"Nemiri" u Australiji: Otkazali azijsku turneju u znak podrške fudbaleru - izbjeglici
U Australiji se odvije prava drama: Primjer kako se šira društvena i sportska zajednica bore za fudbalera koji igra u njihovoj zemlji

Sport izazvao političke razmirice

"Nemiri" u Australiji: Otkazali azijsku turneju u znak podrške fudbaleru - izbjeglici

Nogometni savez Australije otkazao je planirano putovanje na Tajlandu kao prvi stepen sportske sankcije protiv azijske zemlje zbog sve većih poziva na oslobađanje izbjegličkog nogometaša Hakeema al-Araibija.

Trener Socceroosa Graham Arnold izjavio je kako su australske nacionalne momčadi udružene u podršci al-Araibiju, koji se suočava s dvomjesečnim pritvorom u tajlandskom zatvoru prije nego što otkrije svoju sudbinu.

On se naime bori s nalogom za izručenje u Bahrein, gdje se boji da će ga zatvoriti i mučiti, zbog navodnog incidentza iz 2012. godine.

Fudbalski savez Australije je prošle godine isplanirao turneju koja uključuje prijateljsku utakmicu protiv Kine u Bangkoku, u sklopu priprema Olyroosa za kvalifikacije za Azijsko prvenstvo reprezentacija do 23 godine koje će se održati u Kambodži u martu, ali se sada traže alternative.

"Po povratku s nedavnog Azijskog kupa preispitali smo planove zbog pritvaranja australskog nogometaša Hakeema al-Araibija u tajlandski zatvor", rekao je Arnold.

“Australske nacionalne reprezentacije ujedinjene su u podršci Hakeemu al-Araibiju i pozivamo zajednicu da nastavi kampanju za njegovo oslobađanje."

Taj potez dolazi uslijed sve većeg pritiska na Tajland da oslobodi al-Araibija i dopusti mu da se vrati u Australiju, gdje igra poluprofesionalni nogomet za Pascoe Vale.

Pristalice al-Araibija pojačale su pozive na sankcije i bojkot - prvenstveno prema svjetskim sportskim organizacijama kao što su FIFA i Međunarodni olimpijski komitet - protiv Bahreina i Tajlanda.

U utorak, Australski Super Rugby klub Melbourne Rebels suočio se s oštrom reakcijom na društvenim mrežama nakon što je najavio sponzorski ugovor sa Thai Airwaysom. Klub je bio optužen da je “gluh”.

Kasnije se ispričao "bezrezervno" za bilo kakvo prouzročeno djelo i rekao da je klub u potpunosti podržava al-Araibija i da će iskoristiti svoj novi odnos kako bi se izravno povezao s zrakoplovnom kompanijom.

Bilo je i poziva da se bojkotuje i tajlandska turistička industrija. Također, FFA je u utorak obećala 10.000 dolara kako bi se nastavila globalna kampanja zagovaranja za povratak al-Araibija u Australiju.

Al-Araibi, bosonog i s lisicama na rukama pojavio se u kaznenom sudu Ratchadaphisek u ponedjeljak, kada je dobio 60 dana za pripremu obrane po nalogu Bahreina za izručenje.

Bahrejinska vlada svoj zahtjev za izručenje temelji na vandalizmu koji se dogodio kada je igrao nogometnu utakmicu koja je prenošena u direktnom TV prijenosu, no al-Araibi vjeruje da je to pokušaj političke odmazde.

Potvrđeno je da tajlandske vlasti mogu osloboditi al-Araibija i vratiti ga u Australiju u bilo koje vrijeme prije 60-dnevnog roka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi