Simpatični veznjak Mladosti za SportSport.ba

Nana Welbeck na bosanskom: Isaković mi govori da je on najbolji igrač Premijer lige · Intervju

Od Karla Bildta ili Wolfganga Petricha možda bi i mogli očekivati da nauče Bosanski jezik. Visoki su predstavnici bili, plata bogzna kolika, ali da na tečnom bosanskom priča fudbaler koji nije sa naših prostora, to je već pomalo iznenađujuće. I ultrapohvalno.

Nana Welbeck odlični je veznjak Mladosti iz Doboja kod Kaknja, kojeg bi sada, na ovom mjestu i u ovome trenutku u Sarajevu vjerovatno poželjeli. Sa bordo timom je ljetos odradio čitave pripreme, najavljen kao igrač s ozbiljnom reputacijom, a ne neki fićfirić kojeg preporuči neko jer je dobar s nekim. Ipak, u Sarajevu su zbog limitiranog broja stranaca bili primorani da ga "proslijede" dalje.

Inventivni predsjednik Mladosti Mersur Mušija prigrabio ga je pod svoje skute i nije nimalo pogriješio. Welbeck danas čini nezamjenjivog igrača u veznom redu i pokušat će pomoći ekipi da se u proljetnom dijelu polusezone iskaže kao jedan od pretendenata za sami vrh tabele. A može biti i primjer da se sve može kada se hoće, pa i naučiti vrlo komplikovani bosanski jezik.

"Koliko mi je trebalo da naučim jezik? Pa, imao sam priliku igrati u Sloveniji i tamo sam učio jezik koji je dosta sličan i naravno da mi je to pomoglo da i Bosanski lakše usvojim. Tamo sam bio dvije godine i u BiH sam evo polusezonu, tako da mogu reći da sam jezik naučio za dvije i po godine, ovako kako sad govorim", priča skromni Welbeck, mada ćemo pretpostaviti da mu je trebalo i manje vremena. 

U razgovoru za SportSport.ba Welbeck je govorio o iskustvima u Premijer ligi, kako se uopće obreo u Bosni i Hercegovini, šta su mu dalji ciljevi, ko je najbolji igrač Premijer lige te koja mu je omiljeni bosanski gastronomski specijalitet.

"Volim da je jedem burek, to je istina, ali u toku sezone moram da pazim šta jedem, tako da ne jedem meso, da bih bio u što boljoj kondiciji i fizičkoj spremi. Ali, naravno kada završi sezona volim da jedem burek", priznao je fudbaler iz Gane.

Ko ti je najviše pomogao da se privikneš na novu sredinu?

"Šef je bio taj koji mi je najviše pomogao oko igre, da se naviknem na saigrače. A što se tiče života, moram priznati da u ekipi vlada stvarno dobra atmosfera, da se svi lijepo družimo. Odlična smo ekipa."

Igrao si dvije godine u Sloveniji, gdje ti je ljepše. Ovdje ili u Sloveniji?

"Pa mogu reći da je i Slovenija stvarno ugodna za život, obje države su mi lijepe i isto drage."

Bio si u i italijanskoj Serie A, koliko je bilo teško navići se na uslove ovdje ako znamo koja je razlika između našeg i italijanskog prvenstva.

"Znamo kakvi su tamo uslovi i šta je Serie A, ali mi je bilo bitno da igram. Kada sam bio u Bresciji bio sam mlad i nisam mogao ostati, tako da sam otišao u Sloveniju kako bi počeo razvijati karijeru, da vidim šta mogu napraviti. Odlazak u Sloveniju ispostavio se kao dobar jer sam se tamo razvijao. I sada ovdje. Najbitnije je da fudbaler igra."

Da li ti je žao što nisi ostao u Sarajevu?

"Nije, ne gledam nikad na ono što je bilo. Tako se desilo, sada sam ovdje i najbitnije mi je da igram. Ali moram da pohvalim i Sarajevo, dobar je klub i imaju dobru ekipu. Ali i Mladost je dobra sredina, također."

Reci nam ko te posebno impresionirao od igrača? Ko je najbolji u premijer ligi?

"To je teško pitanje, jer ima dosta igrača, teško mi je da nekoga izdvojim. Evo Aladin Isaković mi gestikulira da kažem da je on najbolji (smijeh). Gledao sam, pratio sam i ima dosta dobrih igrača ovdje u BiH."

Za kraj, može li Mladost ove sezone izboriti Evropu?

"Mislim da imamo jako dobru ekipu, s dobrim igračima, ali treba da razmišljamo samo od utakmice do utakmice, pa ako se otvori prilika pokušat ćemo da je iskoristimo."

Ko je Nana Welbeck

Welbeck je rođen u Kumasiju u Ghani 1994. godine, a 2009. je došao u italijansku Bresciju i potpisao petogodišnji ugovor. Svoj profesionalni debi imao je 22. maja 2011. u remiju protiv Fiorentine (2:2) u sklopu Serie A.

Ušao je tada posljednjih 30 minuta. Poslije je bio i na platnom spisku Atalante, ali je najbolje dvije godine ipak proveo igrajući za Krku iz Novog Mesta. Odigrao je 61 utakmicu i zabio pet golova. Igra na poziciji zadnjeg veznog. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U prethodnoj polusezoni odigrao je osam utakmica u dresu Mladosti i postigao jedan gol.

Top Komentari

ArminA
Svaka cast i sve pohvale za tebe ljudino . Jako je tesko naviknuti se pogotovo na nasem prostoru gdje su ljudi zaostali . Ovome momku treba i Gareth Bale da pozavidi, tolike godine u Spaniji naucio 2 rijeci,dok je ovaj momak haman pa perfektno naucio ,bravo .
4 0
gumenakita
Tip prica Bosanski bolje od Radoncica.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi