboljih. Čudo se ovaj put na njihovu žalost nije dogodilo. Da su nedorasli i za Premijer ligu, pokazuje slika kako stoka pase travu na stadionu  Mokri Dolac.

Novi članovi lige od ove sezone su Olimpik iz Sarajeva, te prijedorski Rudar. Obje ekipe su se prošetale entitetskim ligama i zasluženo stigle u viši rang. Bez sumnje, oba tima će biti osvježenje za Premijer ligu. Obično ekipe koje su novajlije u društvu najboljih, prvih sezona budu pravo iznenađenje. "Vukovi" su u velikoj ekspanziji, trener Husref Musemić doveo ih je u Premijer ligu, ali čini se da se u Olimpiku neće zaustaviti na tome. Naime, klub se pojačao sa nekim vrhunskim igračima. Prije svega, tu je prvi strijelac bh.lige Darko Spalević (FK Slavija), štoper Nikola Kolarov (Zvezda, Čukarički, Borac BL), Mladen Ristić (Javor našeg Nemanje Supića). Od ranije u klubu nastupaju neki igrači koji su bili članovi Željezničara i Sarajeva (Pelak, Kurto itd...). Osim toga, gradi se i stadion na Otoci. Ono što je prikazano na maketama, bez dileme, bit će jedno od najljepših fudbalskih zdanja u našoj državi.

Drugi debitant ekipa je Rudara iz Prijedora, koja sigurno, baš kao i Olimpik, neće biti ove sezone tek na izletu u društvu najboljih. Nikada prije nisu nastupali u Premijer ligi BiH, a ono što je interesantno je podatak da su prošle sezone imali samo dva poraza. Po pisanju medija klub se pojačao, za sada, samo sa dva nova igrača. Radi se o Asmiru Avdukiću i Aleksandru Kikiću. Ipak, ostalo je još vremena da Prijedorčani konsoliduju svoje redove i spremni krenu u veliku borbu narednih 30 kola.

Zrinjski brani titulu, ko je "napada"?

Prošlu sezonu Zrinjski je, po mišljenjima mnogih, zasluženo osvojio naslov prvaka države. "Plemići" će tako ove godine pretstavljati BiH u najelitnijem klupskom takmičenju u Evropi, Ligi prvaka. Bez ikakvih dilema,  Zrinjski je jedan od glavnih konkurenata za pobjednika ovogodišnjeg ciklusa, unatoč odlasku nekih ključnih igrača iz kluba. Tako su Bijeli Brijeg napustili Žižović, Serdarušić, Đurić i Nikolić, no klub je jači za mladog i talentovanog napadača Emira Hadžića, inače momka koji je stigao iz zeničkog Čelika. Da Mostarci imaju kapaciteta za nove pobjede, govori i podatak da su Zagreb u prijateljskom okršaju savladali sa 4:1. Osim Zagreba, u pripremnom dijelu Zrinjski je slavio protiv Olimpika rezultatom 3:1. Četiri gola u dvije utakmice postigao je Kordić, jedan od najboljih u redovima Mostaraca.

Jasno je kako će mnogi klubovi napasti titulu, odnosno boriti se za tron. Na kraju krajeva, to i jeste cilj ove igre. U bh. Premijer ligi se, tradiocionalno, niti jedan klub proglasiti za  favorita, kako to, primjerice, biva u Engleza. Tamo su Liverpool, Manchester, Arsenal i Chelsea glavni favoriti i skoro je nemoguće da neko od tih timova ne osvoji Premiership. U Italiji Inter, Milan Juventus, u Španiji Real i Barca itd...Kod nas, osim Zrinjskog u "višu klasu" spadaju Široki Brijeg, Sarajevo, Slavija, sada i Željezničar, a ni sarajevski Olimpik se ne smije otpisati. Tu je i zenički Čelik, svakako će titulu iz drugog plana tražiti i gradačačka Zvijezda, pa i banjalučki Borac.

Opstanak nikome nije zagranatovan?

Kako će biti gusto u borbi za ona najviša mjesta na tabeli, isto tako će biti i na dnu, gdje će se, gledajući od par sezona unazad, veći broj timova boriti za opstanak u društvu najboljih. Po prikazanom u prošloj sezoni na začelju bi se mogli boriti Modriča, Rudar Prijedor, Laktaši, Travnik, Velež... Bez ljutnje svim navijačima navedenih timova, ali ako će im biti lakše, u ništa boljoj poziciji su i Zvijezda, Slavija, Sloboda, Leotar... U Premijer ligi ništa nije nemoguće, bar je do sada tako bilo. Prošle godine Modriča, Velež i Travnik spasili su se u posljednjim kolima, pitanje je hoće li ovi timovi ponovo biti u sličnoj situaciji. Žalosno je kada se zna da su "uljari" ne tako davno bili šampioni ove države, a sada već traže bodove spasa u svakoj utakmici.

Manje penala, više gledalaca


Ostaje nam nada da će naredno prvenstvo biti dosta regularnije i kvalitetnije od onog prošlog. Pa se očekuje manji broj penala (naravno, onih koji su nepošteno svirani), žutih i crvenih kartona, navijačkih nereda, a puno golova, lijepih poteza, korektnih utakmica i više gledalaca na bh. fudbalskim terenima. Zadnjih nekoliko godina stadioni su nam sve prazniji. Ni oni najveći derbi mečevi (Sarajevo - Željo, Velež - Zrinjski) nisu kao što su nekada bili, očito da svijet ne želi davati novac za sve nekvalitetniji (i sve nepošteniji) fudbal.

Hoće li se tragi-komedija nastaviti, ili ćemo konačno živjeti za fudbal, te se ugledati na "komšije" ostaje nam da vidimo. No, kako god, siguran sam da ćemo svi mi (istinski zaljubljenici u ovaj sport) sa dosta entizuijazma, nestrpljenja i ambicija dočekivati svaki vikend.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.