Najtužniji dan u istoriji Manchester Uniteda

Na današnji dan poginule se

Najtužniji dan u istoriji Manchester Uniteda

Na današnji dan prije tačno 54 godine desila se jedna od najvećih nesreća u sportu svih vremena.

6. februara 1958. godine u prijestolnici njemačke pokrajine Bavarije, Minhenu, u avionskoj nesreći život je izgubila gotovo kompletna prva ekipa Manchester Unita.

Prilikom trećeg pokušaja uzlijetanja sa aerodroma Riem u Minhenu, srušio se avion British Airwaysa. U avionu se nalazila kompletna ekipa Manchester Uniteda, engleski novinari, stručni štab tima sa Old Trafforda...

Od 44 osobe u avionu, poginulo je njih 23. Manchester United je dan ranije gostovao u Beogradu kod Crvene zvezde u okviru Evropskog kupa, a na putu iz Beograda u Manchester morao je svratiti do Minhena na dosipanje goriva.

U nesreći je poginulo osam fudbalera Manchester Uniteda, tri člana stručnog štaba, osam novinara, pilot, kopilot... Klub sa Old Trafforda se dugo nije oporavio nakon ove katastrofe.

Ekipa koju je vodio Matt Busby u istoriju je ušla kao "Busbyeve bebe", nepovratno je izbrisana sa karte u tragičnoj nesreći, a prosjek godina te generacije fudbalera Manchester Uniteda bio je samo 22.

Matt Busby je preživio nesreću, te je nakon toga još 13 godina sjedio na klupi Manchester Uniteda. Preminuo je 1994. godine u 84. godini.

Poginuli su slijedeći igrači Manchester Uniteda: Duncan Edwards, Roger Byrne, Mark Jones, Tommy Taylor, David Pegg, Geoff Bent, Eddie Colman i Liam Whelan.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.