Nogometaši za zimski SP 2022. u Kataru

Nogometaši za zimski SP 2022. u Kataru

Edmir Škorić

Udruženje profesionalnih nogometaša "FIFPro" smatra da bi svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru trebalo da bude održano tokom zime, umjesto u ljeto.

FIFPro vjeruje da će u nastojanjima da se prvenstvo održi u januaru 2022. zbog izrazito visokih temperatura u Kataru tokom ljetnih mjeseci imati podršku predsjednika FIFA-e Seppa Blattera.

U saopćenju FIFPro je naveo da "ne očekuje nikakve probleme o tom pitanju".

U glasanju za organizatora SP-a 2022. Katar je pobijedio Australiju, Japan, Južnu Koreju i SAD.

"Ne bi bilo pametno igrati u vrijeme kada prosječna temperatura iznosi 41 stepen, a u podne dostiže i 50 stepeni, uz ekstremno visoku vlažnost. Turistima se ne preporučuje da putuju u Katar tokom ljeta, a stanovnici masovno napuštaju zemlju u tom periodu. Katar tokom ljeta nema odgovarajuće uvjete za festival nogometa", kazao je sekretar FIFPro-a Tijs Tummers.

On je također i protiv ideje da se utakmice odigravaju na klimatiziranim stadionima, koju su predstvanici Katara iznijeli u predstavljanju svoje kampanje.

"Organizatori garantiraju da temperatura na stadionima neće biti viša od 27 stepeni, zahvaljujući klima-uređajima. To je u redu, ali se očito ne uklapa u ekološka razmišljanja koja će do 2022. sigurno biti još rasprostranjenija", dodao je Tummers.

On je izrazio nadu da odigravanje zimskog SP-a neće poremetiti kalendare takmičenja u nacionalnim prvenstvima.

"FIFPro ne previđa nikakve nepremostive probleme kada je u pitanju kalendar. U Evropi se takmičenja mogu održavati u augustu i drugoj polovini maja, pa i u junu. Ako vidimo kakve probleme sada imamo zbog snijega, ovako nešto možda ne bi bilo problem, nego čak prednost. Također, možda će igrači biti spremniji na početku zimskog SP-a nego što je bio slučaj na posljednjem SP-u u Južnoj Africi", kazao je.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.