Nigerija od 11 golova sedam postigla u završnici

Zabijaju nakon 80-te minute

Nigerija od 11 golova sedam postigla u završnici

Nigerija je plasman na Svjetsko prvenstvo izborila bez poraza. U osam utakmica ova selekcija je ostvarila pet pobjeda i tri puta je remizirala. Gol razlika je na kraju bila 11:4, a najviše golova je postigao Emmanuel Emenike napadač Fenerbahcea (tri gola). Iza njega su se poredali Victor Moses sa dva, te čak šest igrača sa po jednim golom.

U drugom krugu kvalifikacija, Nigerija je igrala protiv Malavija, Kenije i Namibije, ne pretjerano jakih niti atraktivnih protivnika. Na svom terenu je Nigerija pobjedila Namibiju 1:0, Malavi 2:0, dok je sa Kenijom odigrala 1:1. što se tiče gostujućih utakmica, tri utakmice, dva remija, jedna pobjeda. Osvojen je po bod u gostima kod Malavije i Namibije dok je Kenija savladana minimalno 0:1.

Ono što je posebno zanimljivo jeste podatak koji kaže da su većinu golova Nigerijci postizali u završnici. Od sedam, njih pet je stiglo u posljednjih deset minuta. Na sličan način je slomljen otpor protiv Etiopije u baražu.  Etiopija je vodila 1:0, a onda je Emenike postigao dva gola, drugi iz penala u 90.minuti. U revanšu je prvi Moses iskoristio penal nakon dvadeset minuta, a onda je Obina u 81. postavio konačnih 2:0. Ukupno znači od 11 golova, Eminike i društvo su zabili njih sedam u finišu utakmice.

Rezultati:
Nigerija - Namibija 1:0
Malavi - Nigerija 1:1
Nigerija - Kenija 1:1
Kenija - Nigerija 0:1
Namibija - Nigerija 1:1
Nigerija - Malavi 2:0
Nigerija - Etiopija 2:0
Etiopija - Nigerija 1:2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.