Neporažena Budućnost dočekuje Bosnu

6. kolo Prve lige FBiH

Neporažena Budućnost dočekuje Bosnu

Edmir Škorić

Ovog vikenda igrat će se utakmice 6. kola Prve lige FBiH. Do sada jedina neporažena ekipa je Budućnost iz Banovića, a pobjednički niz pokušat će nastaviti na svom terenu protiv Bosne iz Visokog.

Budućnost protiv Bosne želi i šestu uzastopnu pobjedu

Pred nama je šesto kolo Prve lige FBiH, a priliku da ostanu u vrhu imaju dvije najbolje plasirane ekipe, Budućnost iz Banovića i Rudar iz Kaknja. Naime, u Banoviće gostuje ekipa Bosne iz Visokog koja se trenutno nalazi odmah iza "rudarskih" ekipa, a Rudaru nešto slabije Goražde.

Nekad slavni Premijerligaš nanizao je pet pobjeda u prvih pet kola, postigli su devet a primili svega dva gola, što im daje za pravo da ozbiljno razmišljaju o povratku na staze stare slave. U posljednjem kolu crno-zeleni prošetali su se Bihaćom i slavili rezultatom 2:0. S druge strane, Bosna je u Visokom savladala Igman rezultatom 3:1.

Korak za banovićkom momčadi su i igrači kakanjskog Rudara. Rudar ima samo jedan remi i zato su sada dva boda iza Budućnosti. Upravo u Bihaću je Rudar izgubio do sada jedina dva boda. Atmosferu u klubu, donekle, narušio je sudija Adnan Pervan koji je, čini se, oštetio klub u Kup utakmici protiv tuzlanske Slobode. No, tim Nijaza Kape nastojat će protiv Goražda trijumfirati, vratiti se utrci za prvo mjesto i zaboraviti Slobodu. Goražde je novi član Prve lige od ove sezone, no u svom debiju su uspjeli tri puta pobijediti iz pet odigranih susreta. Nalaze se na sredini tabele.

Jedinstvo u Gabelu po bodove spasa?

Zanimljivo će biti i u Hercegovini, tačnije Gabeli. Na noge Gošku dolazi Jedinstvo. Katastrofalno stanje u redovima Bišćana. Naime, klub koji je do nedavno igrao sa našim najjačim timovima sada je na predzadnjem mjestu Federacije, i ukoliko nastavi ovim tempom teško će ostati u ovom društvu. Imaju svega tri boda od mogućih 15. Da stvar bude još gora, prije par dana, tačnije pred Kup utakmicu s Travnikom, sa mjesta trenera odstupio je Irfan Demirović. Dakako, razlog je više nego poznat, rezultati su glavni uzrok njegove konačne odluke.

Gošk je, pak, u veoma dobroj situaciji. Za petama su Budućnosti, Rudaru i Bosni sa devet osvojenih bodova. Prošlo kolo su namučili Iskru u Bugojnu, ali su na kraju opet poraženi sa minimalnih 1:0.

Omladinac se nada drugoj pobjedi za redom

Jedan od klubova koji je debitant u ovoj ligi je i Omladinac iz Mionice. Nakon što su šest bodova propustili sa svog Lipika, u Mionici očekuju novi domaći trijumf nakon pobjede nad Saškom (2:1). U nedjelju im dolazi Iskra koja je ove sezone jako dobra. Bugojanci se nalaze na 5. mjestu sa 9 osvojenih bodova, gol razlika smjestila ih je iza četvrtoplasiranog GOŠK-a.

Omladinac ima dvije pobjede u pet odigranih susreta, od toga jednu su pobjedu obezbijedili u gostima, i to protiv Igmana u Konjicu.

Derbi začelja u Konjicu

Derbi začelja igra se u Konjicu. Posljednje plasirani Igman koji ima samo jedan jedini bod ugostit će 14-plasirani ECOS Vitez koji na kontu ima četiri boda, ali i novog trenera, budući da je Anto Rajković naslijedio na klupi Veselko Petrovića. Borbu za gornji dio tabele vodit će Žepče i Slaven iz Živinica. U Posušju će gostovati Krajišnik iz Velike Kladuše, a u Sarajevu SAŠK Napredak domaćin je Orašju. Sve je izglednije kako će Posušje i Orašje odigrati najmanje jednu sezonu u Prvoj ligi FBiH.

Podsjetimo, obje ekipe prošle sezone nastupale su u najvišem rangu našeg fudbala.

Prva liga FBiH, 6.kolo:
SARAJEVO: SAŠK Napredak - Orašje
POSUŠJE: Posušje - Krajišnik
ŽEPČE: Žepče - Slaven
KAKANJ: Rudar - Goražde
KONJIC: Igman - ECOS Vitez
BANOVIĆI: Budućnost - Bosna
GABELA: GOŠK - Jedinstvo
MIONICA: Omladinac - Iskra

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.