Neko će kući pjevajući, a neko...

Finale prije finala u Cape Townu

Neko će kući pjevajući, a neko...

Edmir Škorić

Finale prije finala, kako drugačije nazvati četvrtfinalni susret Argentine i Njemačke koji se igra danas od 16 sati u Cape Townu?

Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi ostat će upamćeno po ranim ispadanjima najvećih favorita. Prerano smo se oprostili od Francuske i Italije, nešto kasnije od Engleske, nema više ni Brazila, a danas će najveća svjetska nogometna smotra biti "tanja" za još jednu silu - Argentinu ili Njemačku?

Ove reprezentacije dosad nisu imali većih problema. Argentina se sa tri pobjede prošetala skupinom B. Redom su "padali" Nigerija, Južna Koreja i Grčka. Gaučosi su u te tri utakmice postigli sedam pogodaka i najučinkovitija su momčad u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Podsjetimo da su tri komada (dakle, sada ukupno 10) postigli Meksikancima u osmini finala (3:1 - dva gola Teveza, jedan Higuaina). Prvi strijelac Maradoninih izabranika je napadač Real Madrida, Gonzalo Higuain.

Što se Njemačke tiče, oni su doživjeli i jedan poraz u skupini D i to protiv Srbije. Podsjetimo, tada je golom Jovanovića Srbija slavila s minimalnih 1:0. Ipak, Elf je kao vodeći iz te skupine prošao u narednu fazu. Izabranici Joachima Loewa savladali su najprije Australiju sa visokih 4:0, a potom i Ganu s minimalnih 1:0.

Svu svoju snagu Nijemci su pokazali u osmini finala, kada su sa uvjerljivih 4:1 nadigrali Englesku i Gordi albion poslali kući. Trenutno prvi strijelac reprezentacije je mladi Bavarac Thomas Muller, igrač kojeg je Maradona još prije nekoliko mjeseci nazvao "sakupljačem lopti" na održanoj press-konferenciji. No, ništa novo od Malog zelenog, koji je, tako, na jednom od posljednjih treninga Argentine zapalio kubu.

Ove dvije reprezentacije odigrale su prijateljsku utakmicu početkom marta na Allianz-Areni, a Gaulosi su golom Gonzala Higuaina došli do minimalne pobjede, te ih upravo taj trijumf čini favoritom u večerašnjem susretu. Na Mundijalu u Njemačkoj prije četiri godine Argentina je od Elfa poražena i to na penale, nakon što je susret okončan rezultatom 1:1. Sprema li se osveta?

Argentince je ne malo preplašila vijest o zdravlju Lionela Messija, koji, navodno, ima prehladu. No, doktori reprezentacije su kazali kako nema prostora za paniku i kako će Barcelonin "čarobnjak" biti potpuno spreman do početka utakmice.

Argentina je, tada na terenu predvođena Maradonom, 1986. godine u finalu savladala Elf i osvojila SP, a četiri  godine kasnije isto finale, ali tada je rezultat išao na ruku Nijemcima. Upravo taj susret iz Rima Maradona ne može zaboraviti.

"Cijela Argentina je plakala. Čekam vas 20 godina. Platit ćete za tu noć", prijetio je Mali zeleni.

Loew je napravio jednu renesansu u igru njemačke reprezentacije, pa je tako u Južnoj Africi došao sa podmlađenim sastavom, a Oezil, Marin, Schweinsteiger, Podolski, Muller, Lahm i društvo uzvraćaju pravom mjerom. Nijemci igraju organizovano, disciplinovano, sa više trke, više tehnike i mnogi ih vide kao prve favorite Svjetskog prvenstva.

S druge strane, Maradona ima "smrtonosni napad". Teška da neka odbrana može zaustaviti Higuaina, Teveza, Messija, Aguera... Konce u veznom redu drže Mascherano i novajlija Reala iz Madrida Di Maria, a Maradona često računa na iskusnog Verona.

Walter Samuel je propustio susret sa Meksikom i on je zbog povrede još uvijek upitan za današnji susret. Mediji su nagovještavali da bi Maradona u prvu momčad mogao uvrstiti Javier Pastora.

Loew nema prevelikih problema sa igračkim kadrom, a zbog povrede ne može računati tek na napadača Stuttgarta Cacaua. No, mogao bi njemački selektor u današnjoj utakmici napraviti dosta promjena u odnosu na susret sa Engleskom. Je li pametno mijenjati tim koji pobjeđuje?

Bilo kako bilo, čeka nas veliki spektakl i saznat ćemo trećeg polufinalistu. Argentina ili Njemačka igrat će u polufinalu protiv boljeg iz ogleda Španije i Paragvaja (susret se igra večeras od 20:30 sati). Za kraj dodajmo kako će glavnu riječ na terenu voditi Uzbekistanac Ravšan Irmatov, a asistirat će mu sunarodnjak Rafael Ilijasov i Kirgistanac Bakadir Koškarov.

Neupitno bi slavlje Argentinaca bilo ogromno ukoliko bi se plasirali dalje, uzimajući u obzir da se ljuti južnoamerički rival Brazil jučer oprostio od Mundijala nakon poraza od Holandije (1:2). Urugvaj.

Argentina - Njemačka (Cape Town, 16h)

ARGENTINA: Romero, Otamendi, Demichelis, Burdisso, Heinze, Rodriguez, Mascherano, Di Maria, Messi, Tevez, Higuain. Selektor: Diego Maradona.

NJEMAČKA: Neuer, Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng, Khedira, Schweinsteiger, Mueller, Oezil, Podolski; Klose. Selektor: Joachim Loew.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.