Neka igre u Bundesligi počnu

Večeras startuje prvenstvo Njemačke

Neka igre u Bundesligi počnu

Večeras utakmicom između šampiona Dortmunda i HSV počinje nova sezone u njemačkoj Bundesligi.

Dortmund je prošle sezone uzeo prvenstvo, Schalke Kup, a Plavci su u novoj protiv žuto-crnih već uzeli i Super kup. Prvo kolo Kupa donelo je i slom Wolfsburga, Werdera, Bayer Leverkusena i Freiburga koji su odmah ispali sa jednog fronta, a Mainz je poprilično obrukao Bundesligu ranom
eliminacijom u Evropskoj ligi od Gaz Metana iz Rumunije. Ali, znajući Nijemce, opet će stadion Mainza uvijek biti pun kao ki svi ostali  jer se rekordi ruše iz sezone u sezonu.

Na dan početka sezone u 18 Bundesligaša igra 256 stranaca što čini 49,5% ukupnog kadra, a sabrana tržišna vrednost svih fudbalera je 1.738.675.000 eura. Najviše vrijede timovi Bayerna, Dortmunda, Bayera i Schalkea, a najmanje sastavi Kaiserslauterna, Herthe, Nurnberga i Augsburga. Ali, svi znamo koliko je to relativno jer je taj isti Nurnberg prošle sezone umalo izborio Evropu što je pošlo za rukom i relativno jeftinim timovima Hannovera i Mainza, dok su velikani kao Werder, Schalke i Stuttgart kao i bogati Wolfsburg završili dalko od vrha. Svi stručnjaci kao prvog favorita proglasili Bayern koji je u poslednjih pet sezona osvojio za njih dvije skromne titule (po jednu Stuttgart. Wolfsburg i Dortmund). Tako je bilo i na početku prošle sezone, ali je onda sve bilo drugačije jer je Dortmund očitao lekciju svima i sa mladim timom se praktično prošetao kroz šampionat.

Zato su velike najave bespotrebne, a Sportsport.ba će odmah od prvog kola početi sa najavama svakog vikenda sa svakako posebnim akcentom na timove naših igrača od kojih su u Bundesligi sljedeći: Hasan Salihamidžić (Wolfsburg), Muhamed Bešić (HSV), Ermin Bičakčić  (Stutgart), Mensur Mujdža (Hannover), Sejad Salihović i Vedad Ibišević (Hoffenheim). U najavi prvog kola dominiraće prijelazni rok s obzirom da će statistika postajati sve važnija kako prvenstvo bude odmicalo.

Dortmund - Hamburger


Dortmundove najskuplje akvizicije su Ivan Perišić (Brugge, 5,5 miliona eura) i Ilkay Gundogan (Nurnberg, 4). Najbitniji odlazak je onaj Nuri Sahina u Real za 10 miliona, nema više ni Dedea i Feulnera koji su prošle sezone malo igrali dok je Hajnal prodat Stuttgartu.

Hamburger je doveo Skjelbreda (Rosenborg, 500.000), Manciennea (Chelsea, 2,5 miliona), Torea (Chelsea, 1,3), Salu (Chelsea, 100.000) i Brumu (Chelsea, 500.000) dok se Berg vratio sa pozajmice u PSV. U Hamburgu više nisu Trochowski (Sevillla), Rost (New York Red Bulls), Van Nistelrooy (Malaga), Ze Roberto (Al Gharafa), Rozehnal (Lille, 500.000), Pitroipa (Rennes, 3,5), Mathijsen (Malaga, 2,5), Alex Silva (Flamengo, 2).


Najavljeni timovi
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Löwe - Gündogan, S. Bender - M. Götze, Kagawa, Großkreutz - Lewandowski.
Trener Klopp nema na raspolaganju Barriosa, Schmelzera, Kocha i Owomoyelu.
Hamburg:  Drobny - Diekmeier, Mancienne, Westermann, Aogo - Rincon, Jarolim - Töre, Son, Elia - Petrić.
Muhamed Bešić nije u kombinaciji trener Oenniga za ovaj meč, a van stroja su Stepanek, Arslan, Sala, Berg i Tavareš dok će novajlija Skjelbred biti sa timom od utorka.
Zanimljivosti
- Dortmund je prošle sezone kao domaćin izgubio samo jednu utakmicu i to prvu protiv Leverkusena
- Hamburg sedam godina nije izgubio u prvom kolu, ali je isto toliko mečeva bez pobjede u prvenstvu
- Michael Oennig je prvi trener u istoriji Hamburga koji ima jednu pobjedu u osam mečeva
- Skor u Bundesligi 30-27-31, 150:159
- U Dortmundu ovi timovi nisu nikad odigrali 0:0

Werder - Kaiserslautern


Značajnija pojačanja Werdera su Andreas Wolf (Nurnberg), Lukas Shmitz (Schalke, 900.000), Mehmet Ekici (Nurnberg, 5), Alesandar Ignjovski (Munchen 1860, 500.000) i Sokratis Papastathopoulos (pozajmica, Genoa, 500.000) dok se Markus Rosenberg vratio sa pozajmice u Santanderu. U rubrici odlasci bilježimo Pasanena (Red Bull Salzburg), Vranješa i Jensena (bez kluba), Fringsa (Toronto), Husejinovića (bez kluba), Niemeyer (Hertha, 700.000), a Mosquera
je ostao u Unionu koji ga je otkupio.

Kaiserslautern je doveo Sahana (Duisburg), Sukutu-Pasua (Bayer, 280.000), Vermoutha (Hapoel Tel Aviv, 750.000), Shechtera (Hapoel Tel Aviv, 2,5), Fortounisa (Asteras, 250.000) i Kouemahu (Brugge, 100.000), a otišli su Lakić (Wolfsburg) i igrači koji su bili na pozajmici Hlousek (Slavia), Moravek (Schalke) i Hoffer (Napoli, a sad je u Eintrachtu).


Najavljeni timovi
Werder: Wiese - Fritz, Mertesacker, Papastathopoulos, Schmitz - Bargfrede - Hunt, Marin - Ekici - Wagner, Arnautović
U Werderu nema Nalda, Boenischa, Silvestrea i Borowskog
FCK: Trapp - Dick, Abel, Rodnei, Jessen - Tiffert, Petsos, De Wit - Sahan, Shechter, Iličević
Kod Đavola nedostaju Bugera, Lucas, Simunek, Vermouth i Nemec.
Zanimljivosti
- Werder nije pobijedio u premijernoj utakmici od 2006.
- U poslednjih 18 utakmica ovih timova samo jednom je bilo neriješeno
- Tim iz Bremena je poslije 8 uzastopnih sezona ostao bez učešća u ervopskim kupovima
- Golman domaćih Tim Wiese je izgubio sve tri utakmice u karijeri protiv Đavola gdje je inače počeo karijeru
- Skor u Bundesligi 31-21-32, 137:130

Hannover - Hoffenheim


Hannover nije mnogo kupovao i stigli su Christian Pander (Schalke), Henning Hauger (Stabeak, 450.000), Artur Sobiech (Polonia, 1,1 milion) i Samuel Radlinger (Ried, 250.000), a bitni su samo odlasci Floriana Fromlowitza (Duisburg), Mikaela Forssella (?) i DaMarcus Beaslya (Puebla) dok je Djakpa završio sa pozajmicom.
U Hoffenheim su došla uglavnom mlada pojačanja i to Musonda (21 godina, Kaizer Chiefs, 1,5 miliona), Johnson (23, Wolfsburg, 700.000), Gregoritsch (17, Kapfenberg, 200.000, za uastrijsku ekipu će igrati sljedeće sezone), golman Casteels (19, Genk, 780.000) i Schipplock (22, Stuttgart) dok su se sa pozajmica vratili Zukulini, Princ Tagoe i Wellington. Odlazak gotovo i da nije bilo sa izuze7kom povratka Alabe u Bayern i pozajmljivanja Raitale španskoj Osasuni.


Najavljeni timovi
Hannover: Zieler - Cherundolo, Haggui, Pogatetz, C. Schulz - Schmiedebach, Pinto - Stindl, Rausch - Schlaudraff, Abdellaoue
Trener Slomka nema na raspolaganju samo tri igrača i to Andreasena, Carlitosa i Sobiecha.
Hoffenheim: Starke - Beck, Vorsah, Compper, Braafheid - Roberto Firmino, Rudy - Obasi, Salihović, Babel - Schipplock
Vedada Ibiševića očekuje dva mjeseca pauze i uz njega u Hannover ne putuju Gulde, Ibertsberger, Jaissle, Sigurdsson, Vukčević i Weis.
Zanimljivosti
- Hoffenheim od kad je u Bundesligi nije izgubio meč u prvom kolu
- Holger Stanislavski, sadašnji trener Hoffenheima, pobijedio je prošle sezone kao šef štručnog štaba St. Paulia meč u Hannoveru sa 1:0
- Hanover je u poslednjih 17 bundesligaških sezona samo dva puta pobijedio u prvom kolu
- Hoffenheim je prošle sezone ostvario 11 pobjeda i zavšio je šampionat kao 11
- Skor u Bundesligi 1-1-4, 7:14

Stuttgart - Schalke 04


Stuttgartovo najskuplje pojačanje je Danac Kvist iz FC Kopenhagena (3,5 miliona) uz koga su došli Meksikanac Maza (PSV, 1,8) i Traore (Augsburg). Ermin Bičačkić je iz drugog tima prebačen u prvi, Schieber se vratio sa pozajmice u Nurnbergu dok je Hajnal otkupljen od Dortmunda za 1,8 miliona. Marica je prešao u Schalke, Elson traži klub, Trasch je za čak 9 miliona otišao u Wolfsburg, pozajmljeni su Funk (St. Pauli) i Didavi (Nurnberg) dok se Degen  vratio u Liverpool.


Schalke je vratio sa pozajmica Jonesa, Moraveka i Holtbya, a angažovani su Fuchs (Mainz, 3,8), Hoger (Alemannia, 1,8), Marica (Stuttgart) i golman Fahrman iz Eintrachta. Otišli su Karimi (Persepolis), Charisteas (Panetolikos), Pander (Hannover), Plestan (?), Schmitz (Werder, 900.000), Reginiussen (Odense, 250.000), Neuer (Bayern, 22 miliona), Hao (Shandong, 1,1), Deac (pozajmica Rapid Bukarest, 300.000) i Pliatsikas (pozajmica Duisburg 100.000).


Najavljeni timovi
Stuttgart: Ulreich - Boulahrouz, Tasci, Maza, Molinaro - Kvist, Kuzmanović - Harnik, Hajnal, Gentner - Cacau
Kod Švaba nema čak tri defanzivca i to Bičakčića, Delpierra i Niedermeira kao i Audela, Gebharta i Schiebera.
Schalke: Fährmann - Höger, Höwedes, Papadopoulos, Fuchs - Matip, Holtby - Baumjohann, Raul, Draxler - Huntelaar
Kraljevsko-plavi stižu bez petorice i to Farfana, Escudera, Hooglanda, Moritza i Kenie.
Zanimljivosti
- Schalke je dobio samo jedan meč u Stuttgartu od poslednjih 11
- U poslednja 23 meča ovih rivala samo dva puta je pobijedio domaćin
- Bruno Labbadia, trener VFB, u pet mečeva nikad nije izgubio protiv Schalkea
- Ralf Rangnick je nekad vodio Stutggart, a u subotu će pokušati da baš protiv njih ostvari jubilarnu stotu pobjedu u trenerskoj karijeri u Bundesligi
- Skor u Bundesligi 38-14-30, 133:98

Koln - Wolfsburg


Malo baš važnih promjena u redovima Jarčeva. Jajalo je otkupljen od Siene za 2 miliona eura za koliko je stigao i Riether iz Wolfsburga. Alabanac Roshi je stigao iz Flamurtaria, a Ishiaku se vratio uz St. Trudiena. Ehret je prešap u Evian, a dosta igrača je pozajmljeno i to među njima Giannoulis (Atromitos), Yalcin (Istanbul),Yabo (Alemannia), Salger (Osnabruck), Kessler (Eintracht) i Terodde (Union).

Kod Vukova su Lakić (FCK) i Salihamidžić (Juventus) stigli bez obještećnja dok su još došli Trasch (VFB, 9 miliona), Ochs (Eintracht, 3), Russ (Eintracht, 3) i Klich (Cracovia, 1,5). Otišli su Cicero (Tombense), Johnson (Hoffenheim, 700.000), Grafite (Al-Ahli, 3 miliona), Riether (Koln, 2), Ziani (Al-Jaish), Mbokani (Monaco) dok je Ben Khalifa pozajmljen Young Boysu.


Najavljeni timovi
Keln: Rensing - Brecko, Geromel, Pezzoni, Eichner - Chihi, Lanig, Riether, Jajalo - Novaković, Podolski
Trener Solbakken u prvenstvenom debiju na klupi Jarčeva ne može da računa na Mohamada, Petita, Freisa i Jonitu.
Wolfsburg: Benaglio - Hasebe, Kjaer, Russ, M. Schäfer - Träsch, Josué - Ochs, Salihamidžić - Lakić, Mandžukić
Magathu nedostaju samo Friedrich i Kahlenberg.
Zanimljivosti
- Wolfsburgova najubjedljivija pobejda u Bundesligi je nad Kolnom od 6:0 (2000)
- Felix Magath u 12 uzastopnih mečeva nema poraz od Jarčeva
- Lukas Podolski je u 11 mečeva protiv Vukova postigao samo jedan gol
- Wolfsburg je na početku prošle sezone izgubio prva tri meča
- Skor u Bundesligi 3-5-8, 21:38

Augsburg - Freiburg


Novi igrači Augburga su Peiz (Union), Mayer (Heidenheim), Davids (NEC), Molders (FSV, 175.000), Langkamp (KSC, 100.000), Gogia (Wolgsburg 2) i Kapllani (Paderborn), a bitniji odlasci su oni Traoera (Stuttgart), Leitnera (bio na pozajmici iz Dortmunda), Kwakmana (Groningen) i Sinkiewicza (Bochum).

Novom treneru Sorgu su u Freiburgu dovedeni Ferati (Basel), Batz (Nurnberg) i  Dembele (Levski, 2,2 miliona). Otišli su Toprak (Bayer), Jager (?), Bechman (Sonderyiske), Pouplin (?), Banović (Energie) i Zvonko Pamić koji je bio na pozajmici.


Najavljeni timovi
Augsburg: Jentzsch - Verhaegh, Möhrle, de Roeck, de Jong - Callsen-Bracker, Davids - M. Ndjeng, Baier, Werner - Mölders
Jos Luhukay, trener FCA, nema na spisku samo trojicu i to Sankoha, Oehrla i Rafaela.
Freiburg: Baumann - Mujdža, Barth, Ferati, Butscher - Schuster - Caligiuri, Flum, Makiadi, Abdessadki - Cissé
Za goste neće igrati Rosenthal i Yano.
Zanimljivosti
- Augsburg je 51 tim koji je zaigrao u Bundesligi
- Prvi put igraju u Bundesligi, a u Cvajti je skor 8-3-1 u korist Freiburga
- Augsburg je u 13 zvaničnih mečeva protiv SCF postigao samo 8 golova
- Poslednji put su igrali u Kupu 2009. kad je Augsburg pobijedio na svom terenu sa 1:0
- Markus Sorg debituje kao trener u Bundesligi

Hertha - Nurnberg
Povratnik u Bundesligu je osviježio redove sa sljedećim igračima: Torun (HSV), Kraft i Ottl (Bayern), Franz (Eintracht), Niemeyer (Werder, 700.000) i Kaka (sa pozajmice u Bragi). Otišli su Hartmann (Alemannia), Bigalke (Unterhaching), Sejna (Hertha 2) i Domovchiyski (Duisburg).

U Nirnberg su došli Klose (Thun, 400.000), Pekhart (Jablonec, 2 miliona), Esswein (Dresden, 200.000) i Feulner (Dortmund) dok je Didavi pozajmljen iz Stuttgarta. Otišli su Vidošić (Adelaide), Ochs (Munchen 1860), Bieler (Wehen), Wolf (Werder), Gundogan (Dortmund, 4 milion) i Schieber koji je bio pozajmljen iz Stuttgarta.


Najavljeni timovi
Hertha: Kraft - Lell, Franz, Mijatović, Kobiashvili - Niemeyer, Ottl - Ebert, Ramos, Torun - Lasogga
Trener Babbel nema na dispoziciji Aertsa, Brooksa, Hubnika i Đuričina.
Nurnberg: R. Schäfer - Chandler, Klose, Wollscheid, Pinola - Simons - Eigler, Feulner, Hegeler, Esswein - Pekhart
Nilsson, Frantz i Mak nedostaju gostujućem treneru Heckingu.
Zanimljivosti
- Nurnberg je dobio četiri od poslednjih pet mečeva protiv Herthe
- Gosti nisu pobijedili u prvom kolu već tri sezone
- Jedini trenerski duel Babbela i Heckinga završen je 3:3 kad su vodili VFB odnosno Hannover
- Nurnberg je u poslednjih 14 mečeva u Berlinu samo tri puta postigao više od jednog gola
- Skor u Bundesligi 13-4-11, 48:39

Mainz - Bayer Leverkusen

U Mainzu je mnogo novih igrača, ali su se od Evrope već oprostili. Došli su: Pospech (FC Kopenhagen), Yilmaz (Bayern 2), Risse (Bayer, otkupljne za 800.000), Schonheim (Wehen, 400.000), Ujah (Lilostrom, 2,3 miliona), Muller (Furth, 1,8), Steieber (Alemannia, 1,5), Baumgartlinger (Austria, 1,1) dok je Fathi otkupljen za milion od moskovskog Spartaka. Zaradilo se od prodaje Schurrlea (Bayer, 8 miliona) i Fuchsa (Schalke, 3), a otišli su i Karhan (Trnava) Simak (Jena), Trojan (Dresden) i Low (kraj karijere) dok se Holtby vratio u Schalke, a Bell je pozajmljen Eintrachtu.


U Bayeru je  spomenuti Schurrle najskuplje pojačanje dok je za Topraka ekipi Freiburga isplaćeno 3 miliona. Došli su i golman Yelldell (Duisburg) i Bellarabi (Braunschwig) dok se Oczipka vratio iz Paulia. Hyypia je završio karijeru, Pamić je ovog puta pozajmljen Duisburgu, prodati su i Risse (Mainz, 800.000), Sukutu-Pasa (FCK, 280.000), Đakpa (Eintracht ,500.000) i Kaplan (Bešiktaš, 650.000), ali se daleko najviše zaradilo na odlasku Vidala u Juventus za 10,5 miliona.


Najavljeni timovi:
Mainz: Wetklo - Bungert, Svensson, Noveski, Pospech - Polanski, Soto - Risse, Ivanschitz, Stieber - Ujah
Szalai je počeo sa treninzima nakon teške povrede dok su tu svi ostali.
Bayer: Giefer - Balitsch, Toprak, Reinartz, Kadlec - L. Bender, Rolfes - Sam, Renato Augusto, Schürrle - Derdiyok
Trener Dutt u debiju na klupi Farmaceuta ima veliki problem jer nema prvog golmana Adelra i uz njega Barnette.    
Zanimljivosti
- Prošle sezone oba puta je sa po 1:0 pobijedio gost
- U duelima ovih timova nikad nije bilo 0:0
- Andre Schurrle je prošle sezone postigao 15 golova za Mainz
- Mainz je prošle sezone startovao sa sedam pobjeda
- Skor u bundesligi 4-2-4, 14.15

Bayern - Borussia M.


Novi igrači Bayerna su su Rafinha (Genoa,5,5 miliona), Petersen (Energie, 2,8), Neuer (Schalke, 22), Boateng (M. City, 13,5) i Usami (Gamba Osaka, 300.000) dok se Alaba vratio sa pozajmice u Hoffenheimu. Mehmet Ekici je prošle sezone igrao na pozajmici u Nurnbergu, a sad je prodat Werderu za 5 miliona. Bez obještećenja su otišli Klose u Lazio, Hamit Altintop u Real, Kraft i Ottl u Herthu.


Za Koltove je najskuplje pojačanje Zimmermann iz KSC za milion eura, a još su došli Wendt (FC Kopenhagen), Leckie (Adelaide), Rupp (KSC, 600.000), Otsu (Kashiwa, 400.000), King (Manchester United, 100.000, pozajmica) dok se Bobadilla vratio iz Arisa, a Bradley iz Aston Ville. Bitniji odlasci su oni Matmoura (Eintracht, 500.000), Baillya (Xamax, pozajmica, 400.000), Andersona (Eintracht, 100.000 pozajmica), Meeuwisa (Venlo), Dorde (Furth) i kraj karijere Jauresa.


Najavljeni timovi
Bayern: Neuer - Rafinha, Boateng, Badstuber, Lahm - Luiz Gustavo, Schweinsteiger - Robben, Kroos, T. Müller - Gomez
Novom treneru Heynckesu na premijeri nedostaje samo Breno.
Borussia: ter Stegen - Jantschke, Brouwers, Dante, Daems - Nordtveit, Neustädter - Reus, Arango - Hanke, de Camargo  
u Borusiji niko nije povrijeđen, a trener Favre na put ne vodi Idrissoua, Levelsa i Bradleya.
Zanimljivosti
- Borussia je u 43 meča u Munchenu samo jednom pobijedila Bayern i to 1995. sa 2:1
- U poslednjih 17 mečeva Kolotovi su slavili samo jednom i to 30. oktobra 2004. sa 2:0
- od 1969. do 1977. samo su ovi timovi osvajali titule i to Bayern 4, a Borussia 5
- Bayern samo dva puta kao domaćin nije postigao bar gol protiv Borussie
- Skor u Bundesligi 42-26-18, 168:106

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.