Na današnji dan 1972. godine otvoren je stadion Bilino polje

Zenički hram nogometa

Na današnji dan 1972. godine otvoren je stadion Bilino polje

D. Kurbegović

Današnji dan za većinu Zeničana znači veoma mnogo, tačno prije 41 godinu, 04.10.1972. godine otvoren je stadion Bilino polje.

Stadion je izgrađen i otvoren 1972. godine pred finalnu utakmicu srednjoevropskog Mitropa Kupa u kojem je Čelik pobjedio italijansku Fiorentinu, te drugi puta zaredom osvojio ovo takmičenje.

Svojevremeno stadion je imao kapacitet 30.000 sjedećih mjesta, dok bi rekonstrukcijama u posljednjih 15-tak godina radi zadovoljavanja kriterija UEFA i FIFA, sadašnje Bilino polje smanjeno na 13.600 sjedećih mjesta.

Nakon što je izgrađeno Bilino polje, dobilo je epitet najljepšeg stadiona u bivšoj Jugoslaviji, stadion je dimenzija u britanskom stilu, sa kvadratnim oblikom. U svojoj prvoj utakmici koristila ga je i reprezentacija BiH 1995. godine, kada smo igrali protiv Albanije.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Bilino polje je dom svih Zeničana, te Bosanaca i Hercegovaca, ovaj stadion je nogometni hram u našoj zemlji, te se utakmice naše reprezentacije više ne mogu zamisliti van Zenice. Navijači u gradu čelika uvijek naprave sjajnu atmosferu, koja je oduševila mnoge poznate Svjetske zvijezde nogometa.

Rekordna posjeta na Bilinom polju, bila je na otvaranju stadiona 04.10.1972. godine, kada je Čelik igrao protiv Fiorentine, a na stadionu je bilo 35.000 vatrenih navijača. Danas je kapacitet mnogo manji, ali radi se na tome da se krene sa povećanjem kapaciteta, kako bi za par godina mogli imati Bilino polje sa oko 20.000 sjedećih mjesta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.