Mustafa Peljto: Poziv Smajića nisam mogao odbiti, iskustvo iz Holandije želim prenijeti ovdje

U razgovoru za SportSport.ba govorio o holandskom nogometu, mladim nogometašima...

Mustafa Peljto: Poziv Smajića nisam mogao odbiti, iskustvo iz Holandije želim prenijeti ovdje · Intervju

Samir Mlaćo

Mnogo promjena doživjela je tuzlanska Sloboda tokom ovog ljeta. Sivi oblaci su se nadvili nad Tušnjem i činilo se da tuzlanskom gigantu prijeti katastrofa, no stvari su se ubrzo promijenile.

Novo rukovodstvo Slobode odlučilo je za menadžera dovesti Admira Smajića, a u međuvremenu je u klub s Tušnja stiglo i nekoliko provjerenih igračkih imena i cjelokupna slika vrlo brzo dobila je mnogo ljepši izgled.

Sloboda je uspješno krenula u sezonu, osvojila četiri boda u dvije utakmice, dok je na Koševu protekle subote i pored otvorene igre doživjela poraz od 3:0, iako će se mnogi složiti da je rezultat u korist bh. prvaka bio previsok.

Smajić iz dana u dan slaže kockice u jednom od najvećih bh. klubova, a stručni štab između ostalih odlučio je pojačati sa Brčakom Mustafom Peljto koji je dosadašnji zanat "peko" sa uspjehom u Holandiji, dok je u našoj zemlji stekao UEFA PRO licencu.

Peljto je u Slobodu stigo uoči početka sezone i ističe da je zadovoljan kako stoje stvari. Kao i njegove kolege u stručnom štabu uvjerenja je da će Sloboda biti sve čvršća i stabilnija kako vrijeme bude odmicalo, ali da je naravno potrebno i strpljenja.

"Bio sam u Holandiji kada sam od prijatelja Admira Smajića dobio poziv da dođem u BiH, odnosno priključim se stručnom štabu Slobode. Ostavio sam posao koji sam radio u Holandiji i došao. U BiH sam stekao UEFA Pro licencu zajedno sa Smajićem, te sadašnjim šefom strukom Miletom Lazarevićem. To je za mene bio izazov koji nisam mogao odbiti i evo sada sam tu", priča Peljto na početku razgovora za SportSport.ba.

O Admiru Smajiću ima samo riječi hvale, kao i svi nogometaši Slobode koji ističu da je Smajić same treninge, rad i pripreme za utakmice podigao na mnogo veći nivou u odnosu na bh. uslove.

"Dugo se poznajemo i sa njim je sjajno raditi. Mnogo učim od njega, prepoznaje se ta profesionalnost i potpuno mi odgovara taj način rada. Mislim da je to dobro za Slobodu, ali i bosanskohercegovački fudbal".

U Holandiji je naučio mnogo. 'Upijao' najbolje, prošao rad sa mnogim poznatim trenerskim imenima i to smatra svojim bogatstvom.

"Dvadeset i pet godina sam radio tamo. Radio sam i u holandskom savezu, imam iskustva i kao skaut, a radio sam sa velikim imenima. To je moje bogatstvo i želim da to realizujem ovdje".

Uporedio je cjelokupni rad u Holandiji, te našoj zemlji, naravno kroz nogomet.

"Holanđani prije svega imaju disciplinu i odgovornost. Igrači dobro odrade zadatke, a kod nas to ide malo sporije. Ipak, vidi se i ovdje napredak. BiH nikada neće oskudjevati u talentima, no u Holandiji te općenito samom zapadu radi se mnogo ozbiljnije. Ovdje mnogo igrači pored talenta ne mogu da ispune zadatke koji im se zadaju. Tu mislim na seniore, a dosta iskustva imam i sa omladinskim pogonom. Tu je problem da djeca koja treniraju i treneri koji ih vode već razmišljaju o nekim velikim uspjesima, a trebaju da razmišljaju samo o igri, zabavi, o fudbalu kao sportu koji se igra iz zadovoljstva... Uspjesi će doći sami po sebi, to je veoma bitno istaći. Pedagoški i psihološki je bitno uticati na djecu i da se razviju, te kada dođu do seniorske momčadi da su kompletni. U ovom slučaju vidim da nisu kompletni, te da se potencira samo talenat i tu vidim veliki problem bh. fudbala".

Mostarski Zrinjski je može se reći iznenadio holandski Utrecht. Da li se vi kao poznavalac kvaliteta nogometa u toj zemlji vjerovali u prolaz bh. tima?

"Kada su pitali trenera Utrechta da li su izgubili od Zrinjskog jer su ga podcijenili, on se iznenadio. Holanđani nisu naučili da podcjenjuju protivnika, pa je i to kompliment za Zrinjski. Nisu ih podcijenili, a pobijedili su protivnika koji je mnogo renomiraniji. To je dokaz da bh. fudbal ima budućnost".

Lopticu smo ponovo 'prebacili' na sadašnji klub, FK Sloboda.

"Tu sam već treću sedmicu i uklapam se u jednu sredinu koja mi nije skroz nepoznata. Radim sa ljudima koji znaju svoj posao i rade ga ozbiljno. Mislim da mogu da pomognem i trudim se kako bi Sloboda bila što uspješnija. Vjerujem da ćemo svi biti zadovoljni".

Posjeduje UEFA PRO licencu, najveće trenersko zvanje i jasno je da ima želju da u budućnosti bude šef stručnog štaba. U Holandiju je ostavio i porodicu, te krenuo u nove izazove.

"Rođen sam u Brčkom, a onog momenta kada sam otišao u Holandiju moj cilj i vizija su bili da se vratim u BiH. Želja mi se ispunila i to me raduje. Volim da sam tu sa svojim ljudima, a nije mi lako jer je porodica tamo. Imam brata Mensura i to mi je jedna dobra olakšica. Kada su ambicije u pitanju, naravno da želim jednog dana postati šef stručnog štaba. Zato sam se i školovao".

Za kraj razgovora dotakao se i rodnog mjesta, te FK Jedinstvo Brčko koje će od ove sezone nastupati u Prvoj ligi RS.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Očekujem da Jedinstvo krene ka uspjesima, kao što je bilo prije rata. Jedinstvo je poznat fudbalski klub i šire, ali iz mnogih razloga sada nije tamo gdje zaslužuje. Uvijek sam na raspolaganju klubu i to sam rekao odgovornim ljudima u klubu. Moja pomoći će doći ako je oni zatraže. Naravno, ja sam sada u Slobodi i želim da razmišljam samo o Slobodi", dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba trener u stručnom štabu FK Sloboda Mustafa Peljto.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi