Na SP-u svi doping testovi negativni

Na SP-u svi doping testovi negativni

E. Škorić

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) saopćila je da su uoči i tokom Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici obavljena 552 doping testa i da su svi bili negativni.

FIFA je pojasnila da se radi o testovima krvi i urina, a kontrolirani su igrači svih reprezentacija.

Uoči SP-a ljekarska komsija FIFA-e obilazila je pripremne kampove reprezentacije i tom prilikom nenajavljeno testirala 256 igrača.

Tokom SP-a su nakon svake utakmice po dvojica slučajno odabraniih igrača iz obiju ekipa bili podvrgnuti testu, a uzorke je analizirala Svjetska antidoping agencija (Wada).

"U odnosu na SP 2006. imali smo veći broj testiranja van takmičenja. Igrači se dosad nisu susretali s tako pooštrenim sistemom testiranja. Rezultati pokazuju da je u nogometu moguće dostići vrhunsku razinu bez zabranjenih sredstava", pojasnio je vođa FIFA-ine ljekarske komisije Jiri Dvorak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.