Nekadašnji omladinac Želje uplovio u trenerske vode
Sjajna generacija Željezničara 93/94, jedna od boljih u posljednjih desetak godina

Položio ispit za nacionalnu C licencu

Nekadašnji omladinac Želje uplovio u trenerske vode

Potočić je to još, ali tiha voda brijegove valja. 

Alen Zuko, nekadašnji golman Željezničara iz njegovih omladinskih kategorija odlučio je da se obrazuje kako bi mogao raditi ono što u životu najviše voli.

Budući da je karijeru okončao vrlo rano, odlučio je završiti edukaciju za C licencu koja mu otvara prostor da završi golmansku B licencu sa kojom bi mogao raditi u bh. klubovima kao trener golmana.

Dosadašnje iskustvo donijelo mu je spoznaju da mnogo djece želi da se bavi golmanskim poslom i da postoji mnogo talenata.

"Radio sam dvije i pol godine u golmanskoj školi Adnana Guše, Broj 1. Bilo je oko 90 djece raznih starosnih kategorija i onih koji su trenirali po klubovima ili u školama fudbala, ali su željeli posebno trenirati za golmane. Mnogo je djece prodefilovalo i zaista je divno kada te djeca sreću na ulici i zovu trenerom i nakon što odu. Baš je bila porodična atmosfera, jednostavno takav odnos s djecom uspostavim da me je većina cijenila", kaže Zuko.

Kada je prestao raditi shvatio je da mu nedostaje rad sa djecom i između stativa, a budući da sada treneri moraju imati i formalnu edukaciju odlučio je da polaže za C licencu koja je preduslov za golmansku B.

"Imali smo tri vikenda predavanja i praktičan rad, nakon čega se polaže pismeni i usmeni ispit uz priložen snimak održanog treninga. Predavači su bili Mehmed Janjoš koji je stvarno jedna velika legenda, ljudina, zatim Mirza Šarić i Damir Gradaščević.

Sve ono što se nekada moralo znati za B licencu prebačeno je već na C, tako da su već s tom diplomom treneri mnogo ososobljeni. Ja iskreno nisam znao koliko ne znam nakon što nisam naučio na edukaciji. Tek sada mi je jasno o čemu sve treba voditi računa i koliko je trenerski posao zahtjevan i kompleksan, posebno sa djecom", priča Zuko kojem su u praktičnom radu pomogli iz škola fudbala Valter gdje je uradio ciljnih pet faza treninga za ispit.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zuko (1993. godište) je inače nakon juniorskog staža pokušao pronaći inozemni angažman. Čak mu je legendarna Mira Poljo tražila opciju da ide u Sijenu. Nešto se prvo zakomplikovalo, a onda se Mira razboljela tako da je sve propalo. A kada je trebalo da potpiše za prvi tim Želje jedini problem je bio što je Željo harao, imao Ibrahima Šehića...

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

milojko
Tupane,koga briga za ovu informaciju?
5 5
Unikat
Krampa teska bio zato nije ni potpisao za Zelju niti je mogao igdje drugo. Sve ostalo suplja i placen clanak.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije