Nesuđena 'devetka' Sarajeva o BATE-u: "Kakvog igrača imaju... Dijeli lopte kao rukom"

Otkrio je kako 'diše' sljedeći protivnik Sarajeva u Evropi

Nesuđena 'devetka' Sarajeva o BATE-u: "Kakvog igrača imaju... Dijeli lopte kao rukom" · Intervju

FK Sarajevo sinoć je saznao protivnika u trećem pretkolu Evropske lige. Na Bilino polje, naime, stiže apsolutni gospodar bjeloruskog fudbala BATE Borisov, koji je do duela s 'bordo klubom' došao nakon što je prethodno u kvalifikacijama za Ligu prvaka ispao od norveškog Rosenborga.

Radi se o, bez dileme, najvećem bjeloruskom klubu koji posljednjih 13 godina uzastopno osvaja titulu u domaćem prvenstvu. Impresivan je to niz, među najdužima na Starom kontinentu, a uz to ostvaruju i respektabilne rezultate na evropskoj sceni. Prošle sezone su igrali grupnu fazu Evropske lige i izborili plasman u šesnaestinu finala, gdje ih je u eliminacijskoj fazi zaustavio londonski Arsenal protiv kojeg su u prvom meču uspjeli da ostvare i pobjedu.

Ako je neko dobro upoznat s kvalitetama BATE-a, kao i samog Sarajeva, onda je to Marko Obradović. Godinama je ovaj srbijanski napadač pružao sjajne partije u Premijer ligi BiH, no fudbalski hljeb danas zarađuje upravo u Bjelorusiji, igrajući za Torpedo, a u pretprošlom kolu protivnik mu je bio upravo klub iz Barysawa.

"BATE je favorit na papiru, no treba uzeti u obzir kako imaju mnogo problema s povredama, nekoliko glavnih fudbalera im je povrijeđeno i primorani su rotirati. No, kod njih ko god da dobije šansu, kvalitetan je. Piast Gliwice su prošli bukvalno bez napadača. Šanse su po meni podjednake. Koliko god BATE bio snažan, kvalitetno je i Sarajevo čije sam rezultate mnogo pratio prošle sezone, a da nije tako, uostalom ne bi ni osvojili duplu krunu. Sve to ima svoje...", javio se jutros Obradović za SportSport.ba.

Image result for obradovic torpedo

Obradović kaže kako BATE više nije kao nekad, ali...

"Mi smo protiv njih igrali prije dva kola, ubjedljivo smo poraženi, ali više nesretno. Recimo, primili smo gol odmah u drugoj minuti, a već u sedmoj bilo je 2:0 za njih. Kada tako rano primite dva pogotka nije lako s psihološke strane, no svejedno mi smo uspjeli kasnije da se vratimo u meč. Parirali smo im dobro, postigli gol, ali kako smo se previše otvorili, tako su nas kažnjavali i do kraja postigli još dva pogotka. O njima mogu reći da su na svom terenu dosta nezgodni, imaju odlične navijače, i stadion je vrhunski... Ali, može se s njima igrati. Nije to više onaj BATE od prije nekoliko godina. Slabiji su s finansijama s obzirom da im je prošle godine preminuo predsjednik."

Rekao je nešto i o stilu igre kakav preferiraju.

"Nisu prgavi, ali su agresivni. Mnogo dobro se brane, igraju jako defanzivno u bloku, imaju dobru tranziciju... Bukvalno devet fudbalera je iza lopte. Najbolji igrač im je Igor Stasevich koji je prošle sezone bio najbolji asistent Evropske lige. Ima odličan centaršut, svaki korner ili slobodan udarac koji izvede kao da rukom baca, bukvalno u trepavicu pogađa štopere, špiceve... Predobar je igrač. Ima 34 godine, ali igra kao da je deset godina mlađi. Ima tu još dobrih fudbalera, tu su i četvorica iz Srbije."

Kaže kako se Sarajevo ne smije povući ako želi dobar rezultat.

"Ako Sarajevo uđe u utakmicu 'muški', ako izađu visoko u srednjem bloku, onda vjerujem da neće biti problema, da će to biti jedan egal borba. Ali, ako se povuku, ako im daju slobodu, onda je BATE sigurno veliki favorit. Mi smo se, nažalost, povukli i brzo primili golove. Kad se razigraju, nema spasa."

Image result for Марко Обрадович Торпедо

Četiri godine Obradović je proveo u Premijer ligi BiH nastupajući za Radnik iz Bijeljine.

"Premijer liga BiH je izrazito kvalitetna, to svima govorim. Igrao sam tu godinama, bilo je fenomenalnih fudbalera koji su se u međuvremenu snašli i u mnogo većim klubovima. Mislim da u posljednje vrijeme ljudi ni ne podcijenjuju. Pogotovo će ova sezona biti interesantna. Svi klubovi su dobri, svako može svakoga pobijediti i nigdje ne možeš unaprijed upisati bodove. Pratim i dalje 'svoj' Radnik. Tu sam proveo jedan lijep period i taj klub mi je ostao u srcu. Vidim da su ostavili kostur ekipe, doveli su odličnog napadača, a i rukovodstvo kluba zajedno sa trenerom Žižovićem to vodi na pravi način."

U Bjelorusiju je došao tokom zime iz ruskog Eniseyja.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Lijepo mi je u Torpedu, zadovoljan sam, mada uvijek može bolje. Imao sam neke manje povrede, ali srećom to je sada stvar prošlosti. U 13 prvenstvenih utakmica sam postigao pet golova, jednom asistirao, zabio sam isto gol u Kupu. Nije loše ako uzmem u obzir da se prethodno nisam nešto naigrao u Rusiji. Naučio sam i jezik, što je najbitnije kada odeš u neku novu zemlju. Borim se, trudim se..."

Obradović se jedno vrijeme dovodio i u vezu sa Sarajevom, na stolu je imao i ugovor, ali na kraju je presudila ponuda Eniseya s kojim se plasirao i u 1. rusku ligu.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

slowhand
Ovo je neka "Torpedo" veza. Trebao igrati za Torpedo u BiH pa nije, a onda otišao u Torpedo u bjelorusiju
2 8
kostro
Mora nekad i sarajevo krenuti ???
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi