Nigerija minimalno protiv Benina

AKN - Grupa C:

Nigerija minimalno protiv Benina

Edmir Škorić

Zahvaljujući golu Yakubua sa bijele tačke u 42. minuti Nigerija je došla do minimalne pobjede nad Beninom te tako ostala u igri za plasman u četvrtfinale Afričkog kupa nacija.

Današnja utakmica nije ponudila puno toga, tek poneka šansa na jednoj i drugoj strani. Nigerija je na kraju došla do vrijedna tri boda, sa kojim su još uvijek u igri za prolaz u četvrtfinale.

Prvu priliku, ako se može tako nazvati, imao je Benin, kada je Tchomogo traljavo šutirao pored gola Enyeame sa nekih dvadesetak metara. Najbolja šansa možda i čitave utakmice bila je ona sredinom prvog poluvremena, kada je Yakubu izašao sam pred gol Beninam ali je šutirao prizemno pored desne stative golmana Chitoua.

Gol odluke postignut je u 42. minuti. Korner za Nigeriju, Odemwingie glavom šutira, Boco rukom na gol liniji sprječava čist gol te zbog toga zarađuje žuti karton a Nigeriji daje priliku da dođe do vodstva. Yakubu je smireno prizemno loptu poslao u svoju lijevu stranu.

U 56. minuti Yakubuov slobodnjak uz dosta napora brani Chitou, a desetak minuta kasnije Benin je imao šansu kada je Sessegnon šutirao pored gola.

Druga utakmica C grupe na rasporedu je večeras, kada će se sastati vodeća momčad Egipat i Mozambik.

Grupa C:
Nigerija - Benin 1:0 (Yakubu 42')
Egipat - Mozambik (19:30)

NIGERIJA: Enyeama, Yobo, Echiejile, Shittu, Yusuf - Uche, Etuhu, Mikel - Yakubu, Obasi, Odemwingie.
BENIN: Chitou, Boco, Adenon, Chrysostome, Imorou, Tchomogo, Kobena, Sessegnon, Koukou, Ogunbiyi, Omotoyossi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.