Neuspjeh Rijkaarda, sumnjivi Bahrain

Završen prvi krug azijskih kvalifikacija za SP 2014

Neuspjeh Rijkaarda, sumnjivi Bahrain

M. Maksimović

Najveće iznenađenje prvog kruga azijskih kvalifikacija za SP 2014. godine predstavlja eliminacija Saudijske Arabije. Selekcija Franka Rijkaarda nije uspjela proći prvi krug kvalifikacija, završila je na trećem mjestu grupe D sa svega šest osv

Nakon dva remija protiv Omana, Saudijska Arabija je u posljednjem kolu trebala gostujuću pobjedu protiv Australije za prolaz dalje, ali je na kraju poražena 4:2. Imala je Saudijska Arabija na poluvremenu vodstvo 2:1, ali su u nastavku Brosque, Kewell i Emerton kreirali preokret.Tako je Australija pomogla Omanu koji je svoj dio posla oobavio domaćim trijumfom nad Tajlandom 2:0.

Najviše uzbuđenja i prašine se podiglo nakon utakmice Bahrain - Indonezija 10:0. Bahrainu je za prolazak u sljedeću fazu kvalifikacija bila potrebna pobjeda od devet pogotka razlike i poraz Katara u Iranu. Bahrain je slavio 10:0, ali je Qatar izvukao bod u Teheranu, pa je završio na drugom mjestu. FIFA je reagovala pa će njen poseban odjel istražiti visoku pobjedu Bahraina. Indonezija je ovom susretu bila oslabljena jer je tamošnji savez suspendirao većinu ključnih igrača zbog igranja u Indonesijskoj Super Ligi.

Južna Koreja je tek u zadnjem kolu osigurala zadnju fazu, svladavši kod kuće Kuvajt s 2:0, a dalje iz grupe B idu Libanonci, unatoč porazu u posljednjoj utakmici.

Priliku da se bore za odlazak na SP u nastavku kvalifikacija će imati reprezentacije Iraka, Jordana, Južne Koreje, Libanona, Uzbekistana, Japana, Australije, Omana, Irana i Katara. Po pet selekcija će se naći u dvije grupe, a dvije najbolje iz tih grupa idu u Brazil. Trećeplasirani međusobno razigravaju za dodatnu šansu u baražu s petim iz južnoameričkih kvalifikacija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije