"Nakon remija, gledali su me kao teroristu"

Vahid Halilhodžić

"Nakon remija, gledali su me kao teroristu"

Edmir Škorić

Bh. stručnjak na klupi Obale Slonovače, Vahid Halilhodžić (58), tvrdi da su treneri u Africi pod velikim pritiskom, te osuđuje miješanje politike u nogomet.

Vahid Halilhodžić jedan je od proslavljenih bh. stručnjaka, koji je svojevremeno trenirao francuske klubove poput PSG-a i Lillea, kojeg je iz druge lige doveo do Lige prvaka. Trenutno je selektor Obale Slonovače, sa kojom igra u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija.

"U Africi su treneri uvijek u teškom položaju. Svi se miješaju, postoji mnogo političkog uplitanja. Kada sve ovo nestane, tada će afrički nogomet biti mnogo bolji nego sada", kazao je Halilhodžić novinarima u Angoli.

'Slonovi' su jedini afrički naslov osvojili daleke 1992. godine, a ove godine plasirali su se u četvrtfinale nakon pobjede nad Ganom, iako su u prvom kolu razočarali nakon što su igrali neriješeno s Burkina Faso.

"Ne možete ni zamisliti pritisak kojeg je Savez stavio na nas. Nakon remija s Burkina Faso, niko nije pričao sa mnom. Svi su me gledali kao da sam terorista. To je zaista nevjerovatno, ali to je tako ovdje i morate ostati ravnodušni."

Na pitanje o mogućem produženju ugovora sa Obalom Slonovače, naš stručnjak je kazao.

"Ugovor ovdje ne znači ništa. Izgubite utakmicu, a onda slijedi paljba po vama. Ali, volio bih ostati trener ove reprezentacije. Ljudi se provode nakon pobjede, nakon poraza su realno deprimirani. Stvarno žive za to", dodaje Vaha.

Obala Slonovače u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija igra protiv selekcije Alžira.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.