Nicolas Anelka kažnjen sa pet utakmica neigranja!

Engleski FA izrekao oštru kaznu zbog antisemitizma

Nicolas Anelka kažnjen sa pet utakmica neigranja!

Disciplinska komisija engleskog fudbalskog saveza (FA) kaznila je fudbalera West Bromwich Albiona Nicolasa Anelku sa pet utakmica neigranja i 80.000 funti. 

Francuski napadač je na utakmici njegovog kluba protiv West Ham Uniteda 28. decembra nakon postignutog pogotka pretjerao u radovanju, a njegov potez ocijenjen je kao antisemitski. 

Anelka ima sedam dana da uloži žalbu a ovu presudu, ali engleski mediji pišu da se 34-godišnji napadač vjerovatno neće žaliti, jer engleski FA nema najmeru ublažiti mu kaznu. 

Anelka je negirao da je napravivši gest koji se u Francuskoj zove "quenelle" imao antisemitske namere. Taj potez opisuje se kao "obrnuti nacistički pozdrav".

Potez u kome se jedna ruka ispruži ka zemlji, a drugom dodiruje rame ispeužne ruke, izmislio je francuski komičar Dieudonne M'bala, koji je nekoliko puta osuđivan zbog izazivanja rasne mržnje i antisemitizma, a zabranjen mu je i ulazak u Veliku Britaniju. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.