Nekadašnji kineski gigant pred gašenjem: "Zadnju plaću dobio sam 2018. godine"

Liaoning pred bankrotom

Nekadašnji kineski gigant pred gašenjem: "Zadnju plaću dobio sam 2018. godine"

E. Škorić

Liaoning je bio jedan od prepoznatljivih kineskih nogometnih klubova, a sada je pred gašenjem.

Prije tri decenije Liaoning je bio među najjačim klubovima u zemlji, ali i širom Azije i u sedam godina osvojio je šest titula, te je igrao dva finala azijskog klupskog prvenstva, pritom 1990. osvojivši ovaj turnir.

Ispao je u drugu ligu Kine, no sada je pred gašenjem zbog financijskih problema. Zambijac Jacob Mulenga, koji je početkom 2018. prešao u Kinu, priznao je za Reuters bolnu istinu.

"Cijelu 2019. godinu nisam od njih dobio nijednu plaću. Igrao sam u Kini pet godina, a moj prethodni klub Shijashuang je bio izuzetno profesionalan i sve je isplatio na vrijeme. Ali od prelaska u Liaoning počeli su problemi", priznao je Mulenga.

Mulenga je svoj slučaj prijavio FIFA-i, upravnom tijelu sporta, ali on i ostali igrači Liaoninga ostaju "ni na nebu, ni na zemlji" jer Kineski nogometni savez tek treba odlučiti Liaoningovu sudbinu.

Tri druga drugoligaška kluba - Guangdong South China Tigers, Sichuan Longfor i Shanghai Shenxin - već su se raspustila, ostavivši svoje igrače slobodnim da se pridruže ostalim timovima.

S obzirom da Kineski savez još nije donio konačnu odluku, igrači su zarobljeni i ne mogu nigdje da pređu.

"Kako igrači mogu otići u druge klubove? Ne znaju jesu li slobodni ili nisu slobodni. Sve je u sredini", poručuje Mulenga. "S tim što se virus događa, svi su u karantinu i ljudi ne mogu izaći i pronaći posao. I povrh toga, od 2018. nisu plaćeni. Pisali smo i žalili se na razne adrese, ali nismo još dobili odgovor. Ovo je ozbiljna stvar, odluka bi se morala što prije donijeti".

Mnogi kineski klubovi nemilosrdno su trošili pod bogatim vlasnicima, dovodili skupe zvijezde iz Evrope koje su na zalasku karijere, a sada se stvari mijenjaju i vjeruje se da bi slične sudbine mogli da dožive i neki najjači timovi koji sada nastupaju u Superligi Kine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi