Nigerija ili aktuelni prvaci
Obafemi Martins je jedan od nositelja igre Nigerije

Afrički Kup Nacija

Nigerija ili aktuelni prvaci

Grupa C sastavljena je od dva favorita za prolazak dalje, ali i za visok plasman na prvenstvu, te dva totalna autsajdera. Egipat i Nigerija svrstani su u velike favorite prvenstva, dok Benin i Mozambik nemaju nikakvih šansi za neki ozbiljniji rezultat.

EGIPAT

Egipat brani naslov prvaka osvojen prije dvije godine, ali teško da može odbraniti titulu u Angoli. Faraoni u Angolu dolaze bez najboljih igrača Amra Zakija, Mide, Mohameda Aboutrike, ali opet imaju sastav dostojan izboriti drugi krug.

Prva zvijezda Egipta je napadač Borussije Mohamed Zidan od koga se najviše očekuje. Nigerija će im biti najveći konkurent za mjesto u četvrtfinalu, dok sa Beninom i Mozambikom ne bi trebali imati problema. Manjak igrača vjerovatno će utjecati na to da ne odbrane naslov prvaka, ali ništa nije nemoguće.

NIGERIJA

Nigerija ima ponajbolju reprezentaciju u posljednjih nekoliko godina, pa ih mnogi svrstavaju uz bok Obali Slonovače, posebno nakon što su Gana i Egipat ostali bez nekoliko standardnih igrača. Nigerija na svako prvenstvo dolazi kao jedan od favorita, pa su bez sumnje u tom krugu i ovaj put.

Odlično su pokriveni na svim pozicijama, a najveća snaga im je širina klupe, što nema niko drugi osim Obale Slonovače i Kameruna. Yobo i Taiwo dominiraju u odbrani, Mikel i Uche su zaduženi za kreaciju, a Martins i Odemwingie za realizaciju. Najiskusniji igrač reprezentacije je Nwankwo Kanu koji još uvijek predstavlja opasnost po golmanske mreže. Nigerija je skoro sigurni učesnik drugog kruga, a za dalje trebaće im malo i sreće.

BENIN

Benin je prije nekoliko godina imao mnogo uspjeha u kvalifikacijama za SP u Njemačkoj, ali je kasnije došla smjena generacije koja je u tim dovela uglavnom mlade igrače koji još nisu sposobni za velike stvari. Jedina prava zvijezda reprezentacije je napadač PSG-a Stephene Sessegnon, ali on ne može sam odvesti Benin u četvrtfinale.

MOZAMBIK

Mambe, kako ih zovu u Africi, su uz Malawi vjerovatno najslabija reprezentacija na cijelom turniru. Momčad je sastavljena uglavnom od igrača koji nastupaju u domaćim klubovima ili klubovima Južne Afrike. Jedino poznatije ime je mladi vezista Panathinaikosa Junior Simao, ali jedna lasta ne čini proljeće.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti