Nevolja nikada ne dolazi sama: Jučer izgubili 20:0, danas ih izbacili iz lige!
Igračima Pro Piacenze se mjesecima duguju plate, predsjednik kluba je lagao kako je sve dobro unatoč dokazima koji su govorili suprotno, ali (ne)pravda je upravo zadovoljena

Pro Piacenza kažnjena

Nevolja nikada ne dolazi sama: Jučer izgubili 20:0, danas ih izbacili iz lige!

Edmir Škorić

Pro Piacenza je jučer poražena sa 20:0, a samo dan kasnije je izbačena iz Serije C.

Podsjećamo, Pro Piacenza je igrala jučer sa sedmoricom igrača u starosti od 16 do 20 godina, a na ovo gostvanje je otputovala samo kako bi preživjela najgori scenarij. I nije preživjela.

Vodstvo Serije C je nesretnu ekipu kaznilo izbacivanjem iz lige, te su pored toga kažnjeni i novčano sa 20.000 eura, a posljedice će da snose i pojedinci koji su klub doveli u ovakvu situaciju.

U klubu od ljeta prošle godine sve ide nizbrdo, igračima se ne isplaćuju plate i bilo je samo pitanje kada će sve doći na naplatu.

Ovo bi mogao biti početak kraja Pro Piacenze, kojoj će sigurno trebati godine da se vrati barem u treći rang italijanskog nogometa. Nije to jedini klub u Italiji sa sličnim problemima, neki su već izbačeni iz lige, neki također preživljavaju...

"Užasnut sam, kako je moguće da su roditelji dopustili djeci da odu tamo i da ih ponižavaju?"

Predsjednik Serije C je upozorio na Pro Piacenzin debakl, koja je igrala sa sedam nogometaša, a trener je bio 19-godišnji kapiten.

"Na našem zadnjem sastanku, odlučili smo da onaj ko ne plati plaću igračima odmah bude isključen iz takmičenja", rekao je predsjednik Lega Pro Francesco Ghirelli za Radio Rai, pa je dodao:

“Mi smo jedina liga koja je prije tri godine smanjila sa 90 na 60 klubova, ali ništa se nije stvarno promijenilo. Problem je što moramo da shvatimo šta da promijenimo u italijanskom fudbalu uopšte, a ne samo Lega Pro. Ovo je bilo nevjerovatno kršenje temelja sportskih principa. Također sam užasnut što roditelji te djece dopustili da im djeca odu tamo i igraju samo da bi rekli svojim prijateljima da su debitovali u profesionalnom nogometu, a onda su ih ponizili", dodao je Ghirelli.

Pro Piacenza je dobro počela sezonu i bila je na vrhu tabele sa tri pobjede i dva remija u prvh pet kola. Međutim, ekipa je od avgusta dobila samo polovinu plate i ništa, što je navelo neke igrače i njihove porodice da budu izbačeni iz svojih iznajmljenih kuća.

"Razgovor sa predsjednikom bio je smiješan, on nije priznao da postoji nešto pogrešno u klubu, čak i kada je bio suočen s dokazima", rekao je bivši igrač Pacenze Dario Polverini za La Gazzetta dello Sportu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi