Noć kad su velikani plakali
Pjanić im srušio snove...

Real i Milan prerano ispali

Noć kad su velikani plakali

Edmir Škorić

Momčad teška 300 miliona eura oprostila se rano, prerano od najelitnijeg klupskog natjecanja - Lige prvaka. Na zemlju ih je 'spustio' 19-godišnjak, rodom iz Kalesije, Miralem Pjanić!

Pred početak ove utakmice sijevale su izjave Realovih igrača, koji su na semaforu Santiago Bernabeua već zamišljali 3:0, 4:0, 5:0... Nije to bilo daleko od istine u šestoj minuti, kada je Portugalac Cristiano Ronaldo kroz noge Hugo Llorisa plasirao loptu u mrežu. Veliko slavlje "kraljevića", na čelu sa trenutno najboljim igračem svijeta (bar tako kažu) Ronaldom.

Ipak, loša reakcija Llorisa iz šeste minute bila je popravljena mnoštvom dobrih u nastavku utakmice. Ronaldovi, Kakini, Granerovi pokušaji su pljuštali sa svih strana, ali su Lavovi do kraja prvog dijela sačuvali mrežu. 1:0 je bio rezultat koji je osiguravao produžetke, no madridske zvijezde nipošto nisu željele trčati dodatnih 30 minuta. Pokušali su sve riješiti prije posljednjeg sudijskog zvižduka.

A, onda se pojavio on. Miralem Pjanić. Bh. reprezentativac koji je u ovoj utakmici bio u sjeni Ronalda, Kake i društva. Sjajna akcija Lyona, na kraju je Lisandro Lopez servirao loptu pred našeg dragulja, ovaj pak u svom stilu opalio i smjestio lotpu pored Casillasa. Bilo je jasno da je madridskoj priči došao kraj. Real je uzaludno pokušavao do kraja utakmice postići bar jedan pogodak (bila su im potrebna dva), no Lavovi su pokazali pravu snagu i Real je šesti put zaredom ispao u osmini finala Lige prvaka.

"Vrlo sam sretan i zadovoljan, kako zbog sebe, tako i zbog cijele momčadi navijača. Atmosfera u svlačionici je izvrsna, napravili smo nešto zaista golemo. Samo se nadam da na ovome nećemo stati, Ne mogu opisati kako sam se osjećao nakon gola. Stvarno sam bio presretan i ponosan. Ipak, ne zavaravam se, svjestan sam da smo ovo postigli zahvaljujući timskoj igri, jer bez njih ni moj gol, a ni ovaj remi ne bi bili mogući", kazao je Pjanić, junak Lyona, Francuske, a sigurno i njegove Bosne i Hercegovine. Sigurno da nije omiljen navijačima Reala, a ni kladioničarima.

Milan će dugo pamtiti Rooneya

I drugi po redu najtrofejniji klub Lige prvaka se rano oprostio od natjecanja. Riječ je, dakako, o Milanu. Milanu koji je na Old Traffordu izgledao kao prosječni klub italijanske Serije C1! Doduše, jedan od opravdanja Leonardu mogu biti neigranje iskusnog štopera Neste, napadača Pata te mladog i prodornog Luce Antoninija. Tako se u zadnjoj liniji odbrane našao dvojac Bonera i Silva, a na bočnim pozicijama igrali su Jankulovski i Abate. Izgledao je Milan sinoć sporo, pospano, nezainteresovano...

Takvi protivnici obično Teatar snova napuste sa nekoliko komada u mreži. Tako je i bilo. Wayne Rooney je na ubačaj Nevillea glavom matirao Abiattija. Bio je to rezultat prvog dijela, u kojem su u prvih petnaestak minuta i Rossoneri imali svojih prilika. Vrijedi pomenuti onaj Ronaldinhov pokušaj glavom na centaršut Pirla. No, to je bilo, skoro, sve.

U nastavku se otvara serija Vragova. Na samom početku druge dionice Rooney matira Abbiatija i šalje domaću momčad u četvrtfinale. Milanu su bila potrebna četiri gola. Dakle, sve je bilo gotovo u 46. minuti. Do kraja su Park i Fletcher po jednom okusili slast pogotka šestostrukom osvajaču Lige prvaka. Razočaravajuća noć za Milaneze, ali ne i za Beckhama, koji je u 64. minuti ušao umjesto Abatea i zaradio aplauze svakog navijača Manchestera. Transparentima su domaći fanovi iskazali oduševljenje što se "njihov" Becks vratio kući nakon dugo godina.

"Jasno je da sam razočaran zbog poraza, ali poseban je osjećaj bio vratiti se ondje. Način na koji su me navijači dočekali bio je apsolutno nevjerojatan i zaista im moram uputiti jedno veliko hvala", kazao je Beckham odmah po završetku utakmice.

Teška noć za Real Madrid i Milan, najtrofejnije evropske klubove, koji su, eto, dosta ranije morali napustiti natjecanje. Kraljeve je, dakle, izbacio 19-godišnji bh. zmaj Miralem Pjanič, dok su Milanezi bili preslabi za Rooneya i društvo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.