Ne može se ponoviti meč Francuska-Irska

FIFA se očekivano oglasila

Ne može se ponoviti meč Francuska-Irska

FIFA je u petak potvrdila da se, u skladu sa fudbalskim pravilima, revanš utakmica baraža za Svjetsko prvenstvo 2010. između Francuske i Irske ne može ponovno igrati.

U svom odgovoru na zahtjev Irskog fudbalskog saveza da se sporna utakmica ponovi, FIFA se pozvala na pravilnik fudbalske igre prema kojem nije moguće ponoviti utakmicu zbog greške sudije, niti je moguće promijeniti rezultat završene utakmice.

"Odluke sudije vezane za igru su bez opoziva, uključujući i proglašavanje postignutog pogotka kao i rezultat utakmice", stoji u petom poglavlju Pravila igre.

"Sudija ne može opozvati svoju odluku osim ako ne shvati da nije dobra ili nakon što se savjetuje sa pomoćnim sudijom ili četvrtim sudijom, a sve to pod uslovom da igra nije nastavljena ili da utakmica nije gotova", također stoji u istom poglavlju.

Podsjećamo, brojne reakcije izazvala je spomenuta utakmica dodatnih kvalifikacija za SP, u kojoj je Francuska u produžetku, nakon što je francuski napadač Thierry Henry igrao rukom, postigla izjednačujući pogodak koji ju je odveo u Južnu Afriku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti