Nema granice za promjenu reprezentacije!
59. Kongres FIFA-e održan je jučer i prekučer u Nassau na Bahamima

FIFA skinula dobnu granicu za promjenu nacionalne selekcije

Nema granice za promjenu reprezentacije!

Kongres FIFA-e održan jučer i prekjučer na Bahamima uz niz odluka značajnih za unaprijeđenje najvažnije sporedne stvari na svijetu donio je i odluku kojom bi se našoj Bosni i Hercegovini u redove najbolje fudbaslke vrste mogao vratiti niz otuđenih sinova.

Odluka koja je donešena jučer uklonila je dobnu granicu za promjenu nacionalne selekcije za koju će nastupati fudbaleri.

Naime, 58% članova kongresa odobrilo je amandman na dosadašnji član 18. Pravilnika o reprezentativnim nastupima Statuta FIFA-e koji govori o promjeni nacionalnog saveza za koji određeni igrač nastupa. Do sada, igrač je mogao promijeniti nacionalnu selekciju za koju nastupa do navršenih 21 godine starosti i to samo jednom. Prema saopštenju za medije objavljenom jučer na web stranicama FIFA-e, Kongres je odlučio da ukloni ovu dobnu granicu s tim da sva ostala pravila o promjeni nacionalne selekcije navedena u članu 18. ostaju.

Član 18. do sada je glasio:
Ukoliko igrač ima više od jednog državljanstva ili igrač dobije novo državljanstvo i ukoliko može nastupiti za više selekcija, on može do navršene 21 godine i samo jednom tražiti promjenu Saveza pod kojim nastupa u internacionalnim mečevima u Savez druge države čije državljanstvo ima ukoliko su ispunjeni slijedeći uslovi:

a) nije odigrao utakmicu (čitavu ili samo dio) u oficijelnom takmičenju na "A" internacionalnom nivou za svoj trenutni Savez i ukoliko je u vrijeme svog prvog nastupa u internacionalnom susret u oficijelnom takmičenju za svoj Savez već imao državljanstvo države za čiju reprezentaciju želi nastupati.

b) igrač ne može igrati za svoj novi Savez ni u kojem takmičenju u kojem je već igrao za svoj dosadašnji Savez.

(dio o dobnoj granici je novousvojenom odlukom izbačen)
U praksi, ovo znači da fudbaleri bosanskohercegovačkog porijekla koji su do sada nastupali za neku drugu selekciju (osim onih koji su nastupali za A selekcije) imaju pravo promijeniti selekciju za koju će nastupati bez obzira na njihovu starost. Za države kao što je naša BiH koja je u vihoru ratnih i poratnih dešavanja bilo “otimačinom” koja je do sada vršena nad bh. talentima, bilo vlastitim nemarom ostala bez niza igrača ovo je veoma pozitivna stvar. I dok bi zemlje koje su vrebale tuđe talente mogle biti na gubitku, naša Bosna i Hercegovina ovim amandmanom može samo profitirati. Primjera radi, za BiH bi sada mogli nastupati Haris Medunjanin, Asmir Begović, Anel Džaka, Mustafa Kučuković, Eldin Jakupović... koji su igrali za mlade reprezentacije drugih država.

Tehničkih prepreka za vraćanje velikog broja kvalitetnih fudbalera pod plavo-žutu zastavu više nema. Sada su na potezu N/FSBiH i selektor Blažević, a da li će se vrata koja su nam se iznenada otvorila i iskoristiti ostaje nam da vidimo. Poznavajući marljivi i predan rad stručnjaka u Savezu, kongres ili ne, odluke, amandmani ili pravilnici – isto nam se piše.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije